Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az alkalmi kalandtól a barátság extrákkal „intézményéig”

2020. szeptember 24. - Single Pink Lady

Ha valaki igazán szingli (nem csak papíron tűnik annak), akkor nincs igazán rendszeres partnere, főleg kizárólagos, érzelmekkel teli kapcsolata, de más jellegűek azért lehetnek neki. Sokaknak vannak is, hisz csak a szinglik egy része gondolja úgy, hogy nem is vágyik emberi közelségre. Vagy éppenséggel szexre. Nehéz lenne szétválasztani a kétféle vágyat, de vannak, akik képesek rá...

egyejszakas.jpg

Milyen jellegűek ezek az egyéb kategóriába sorolt kapcsolatok? Mi jellemző egyikre vagy másikra? Hol húzódnak a határok?

Jocelyn Wentland és Elke Reissing 2011-es tanulmánya alapján az alkalmi szexuális kapcsolatok négy fő csoportra oszthatók.

1. Egyéjszakás kaland (one-night stand)

2. Felhívás keringőre (booty call)

3. A dugópajtik intézménye (f*ck buddies)

4. Barátság extrákkal (friends with benefits)

Azért nem semmi, mikor egy tudományos cikkben az egyik definiálandó fogalom tartalmaz egy trágár szót...

1. Kezdjük az egyéjszakással

Persze nem kötelező, hogy az alkalom pont éjszaka legyen, létezik egydélutános vagy 10 perces kaland is, mikor két ember spontán módon egymásnak esik (mondjuk egy munkahelyi buli ürügyén). Az egyéjszakás kaland elnevezés nyilván abból a feltevésből indul ki, hogy a szinglik jellemzően az esti órákban indulnak vadászatra és bárokban szedik fel alkalmi partnereiket. Aztán kikötnek valamelyikük lakásán, szinte biztos, hogy elég sokat ittak előtte és később megbánják az egészet. Helyesbítek: a nők szokták megbánni.

Az ilyen kaland általában spontán jön létre, bár netes ismerkedésnél megelőzheti normális randi is. De vagy mindkét fél vagy csak az egyik eleve alkalmi szexre vágyik. Vagy mert éppen olyan fázisban van, hogy ennél többre nincs igénye, vagy mert a partner annyira nem tetszik neki, hogy még egyszer akarjon vele találkozni.

2. Felhívás keringőre

Tudom, a fordítás sántít, de még ez volt a legmagyarosabb, amit találtam. Az angol kifejezés, booty call a vadászatból származik, booty a zsákmány. Ezt a fajta kapcsolatot nevezik még extended hooking up-nak is. A lényege, hogy nem csak egy alkalmas, párszor találkoznak a felek és olyankor csak szexelnek (bár ez rendkívül képlékeny). Hogy egy adott emberrel most éppen hol tartunk, az általában fokozatosan derül ki: először csak egy alkalmas, aztán több, majd esetleg eljut a következő fázisba.

3. Dugópajtik

Ennél a kapcsolatnál is még elsősorban szexről van szó, bár azért nem tilos egyéb programokat se szervezni, de a két ember nem táplál egymás iránt mély érzelmeket. Vagy csak az egyik nem táplál, a másik titkolja. Tipikusan olyan kapcsolat, amelyet a benne részt vevő partnerek nem neveznek a nevén – ez egyébként is egyre kevésbé divat: minél több elnevezés van forgalomban, annál kevésbé merünk rákérdezni a partnernél, hogy akkor ő minek is tart bennünket.
Van, aki jól elvan egy vagy több ilyen jellegű kapcsolatban (ugye, az nyilvánvaló, hogy sokak számára nem egy ilyen létezik, hanem párhuzamosan több is), van, akinek egyáltalán nem való. Ha valami tartalmasabbra vágyunk, akkor ezzel nem fogunk megelégedni. Akinek a szex és az érzelmek szétválasztása alapvetően nem megy, az elég hamar sérülni fog ettől a fajta viszonytól.

4. Barátság extrákkal

Ebben a formációban már jelen vannak az érzelmek és az egész kapcsolat nem csak és főleg nem elsősorban a szexről szól. Sokszor előbb volt a barátság, és csak később jött be a képbe a szex. De olyan is létezik, amelyben a felek egy korábbi szerelmi/szeretői kapcsolatot alakítanak át barátsággá és olykor, ha épp nincs állandó partnerük vagy rájuk jön a szexelhetnék, alkalmilag egymásra találnak.

egyejszakas02.jpg

Ez a fajta kapcsolódás sem szokott kizárólagos lenni, és mivel barátokról van szó, nagyobb eséllyel tudnak egymás egyéb ügyeiről, mint a 3. csoport képviselői.

Az 1-2. csoport nyilvánvaló módon eléggé korlátozott időben és az érzelmek mélységében is. Lehetnek kivételek: beleszerethet valaki egy emberbe egy vagy pár alkalom alapján, de ha az érzelem kölcsönös, akkor már egész más kapcsolati szintre jutnak.

A 3-4. csoporthoz tartozó viszonyok viszont akár hónapokig, évekig is fenntarthatók. Megszakadhatnak és újrakezdődhetnek szinte akárhányszor, hiszen elég rugalmasak, és nem kizárólagosak.

A barátság extrákkal egyébként olyan műfaj, amelyet férfiak és nők alapvetően másképp látnak. A nők nagy része vagy azt reméli, hogy valódi szerelmi kapcsolattá válik, vagy azt, hogy szex nélküli barátsággá, a férfiak meg remekül elvannak egy ilyen helyzetben és eszük ágában sincs változtatni.

Egyesek szerint ezek a viszonyulások szinte soha nincsenek egyensúlyban, mert az egyik fél rendszerint többet akar, mint a másik, vagy félreértelmezi a kapcsolat jellegét, és csak egy külső történés zökkenti ki abból a hitéből, hogy ő egy valódi szerelmi történet részese.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr4816212680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása