A szinglik fele még csak randizni se akar?

2020. szeptember 03. - Single Pink Lady

Úgy tűnik, az USA-ban egyre többen válnak örökszinglivé, vagyis olyan emberré, aki nem csak átmenetileg és akaratán kívül van egyedül, hanem komolyan elhatározta, hogy így is akar maradni. Egy nemrégiben készített felmérés szerint, amelyben 5.000 felnőtt vett részt, legalábbis ez a valóság: az egyedülállók fele nem csak tartós párkapcsolatra nem vágyik, de még alkalmi randira sem.

szinglik01.jpg

További 10% nyilatkozta azt, hogy csupán alkalmi szexben érdekelt, 26% szívesen randizik kötetlenül, de hosszabb kapcsolat is érdekli, és csak 14% az, aki valóban komoly szándékkal keres.

Többször beszéltünk már a házasság népszerűségének csökkenéséről és a szingliség térnyeréséről, és ez a tendencia nem csak az USA-ra és nem csak az ún. nyugati országokra jellemző. Becslések szerint a mai fiatalok huszonöt-harminc év múlva úgy fogják betölteni az ötvenedik életévüket, hogy huszonöt százalékuk egész életében szingli marad. Hogy ez pontosan mit jelent, az persze vitatható, hiszen ha csak azt nézzük, hogy ennyien nem fognak házasságra lépni, az nem annyira meglepő, de ha szigorú értelemben vesszük a dolgot, akkor ezek az emberek még csak pár éves komoly kapcsolatot se fognak kialakítani senkivel.

A társadalmi és a legális szingliség ugye eléggé eltérő: legális értelemben csak az szingli, aki nem él házasságban, tehát lehet elvált, özvegy is, a lényeg, hogy a statisztikákban egyedülállóként szerepel – ettől még lehet tartós, sehol be nem jegyzett kapcsolata. Sok legális szingli nem tekinthető társadalmilag is szinglinek, ugyanakkor elég sok olyan legális házas is akad, aki külön él a partnerétől és valójában egyedülálló, csak még papíron nem tűnik annak.

Akiket általában szingliként emlegetünk, azokról úgy gondolkodunk, hogy húszas, harmincas, negyvenes éveikben járnak és még abban a korban vannak, hogy családot alapíthatnak, de eddig nem tették. Valójában ez a csoport csak az egyedülállók egy része, hiszen szinglik azok is, akik már voltak házasok korábban, illetve nem voltak házasok, de éltek ilyen-olyan hosszú kapcsolatban, gyerekük is született esetleg. És ide tartoznak az idősebbek is, akiktől már senki nem várja, hogy összekössék a sorsukat valakivel, mivel úgymond „társadalmi haszna” nem lesz a magánéletük megváltozásának, magyarul: gyereket már nem fognak világra hozni.

Vagyis a helyzet messze nem olyan tragikus, hiszen elsősorban azok nem szeretnének tartós kapcsolatot, házasságot, összeköltözést, akik ezt már kipróbálták. Nem eleve úgy indultak az életnek, hogy nem akarnak társat, hanem már kiábrándultak az egészből, vagy csak nem szeretnék újrakezdeni. Az elváltak körülbelül fele nem tervez komoly kapcsolatot, a megözvegyülteknek pedig a háromnegyede zárkózik el az ismerkedéstől: ez utóbbi csoport azért eléggé különbözik az előbbitől, itt egészen más indokok is szerepet játszhatnak: a félelem, hogy még valakit elveszíthetnek, a túlzásba vitt hűségérzet, az a meggyőződés, hogy úgysem találhatnak az első házastársukhoz hasonló/méltó embert, és így tovább.

Az özvegyek hozzáállása egyébként egyáltalán nem nevezhető hagyományosnak: a jóléti állam kialakulása előtt, amikor még nagyon sokan özvegyültek meg fiatalon és az együttélés egyetlen elfogadott formája a házasság volt, az özvegyek igen nagy része házasodott újra. A társadalom legfeljebb a gyászév kitöltését várta el tőlük, de azt nem, hogy örökre lemondjanak a társas életről, persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egyedül gyereket nevelni sokszor szinte lehetetlen megterhelést és garantált elszegényedést jelentett.

Mivel manapság az emberek nagy része később özvegyül csak meg, az özvegyek háromnegyede már az idősebb korosztályhoz tartozik, így nem meglepő, hogy ők már nem igazán szeretnék újrakezdeni: a fiatalabbaknál az újrakezdési hajlandóság meg körülbelül ugyanolyan, mint az elváltak esetében.

szinglik02.jpg

Ha az életkori csoportokat nézzük, ezeket az adatokat találjuk:

A 18-29 év közöttiek 37%-a nem akar randizni, a 30-49 évesek közöttiek 39%-a (itt nincs jelentős ugrás), az 50-64 közöttieknek már a fele, és a 65 felettiek háromnegyede. Ami itt igazán érdekes, hogy a harminc alatti szingliknek miért ilyen magas százaléka utasítja el az ismerkedés minden formáját: ők még nem szerezhettek annyi negatív tapasztalatot, hogy azok alapján döntsenek.

A válaszok persze sokfélék, de a legjellemzőbb mégis két olyan válasz, amivel nehéz mit kezdeni: a 18-49 közötti szinglik 61%-a úgy gondolja, hogy fontosabb dolgok is vannak az életben, 41% meg egyszerűen csak szeret egyedülálló lenni. De hogy ez pontosan miért is van így, vagy mennyire valós, hogy így van, azt persze nehéz lenne megítélni. Mert attól, hogy csak viszonylag kis százalék állítja, hogy nincs szerencséje, nem érzi magát elég vonzónak vagy túl öreg, illetve egészségügyi problémái akadályozzák, még simán lehet, hogy önmaguk előtt is titkolják a valódi okokat.

Mindenesetre a stigmatizálás visszaszorulásával egyre könnyebb az egyedülállók helyzete: úgymond polgárjogot nyert a szingli életmód, és talán lassan nem azt a kérdést kell körüljárni, hogy miért nincs valakinek partnere, hanem azt, hogy ha van, akkor miért van...

 

További információ a felmérésről ezen a linkek olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr2816188044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2020.09.17. 15:08:42

A megfejtés szerintem az, hogy nagyon sokan kielégítik a nemi vágyaikat a netes pornó és a különböző szimulációk, segédeszközök segítségével. Sokaknál ez leépíti az igényt a természetes kapcsolatra. Japánban már előrehaladott a jelenség és az összes fejlett országban terjedőben van.
Szerintem az, hogy a mai gyerekek már többet használják az okostelefont, mint amennyit beszélgetnek valakivel, szintén efelé fog hatni. Sokaknál leépül az igény a valós kapcsolatokra. Ez már kóros szerintem és valóban elhozhatja az emberiség kihalását.

Lorrh 2020.09.17. 21:49:47

@Almandin: Aki egy párbeszédben túltolja az aggódást azt ezzel torkollják le, hogy "mindmeghalunk" és ennek webes oldala is van már. Ez ilyen mém dolog. X generáció nem értheti :-)))))))))))))

Reactor 2021.02.21. 01:01:34

Borítékolható, mi lesz a randevú végszava. Minek törjem magam? Azon a pénzen inkább veszek egy kis üdítőt, jobban járok.
süti beállítások módosítása