Tudatos vagy kényszerszingli?

2020. október 30. - Single Pink Lady

Ahogy két hete szó volt róla, a dél-koreai szinglimozgalom alapvetően olyan emberekből, főleg nőkből verbuválódik, akik tudatosan vállalják az egyedüllétet. Végiggondolták és nem akarnak családot, sokszor még társat sem. Legalábbis olyan társat nem szeretnének, akivel összekötnék a sorsukat, akivel osztoznának a lakásukon és az idejükön, akivel közös döntéseket hoznának.

kenyszer01.jpg

De, ahogy láthattuk, ez a döntés elsősorban a házassággal járó rengeteg hátrány miatt születik, vagyis a társadalmi problémák kényszerítik ki. Nem arról van szó, hogy az emberek minden más életmódnál jobban kedvelik azt, ha egyedül kell megküzdeniök mindennel, hanem arról, hogy akkor is magányosnak és egyedül küszködőnek éreznék magukat, ha lenne családjuk. Tehát a család nem növelné az otthonosság-érzetüket, csak a kötelességeik szaporodnának és a lehetőségeik szűkülnének be.

Ez tehát inkább kényszerszingliségnek tekinthető, bármennyire is józan megfontolás áll a hátterében. Jobb híján maradnak egyedül az emberek, nem azért, mert ebben érzik igazán jól magukat. Férfiakkal előfordulhat, hogy azért nem nősülhetnek, mert anyagilag nem engedhetik meg maguknak. Ha az adott társadalomban elvárás, hogy a férj tartsa el a nejét és a születendő utódokat, akkor egy ágrólszakadt férfi egyszerűen nem vállalhatja a házasságot. Ő is kényszerszinglinek tekinthető, noha a döntése tudatos.

Ahhoz, hogy olyan szingliket találjunk, akik valóban önként és jó szívvel döntöttek e mellett az életmód mellett, szabad és viszonylag jómódú társadalmakban kell keresgélnünk. De létezik-e olyan társadalom, amelyben a nők számára nem jár semmilyen hátránnyal, korlátozással, lemondással, ha férjhez mennek, de leginkább, ha gyereket vállalnak? És amelyben a férfiaknak nem kell sokkal többet keresniük, ha családot akarnak, mint ha agglegények maradnak?

Ha csak a házasságról van szó, akkor egy olyan társadalomban, ahol az egyenjogúságot komolyan veszik, és nem elvárás a férj semmilyen szintű kiszolgálása, a férjhez menés a nők számára nem jár hátrányokkal. A férfiaktól pedig nem várják el, hogy az anyagiakat egyedül biztosítsa, tehát nem kell lemondania a családról azért, mert szegény.

Ott, ahol a nők számára a házasság a megoldás, ha a megélhetésről van szó, a férfiak oldaláról elvárás, hogy rendelkezzenek a megfelelő anyagiakkal, vagyis egyik fél sem dönt igazán szabadon. Akármennyire is szingli maradna egy lány, ha nem képes egyedül eltartani magát, akkor nem választhatja ezt az életmódot. És akármennyire is megházasodna egy férfi, ha nem tud eltartani egy családot, nem teheti ezt meg.

Persze az igazi probléma a gyerekvállalás. A hagyományos társadalmakban (de még a nyugatiakban is) az az uralkodó nézet, hogy szaporodni és sokasodni kell. Noha ez a bibliai parancs már nem igazán aktuális a túlnépesedés fényében, a legtöbb társadalom hallani sem akar arról, hogy zsugorodnia kéne. (Jó, a kínaiak meglépték, de az más kérdés, hogy milyen katasztrofális következményekhez vezetett az egyke-politika.)

A reprodukció fontos össztársadalmi kérdés, így mindenféle kultúra igyekszik meggyőzni a benne élőket arról, hogy a nőnek vágynia kell a gyerekre. A nő számára minden egyes gyerek sokkal nagyobb rizikó és energiabefektetés, egészségügyi kockázat, mint a férfi számára (aki sokszor teljesen ki is vonhatja magát mindenféle felelősség alól), tehát nyilvánvalóan a nőket kell meggyőzni. A nő akkor hajlandó gyereket vállalni, ha elhiszi, hogy neki ez a leghőbb vágya, illetve valamiért úgy érzi, hogy megéri, hogy kockáztasson. Azt nem nevezném szabad döntésnek, amikor a gyerektelenség súlyos következményekkel járhat (megvetés, kiközösítés, illegális abortusz miatti börtönbüntetés).

Érdekes egyébként, hogy mikor például apácákat kérdezgetnek a cölibátusról, soha nem merik firtatni, nem hiányzik-e nekik a szex, csakis azzal jönnek elő, hogy a család, értsd: a gyerekvállalás nem hiányzik-e nekik. Már a kérdésben ott van a nem is titkolt feltételezés, hogy egy nőnek mindig fontosabb, hogy saját gyereke legyen, mint az, hogy van-e szexualitás az életében. Pedig ez egyáltalán nem egyértelmű.

Aki ugyanakkor minden ellenszéllel dacolva eldöntötte, hogy nem akar gyereket, bármilyen okból is hozta meg ezt a döntést, az nagy valószínűséggel a házasságra is nemet mond. Bár már vannak házaspárok, amelyek tagjai közösen hoznak döntést a gyermektelenségről, sokszor előfordul, hogy amíg nincs gyerek vagy nincs meg a szándék a gyerekvállalásra, addig a házasságra sem kerül sor.

És ne feledkezzünk meg azokról, akik éppen azért maradnak szinglik, mert már van gyerekük: ha valaki egyedülállóként vállal gyereket (nyilván nőkről beszélek), akkor nagy valószínűséggel társtalanságra ítéli magát, mert sok férfi nem akarja más gyerekét felnevelni, illetve az ilyen nő a legszebb éveiben egyáltalán nem ér rá se ismerkedni, se nőként élni.

Ismerek néhány ilyen nőt: mivel mélységesen csalódtak a férfiakban (a gyerekük apjában és feltehetőleg másokban is), már nem is vágynak olyan társra, akivel megosztanák az életüket. Valahol ők is kényszerszinglik.

És kényszerszinglik mindazok, akik csak azért maradtak egyedül, mert nem találtak megfelelő partnert, pedig igazán szeretnének együtt élni valakivel. Persze azt nagyon nehéz megítélni, hogy ki szeretne tényleg partnert, ki az, aki csak alibiből randizik és ki az, aki még csak randizni is lusta, pedig elméletben kapcsolatra vágyik.

A szabad és alaposan átgondolt döntés alapján szingli életmódot választók vannak talán legkevesebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr8016264418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Real_Time 2020.10.31. 21:10:46

Én mint "keresztény heteroszexuális fehér férfi" (hogy egy klasszikust idézzek) ugyan mit szólhatnék hozzá? Egyetértek, menjen akkor mindenki a saját útján, nincsen több kibaszósdi, nincsenek túltolt női igények, nincsenek felesleges körök, randikra elbaszott pénzek, nincsenek elváráslisták. Nem kell végre senkinek megfeleljek, nincsen válás, nincsen gyerektartás. Herzlich Willkommen: MGTOW

Bunkóné Barom Ildikó 2020.10.31. 22:43:01

Indiai-kínai hibridszingli?

Szingh Lee.

:)

steery 2020.11.01. 00:07:39

Valójában az életünkben szinte minden döntésünket valamilyen külső környezeti kényszerre válaszolva vagyunk kénytelenek meghozni. Legyen az a szingliség vagy a házasság, család, gyerek, akármi, semmiben sem dönthetünk szabadon és önállóan, mert az azt jelentené, hogy a döntésnél a mérleg két serpenyője egyensúlyban van. Csakhogy az élet minden, csak nem szimmetrikus. Ezért olyan könnyű dönteni: mert az élet bizonyos döntések meghozatalára kényszerít minket (már jóval előttünk eldőlt, mi következik). Ha nagy néha mégis belefutunk egy jól kiegyensúlyozott döntési helyzetbe, rögtön bajba is kerülünk, mert nem tudunk mi alapján dönteni? Hisz mindkét lehetőség egyformán jónak vagy rossznak tűnik.
Tehát lényegében az élet és a külső körülmények döntenek, mi meg csak úszunk az árral vagy kapálózunk ellene és mindenért a világot hibáztatjuk. És ebben tökéletesen igazunk van, bármennyire is próbál aztán a világ meggyőzni minket arról az orbitális nagy hazugságról, hogy nem, mi vagyunk a felelősek a döntéseinkért, tessék ezeket felvállalni. Hát egy nagy lópikulát! Ami fölött nincs hatalmunk, abban nem dönthetünk valójában, tehát nem is vagyunk felelősek érte. Ilyen dolog például az egész életünk. Hol van akkor a szabad akarat, a szabadság, az önállóság, meg a többi hazug maszlag?

AlexAston 2020.11.01. 08:07:12

Gyáva, önző, béna és buta emberek ezek.
Nem tudnak normális kapcsolatot kialakítani, és próbálják megmagyarázni.

Lorrh 2020.11.01. 11:51:21

@AlexAston: ahh, na te jól megaszontad. Jól odavágtál a fotelhuszár kardoddal!

antisocialnetwork 2020.11.01. 12:27:53

Szinglis cikk alatt az ismerkedős oldal reklám az ám Epic :D

AlexAston 2020.11.01. 13:08:08

@Lorrh: márpedig én ezt látom. Mindig megy a mese, hogy milyen sz@r a párkapcsolat, és milyen jó egyedül. Hát a nagy lóf@szt.
Egyedül csak pár antiszoc ember érzi jól magát hosszú távon.

2020.11.01. 13:25:59

ugyan mi rossz a szingliségben? nagyon nyugis tud lenni.

2020.11.01. 13:26:44

@AlexAston: te például jó társaságnak tűnsz.

csker 2020.11.01. 13:47:14

@Real_Time: Ez biztos csak ironikus vicc volt.

csker 2020.11.01. 13:52:37

Hát, ha győzködni kell a nőket, akkor már régen rossz. És már régen rossz. De nincs jobb. - Amúgy, ha racionálisan nézzük a dolgot (ami azért mindenkinek, így a nőknek is fontos szempont) gyerekeket szülni igen rentábilis befektetés, támogatói alap a jövőbe. Van benne kockázat, de melyik befektetésben nincs?! Még mindig ez kamatozik a legészszerűbben.

csker 2020.11.01. 13:56:13

Az anyagiakra való hivatkozás csak kifogáskeresés. Európában még mindig jobban jobban élünk, mint a Föld 4/5-én máshol. Persze jobb lenne még könnyebben élni... Hely is van, közepes népsűrűségű az ország, kaja is van (lehetne több, ha többen vállalnának mezőgazdasági munkát). A jogi környezet is olyan, hogy a (válófélben lévő) nőt védi. Ésatöbbi.

2020.11.01. 14:20:13

a MGTOW mozgalom nagyon érdekes. megszabadulni a társadalom "blue pill bullshit" hazugságaitól, és benyelni a mozgalom keserű "red pill" bullshitjét. és meggyőzni magadat, hogy szűzen meghalni kiváltság.

Hegge Balázs 2020.11.01. 14:40:51

@AlexAston: Többnyire igen.
A szingli egy divatosan jól hangzó szó arra, hogy béna fasz vagyok aki külsőre és/vagy belsőre se üti meg azt a szintet ahonnan ő szeretne válogatni. Már pedig a piac kegyetlen. A piac minden terméket beáraz. A szingliket is beárazta.

Hegge Balázs 2020.11.01. 14:52:42

Nekem több szingli ismerősöm is van. Egyikük se vágyik erre az állapotra. Egyszerűen nem találnak párt maguk mellé. Ennek több oka is van.
1. Irreálisak az elvárásaik. Mondjuk egy bűn ronda szociális alapproblémákkal rendelkező ember ne topmodel 20-25éves csajszik után folyassa a nyálát, mert azt csak bizonyos szolgáltatások keretei közt kaphatja meg. Nem tudják mi a szintjük. Ahogy előbbi kommentemben írtam, olyen ez mint a használt lakás autó piac. Van egy elképzelésünk mit ér a termékünk, aztán a piac beárazza majd. Annyit ér amennyiért elviszik. A társkeresők is így működnek.
2. Ezek az emberek a szebb éveiket a nem megfelelő társ mellett töltötték. Az ex lelépett ők ott maradtak. Azt képzelik ugyanazon szinten vannak mint 10-20 éve. Hát nem. 40+évesen nehéz lesz független lányt találni, aki akar és tud szülni. lehet de az ha szép is, vastag pénztárca kell hozzá, könnyen működő zipzárral.A realitás itt egy gyerekes elvált 30+os anyuka. meglepően használható darabok vannak köztük.

2020.11.01. 15:20:51

tényleg ilyen szörnyű dolog lenne sz egyedüllét? mindenáron kell a legény mellé egy leány, aki költi a pénzét, tépkedi az idegeit és folyton lebarmozza? :)
mindegy, milyen rossz a kapcsolat, csak legyen?

