Valentin és házasság hete – na, köszi

2021. február 15. - Single Pink Lady

Nem igazán szoktam odafigyelni a Valentin-napra, mert szerintem vagy minden nap szeretünk valakit, vagy máskor se, és a szerelem ünneplésére a hétköznapok a legjobbak, de persze én is látom, hogy ilyenkor elkerülhetetlen a párral rendelkezők kirakatba tétele. Viszont a Bálint napot még le lehet tudni a barátság ünnepének is, sok szingli köszönti fel ilyenkor azokat az embereket, akik fontosak számára, de akikhez nem fűzi romantikus érzelem. A házasság hete azonban már végképp betesz.

valentine.jpg

Nincs nekem semmi bajom a házassággal, de miért kéne ennyire népszerűsíteni az emberi együttélés egy kitüntetett formáját? Miért kell feltétlenül azt sugallni, hogy ez a berendezkedés előrébb való, nagyobb értéket képvisel, és aki másképp él, most mindegy, milyen okból, kevésbé becsülendő, nem igazán lehet sikeresnek/boldognak mondani? Miért kell olyasmire utalgatni, hogy az emberi létezés legnemesebb formája az, ha lehetőleg egy férfi és egy nő (véletlenül se két azonos nemű ember vagy akár kettőnél több bármilyen nemű) papíron és a világ előtt vállalja, hogy bizonyos ideig egy csapatot alkot, és közös célokért küzd?

Egyébként van szinglik hete is: a kínaiak találták ki és ott, illetve Ázsia más részein november 11-én ünneplik. (Mivel a dátum 11/11 négy darab egyesből, vagyis négy egyedülállóból áll.) Sajnos az ünneplés fontos része, hogy az emberek rengeteg felesleges baromságot vesznek maguknak, mert ez a nap még a Fekete Pénteket és a Kiber Hétfőt is felülmúlja, de ezen túl azért vannak más események is: vakrandikon lehet más szinglikkel találkozni, koncerteket rendeznek, bowlingozni vagy karaokézni mennek, otthon ünnepelnek a barátaikkal, szinglibarát filmeket néznek, és így tovább. A britek március 11-én tartják a maguk szinglinapját, addig már nem is kell sokat várni.

De nem csak a szingliknek, hanem az elváltaknak is jut nap: ez a karácsonyi ünnepek utáni első hétfő, amelyen már dolgoznak az ügyvédek: ilyenkor nyújtják be az emberek a legtöbb válókeresetet, mivel a két hetes ünnep kiváló arra, hogy az is összevesszen a társával, aki normális üzemmódban még bírja a gyűrődést. Már többször írtunk róla, hogy a válásnak mennyire rossz a sajtója és amíg a házasságkötést az emberek ország-világnak hirdetik, addig a válást igyekeznek nem nagy dobra verni. Pedig az USA-ban a békés válásokat is megünneplik, még tortát is rendelnek a felek ebből az alkalomból.

Nyilván nem kell mindenből nemzeti ünnepet kreálni, de ha a házasságokat ennyire piedesztálra állítjuk, akkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fejlett országokban körülbelül 50%-uk felbomlik, és arról sem, hogy egy házasságot szépen, békésen, barátságban lezárni sokkal nagyobb dicsőség, mint megkötni. Azokról pedig, akik önmagukat ünneplik, mert x éve élnek már egy másik emberrel, valójában nem tudunk semmit: ugyanúgy lehet az egész képmutatás, mint autentikus, de az biztos, hogy sokan érezhetik magukat rosszul, ha olyan üzeneteket látnak, amelyek a házasság dicsőségét zengik, míg például már az élettársi kapcsolódást is lenézéssel illetik.

Ne feledkezzünk meg természetesen az özvegyekről sem, hiszen ők is fontos részét alkotják az egyedülállók nagy családjának. Rájuk június 23-án gondolhatunk különösképpen, de ehhez a dátumhoz nem társul nagy vidámság. Az ünnep elsősorban karitatív jellegű, főleg azokban az országokban, amelyekben özvegynek lenni az esetek legnagyobb részében egyet jelent a szegénységgel, sok helyütt a kirekesztettséggel is.

Vagyis, ha már mindenféle napokat ünneplünk, akkor ne gondolkodjunk egysíkúan, ünnepeljük a páratlanul élőket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr1616428512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2021.02.17. 07:58:22

Nincs hozzászólás, senkit nem érdekel ez a poszt úgy látszik. És tényleg nem.

Neytiri1 2021.02.17. 18:04:38

@Lorrh: pontosan ez jutott tegnap este az eszembe, amikor idejöttem. Ebben a témában senki sem kívánja véleményét kinyilvánítani.
Vajon mit jelent ez?
Nem olvasta senki.
Ünneplik a Valentint. Na és?
Nem ünneplik a Valentint. Na és?
Nincs Bálint az olvasók között, akiknek fáj, hogy a névnapjukra terpeszkedett ez az "ünnep". Ettől azért rosszabb helyzetben vannak a Zoltánok, mert az ő napjukon a nőket ünneplik.
Senki sem házas, aki olvassa, és nem zavarja, hogy van ez a hét, szerencsére nekik nem kell ünnepelgetni.
Nem akar házasságot kötni aki olvassa, így messze áll tőle ez a hét, valahogy majd túléli.
Házas, aki olvassa, és azok mindig boldogok, de ezen a héten meg kicsattanóan, még most tart ez a boldogság, és nem itt.
A szinglik jól érzik magukat, mit érdekli őket ez.
A szinglik nem érzik jól magukat ezen a napon, de ha megszólalnak lerohanják őket, hogy ez az ő problémájuk, kellett nekik a nagy ego, meg a különcködés.
Szinglik, akik barátok nem érnek rá olvasni, együtt vannak folyton, együtt járnak mindenhová, talán ha az egyik valahogy mégiscsak idekerülne, azonnal szólna a szingli barátjának, hiszen mindent megosztanak egymással, de amíg az egyik nem jut el ide, addig a másik sem. Még egyik sem jutott el ide.
Kínai sem olvassa.
Brittek sem olvassák.
Az elváltak már túl vannak a napjukon, vagy boldogok, vagy még mindig sebüket nyalogatják, minek szóljanak hozzá a házasság hetéhez?
Az özvegyek párkereső oldalakat bújnak, ha ide veti őket barátomagugli, és elovassák az eddigi hozzászólásokat, fejvesztve menekülnek tovább, nem hogy írjanak valamit a házasság hetére.
A bloggazda azt írja, hogy ünnepeljük a páratlanul élőket is.
Hát... ünnepeljük, éljenek a páratlanul élők, ma már 17.-e van, túl vagyunk ezen a házasság hetén is. (találkozunk 2022-ben vele), így már lehet ünnepelni.
Csak ki kell tűzni a napot (vagy hetet) (vagy hónapot) (vagy évet).

Neytiri1 2021.02.17. 19:36:41

Ma a cicák világnapja van.

Lorrh 2021.02.18. 07:45:28

@Neytiri1: A hírcsárda szerint ma meg a kibelezett szénbányászok világnapja van.

Neytiri1 2021.02.18. 08:54:59

@Lorrh: vajon hány ember ünnepelheti a világon?

Lorrh 2021.02.18. 09:06:59

@Neytiri1: tizennyolcról tudok :-)

Neytiri1 2021.02.18. 09:23:55

@Lorrh: akkor ez kisvilágnap, elfér mellettük még valami más is, hogy többen legyenek.
Legyen mondjuk azon hullaszállítók napja is, akik a kibelezett szénbányászokat szállította a temetőbe :)

Lorrh 2021.02.18. 09:53:43

@Neytiri1: A nap bölcsessége: "Én... tulajdonképpen... kanos... nő... vagyok." - kiragadott részletek Lázár János eddigi beszédeiből.

Neytiri1 2021.02.18. 11:27:10

@Lorrh: "egy új törvényjavaslat szerint a jövőben válásra is fel lehet majd venni a CSOK-ot."