2020.11.01. 15:24:06

nagyszerű dolog, ha valaki talál egy igaz társat, de muszáj ilyen kétségbeesetten keresni?

AlexAston 2020.11.01. 15:39:22

@Hegge Balázs: jól összefoglaltad.
Nekem is van ilyen ismerősöm. Mindenkit lefikáz, aztán eljutott odáig, hogy most már 43 évesen nehezebben talál párt magának, mint 10 évvel ezelőtt lehetett volna...
Pedig nem hülye, jól is keres, csak éppen sosem a jót értékelte.

Almandin 2020.11.01. 21:27:46

@AlexAston: Ezt bevallom, nem értem. Rengeteg olyan nő van, akinek fiatalon jobban tetszenek a sármos középkorú férfiak, mint a fiatalok. Egy 43 éves férfi, ha nincs rossz fizikai vagy pszichés állapotban, simán talál még 25 éves nőt is maga mellé.
Ami miatt talán nehezebb 15-20 évvel fiatalabbat találni, az az, hogy ma az a divat, hogy nagyjából egyidős legyen egy pár. Sokan pedig nem mernek a saját preferenciáik szerint választani, mert adnak a környezet véleményére (mit fognak szólni a barátnők meg a rokonok).

Reactor 2020.11.02. 00:20:43

Félelmetes, mennyire megy itt a gondolkodásra való képtelenség és a démonizálás. Ott a bűnös, feszíCSd [sic] meg!!!

@AlexAston: Az fel se merül benned, hogy valaki nem AKAR párkapcsolatot kialakítani, mert egyedül érzi jól magát? Nagyon szeretünk pufogtatni közhelyeket, hogy "az ember társas lény", de mára ez már csak nyomokban, ha igaz. Persze, anno az őskorban, amikor az ősembernek csak a két keze meg egy fabunkója volt, hogy elejtse a mamutot, szükség volt 20 férfi összehangolt munkájára. Vedd el tőlük a bunkójukat, adj a kezükbe egy betárazott Kalasnyikovot vagy PPSh Spergint, és nemcsak hogy nem lesz szüksége a többi 19 férfira a mamut elejtésében, hanem egyenesen egymás konkurensei - vagy akár ellenségei - is lesznek.
Természetesen könnyebb és kényelmesebb gyáva, önző és buta embereknek leírni őket, ehhez nem kell agy.

@csker: Ez Európára valóban igaz, Mutyiországra, a 4 millió koldus országára viszont már rég nem. A semmire pedig csak a buckalakók potyogtatják a purdékat.

@: Uh, a MGTOW nem jelent cölibátust, csak gondoltam, közbeszúrom...

@Hegge Balázs: Nyilván, élő emberi lényeket le lehet írni számokkal, árcédulát lehet rá tenni, és karakánul értékbecslést lehet rá mondani. Ez a mentalitás a Lézerjanika-féle legalja csúszómászok sajátja, elég szégyen, hogy ezt gátlástalanul átveszed.
A szinglik pedig természetesen mind béna faszok, gyávák, meg önzőek, meg minden! Miért is? Mert te azt mondtad? Ok, boomer.
Amúgy pedig, ha az 500 tonnás drabál dömper tenyészkoca, meg a drámakirálynő hisztipanda elvár sportos, sármos, pénzes pasit, akkor a bűnronda szociopata is elvárhat topmodell cicimacát (nem mintha ez lenne a jellemző, de egye fene, tegyük fel, hogy így van). Amit a nőknek lehet,azt a férfiaknak is. Elvégre egyenjogúság van, igaz? Bizony igen. Nos, akkor itt az ideje felfogni, hogy az egyenjogúság nem egyirányú utca ám, hanem oda-vissza járható...!

Hegge Balázs 2020.11.02. 07:31:42

@Reactor: Meglehetősen sikerült kiforgatni , amit írtam. Egy szóval nem írtam hogy minden szingli ilyen, de a túlnyomó részük igen. Túlnyomó részük vágyna kapcsolatra csak a kereset-kínálat nem találkozik.
Én ffi ismerőst említettem, de ez nem jelentette azt hogy a nők nagy része nem ugyanilyen logika mentén magányos. "Mi az hogy? Nagyon is." Nő ismerőseim is vannak páran ilyen bajjal. Csak nem velük példálóztam

MsIreneAdler 2020.11.02. 07:52:10

Nincs semmi baj azzal, aki egyedül szeretne lenni. Szerintem írtam is, hogy szinte mindenkinek lehet ilyen korszak az életében. A gond azokkal van, akik szüntelenül szükségét érzik promótálni a saját életstílusukat, jelen esetben a szingliséget. Mindezt pedig úgy teszik, hogy lehetőleg totális idiótának, megalkuvónak és szerencsétlen vesztesnek állítsák be a kapcsolatban élőket. Ami még talán vicces ebben, hogy a legtöbbjüknek fogalma sincs, milyen egy társ mellett élni. Ha ezt a szemükre veted, hogy miért mondanak véleményt olyan dologról, amit nem ismernek, a válasz természetesen a másik nem hibáztatása.
Szóval szerintem a "normális" szingli nem gyűlölködik, fröcsög, csak a lúzer szingli.

Lorrh 2020.11.02. 08:13:05

@csker: elnézést a privát kérdésért, de van neked gyereked? Kicsi? Még úgy látod, hogy jó befektetés?
Majd kamasz kortól kezdve nagyon meg fogsz döbbenni mennyire félreértetted te ezt az egész dolgot.
Amikor 21 évesen is a szobájában nyomja a WoW-ot vagy a Minecraftot és nem hajlandó kilépni az életbe, vagy a harmadik egyetemen kezd keresztfélévet, mert még nem döntötte el.
Befektetés????
Egy élethosszig tartó szülő kiszipolyozás. Tökéletesen hálátlan manapság gyereket vállalni, ahogy a környezetemet elnézem.

Reactor 2020.11.02. 15:20:31

@Hegge Balázs: Jól van, akkor elnézést, nekem így jött le a dolog...

MsIreneAdler 2020.11.02. 21:00:53

@Lorrh: bizony, ez nem egy megtérülő befektetés. Régen talán az volt, mikor max 17-18 éves koráig volt gond a gyerekre, aki idős kóros an még el is tartott, de manapság már nem ritka, hogy a késő húszas éveikben is aktív támogatásra szorulnak, valamint van nyugdíj, így nem kell tőlük alamizsna. Aki valamiféle viszonzást, hálát vagy nem is tudom mit vár ettől az egésztől, az lehet csalódni fog.
A WoW meg tökéletes, a Minecraft 10 éves kor felett ciki, akkor már inkább LoL vagy ArcheAge :).

Billy Hill 2020.11.03. 11:59:23

@Hegge Balázs: "40+évesen nehéz lesz független lányt találni, aki akar és tud szülni. Lehet, de az ha szép is, vastag pénztárca kell hozzá, könnyen működő zipzárral. A realitás itt egy gyerekes elvált 30+os anyuka. Meglepően használható darabok vannak köztük."

Na, ha valamire sosem fájt a fogam "szingliként", akkor az, hogy 1,5 emberrel jöjjek össze. (Vagy ha a gyerek apját is beleszámítom, akkor rögtön 2,5 új személlyel gyarapodjanak a mindennapjaim.) Sokan vannak, akik erre azt mondják, hogy "Inkább egyedül!", és teljesen meg tudom érteni.

Igaz, hogy 40 felett már erősen nehezített pálya egy "null kilométeres" társat találni, de akkor lejjebb kell menni az életkort illetően, ameddig reális - és ameddig egyáltalán működik. (Ffi 40 / nő 20 szerintem már nem igazán; ahhoz túl sok különbség van a 80-as évek és a 2000-es évek szocializációja között.)

Hegge Balázs 2020.11.03. 14:25:40

@Billy Hill:
Én már sajnos bőven több vagyok mint 40, és a téma se érint mert párkapcsolatban élek, de 40 évesként a szőr felállt volna a hátamon 20éves csajoktól :) Na nyilván nem a külsejüktől, henm ami az "emeleten" van. Pedig akkor 2010et írtunk, de akkor is nagy szakadék volt a korosztályok közt.
40/20 felállás az csak ideig óráig fog működni. Amíg van lecsó meg biztonság, amint ez meginog a menyecske koccol.

Hegge Balázs 2020.11.03. 14:39:12

@Billy Hill:
Én már sajnos bőven több vagyok mint 40, és a téma se érint mert párkapcsolatban élek, de 40 évesként a szőr felállt volna a hátamon 20éves csajoktól :) Pedig akkor 2010et írtunk, de akkor is szakadék volt a korosztályok közt.
süti beállítások módosítása