Lorrh 2021.02.18. 13:39:30

@Neytiri1: uggyeeee?!! :-)
Sok tanulni vágyó nőnek okoz gondot, hogy az ELTE-n nincsenek olyan diplomát adó képzések, amik az ő érdeklődésüknek pontosan megfelelnének, ezért más szakokon bujkálva, illegalitásban dolgozó előadóktól kell megtanulniuk igazi szakmájukat, a golddiggerkedést.

Az ELTE leghíresebb ilyen szakja a magyar, ahol valódi érdeklődésüket leplező tanulók akár odáig is elmennek, hogy Molière “A mizantróp” című darabjából írjanak diplomamunkát, miközben valójában a szájukat botoxoztatnák.

Az ELTE vezetősége megelégelve mindezt a jövő tanévben 6 féléves kurzust indít, aminek a teljes neve “Kispestnyi földterülethez jutás korosodó miniszterelnöki kabinetfőnökök lesz*pásával a XXI. században Magyarországon”. Bár a (még formálódó) curriculum eléggé specifikusnak tűnik, a diákok szerint van benne perspektíva.

Neytiri1 2021.02.18. 15:01:29

@Lorrh: na, azért nem kell őt félteni :)
“A kapcsolat lényege az őszinteség. Nos, én ezt nem kaptam meg Barbitól. Úgy mentem bele ebbe a dologba, hogy lesz egy szép menyecském, és végre nem kell albérletben élnem, ott lesz Borsod megye. Aztán kiderült, nem is vett földet Barbika… És ami borzasztóbb: még hitelt sem vett fel. Ha nincs termőföld, nincs házasság! Mégis hogyan kaparjak össze 1,5 milliárdot?”

A 6 félévet megtoldanám kettővel, hogy az ilyet ki tudják védeni az ilyen hozzáállást és elbocsájtó szép üzentet, mert nehogymá' hogyha valamit megtanult 6 féléven keresztül, kukába hulljon az egész.

Lorrh 2021.02.18. 18:05:57

@Neytiri1: kő hull apadó kútba, zárul a világegyetem, kérem kaccsolja ki.

Neytiri1 2021.02.18. 21:30:30

@Lorrh: víz lepi el a fürdőszobát, emberek ne húzzátok ki a dugót a kádból, bár a kútba futna a cső, kő hullana a soha nem apadó kútba, spriccelne a víz, ahogy toccsan, de kit érdekelné, a föld beszívja a vizet, soha ne kapcsoljátok le a villanyt, mert sötétség van a fejekben, pedig lámpást adott a kezetekbe az Úr, vizet a kádba, a fürdőszobába, szaladjatok...

MsIreneAdler 2021.02.18. 23:13:36

@Lorrh:
@Neytiri1:
Én most olvastam! De nem illek ide a szép kék avatárjaitok mellé, így nem kommenteltem :)

Lorrh 2021.02.19. 08:00:39

@MsIreneAdler: cseréld le egy kékasszonyosra, de te mindenhogy ideillesz. Neked mi a világnapod?

MsIreneAdler 2021.02.19. 11:48:50

@Lorrh: tessék, ezt dobta ki a gép a kék asszonyra!
Kinéztem, a legszimpibb március 20. A boldogság és a verebek világnapja :D!

Lorrh 2021.02.19. 12:02:28

@MsIreneAdler: ez tetszik! hajrá, hasits a vérebek napján!

MsIreneAdler 2021.02.19. 13:22:47

@Lorrh: örülök, hogy tetszik, ez volt a fő motivációm amúgy :)
Inkább maradnék a verébnél, azzal azért még mindig jobban tudok azonosulni. Az is kicsi és folyton csipog :)

Real_Time 2021.02.22. 18:45:55

@Lorrh: Hát "hun vannak a férfiak?" világnap mikor van? Úgy néztem sok szingli nőt érintene...

Reactor 2021.11.12. 21:27:55

Hát...a függetlenség napján még mindig lehet olyankor ünnepelni... :D :P
süti beállítások módosítása