Engedni az elvárásainkból? Soha! Vagy mégis?

2020. február 13. - Single Pink Lady

Elvárásai mindenkinek vannak. Még akkor is, ha tagadja őket. Azok a bizonyos faék egyszerűségű pasik is egész lista elvárással rendelkeznek, csak éppen nem fogalmazzák meg őket. Maximum akkor, ha valami hibádzik. A nők meg hajlamosak előre átgondolni, hogy milyen elvárások mentén választanak partnert.

vonzo_02.jpg

Épp ezért olyan gyakoriak azok a szexista viccek, amelyekből az derül ki, hogy a férfiak listáján két dolog van (szex és kaja – esetleg a sör), a nőkén meg minimum ötven. Tehát a férfiaknak szinte minden nő megfelelne, aki hajlandó lefeküdni velük és enni ad nekik, míg a nők válogatósak. Blablabla.

Aztán azért kiderül, hogy nem MINDEN nő felelne meg, csak a csinosabbja. De ha valaki csinos, akkor már jöhet is. Mert egyéb elvárás nincs. Majd kiderül, hogy a csinosak válogatósak. Mivel megtehetik. Meg kiderül, hogy a buta nőkkel sok a baj, hiába csinosak. Sőt, a rosszindulatú nőből házisárkány lesz, akármilyen csinos is volt eredetileg. És így tovább...

Ha a viccek világától kissé eltávolodunk, akkor azért már tisztul a kép: kiderül, hogy vannak karaktervonások, amelyek mindkét nembéli embereknek fontosak. A tudósok hosszas kérdőívek összeállítása és kitöltetése révén eljutottak arra a megállapításra, hogy az elvárások legfontosabb csoportját a következő tulajdonságok alkotják: intelligencia, humorérzék, becsületesség (megbízhatóság), kedvesség, vonzó külső.

Elviekben mindenki szeretne okos, vidám, viccelődős, őszinte, kenyérre kenhető és persze csinos partnert. Még attól függetlenül is, hogy rá jellemzőek-e ezek a tulajdonságok. Illetve a férfiak nagy része inkább tart az okos nőktől. Az őszinteség kétélű fegyver, mert aki mindent kimond, az a kellemetlen dolgoknál sem fog megállni, tehát könnyen lehet, hogy rohadtul tapintatlannak fog tűnni. A kenyérre kenhetőről meg kiderülhet, hogy csak konfliktuskerülő, és fát lehet hasogatni a hátán. Ami nem feltétlenül annyira jó...

És akkor még a vonzó külsőről nem is beszéltünk. Merthogy a való életben ez az első, ami arra készteti a lehetséges partnereket, hogy közeledjenek, és az online térben is döntő, ha csupán fotók alapján válogatunk.

vonzo_01.jpg

De mi a baj a vonzó külsővel?

Az ég világon semmi... Nagyszerű dolog, ha valaki szép/jóképű. Igen ám, de az emberek egy része nem veszi figyelembe a saját külsejét, mikor partnert keres. Online térben könnyebben mérhető ez a jelenség: sokan hajlamosak vonzóbb partnereknél kezdeményezni, mint amilyen vonzóak ők maguk. Pedig nyilvánvaló, hogy a náluk kevésbé vonzó jelölteknél sokkal nagyobb lenne az esélyük a sikerre. Ha valaki nem ébred rá arra, hogy nem abban a ligában próbál játszani, amelybe ő maga beletartozik, akkor csak frusztráció fogja érni. És így csökken az önbecsülése, majd belekerül egy lefelé tartó spirálba, amelynek az alsóbb régióiban a másik nem utálata lesz az általános.

Pedig az elvárásainkból leginkább a külső területén érdemes engedni. Egyrészt, mert viszonylag kevés igazán szép ember van, másrészt, mert a külső a legkevésbé maradandó az összes tulajdonság közül. Harmadrészt, mert akit első látásra nem találunk esetleg nagyon vonzónak, ahhoz később még simán vonzódhatunk, ha megismerjük. De esélyt kell adnunk neki.

Még mindig jobb a külsőről alkotott elképzeléseinket elengedni, mint az egyebeket. Csak azért, hogy csinos partnerünk legyen, viseljük el, hogy bunkó, gonosz, buta, hazudozó, erőszakos, akarnok, és így tovább? Durván hangzik ez a felsorolás, pedig hány olyan férfit láttam már, aki elvett egy bombázót, aztán szenvedett negyven évig a házsártossága miatt... Nem, mintha ez fordítva nem történne meg, bár a nők inkább az erőszakos, öntörvényű (határozottnak és férfiasnak gondolt) taplók miatt szoktak leadni az elvárásaikból.

Ahhoz, hogy reálisak legyenek az elvárásaink, önmagunkat is reálisan kell látnunk. Tehát először saját magunkról kell kiderítenünk, kik vagyunk, csak aztán érdemes listát írni arról, hogy kire vágyunk. Ráadásul a tudósok azt is megfigyelték, hogy az előzetesen megállapított preferenciáknak nem sok közük volt ahhoz, hogy egy valódi randin milyen tulajdonságegyüttes vonzotta az embereket. Ha valaki zsigerből tetszik, akkor megpróbálunk érveket találni arra, hogy vajon miért tetszik, és szépen szőnyeg alá söpörjük azokat az elveket, amelyeket mi magunk fogalmaztunk meg. Ha például előzőleg kijelentettük, hogy dohányos partner szóba sem jöhet, de a valóságban pont az a férfi/nő vonz leginkább, aki két órát se bír ki cigi nélkül, nagy valószínűséggel megvonjuk a vállunk, sőt, még azt is észrevehetjük, hogy mennyire szexi, ahogy fújja a füstöt...

Másrészről viszont túl sokat engedni az elvárásainkból hiba. Főleg, ha lényegi dolgokban engedünk. Ha fontos az intelligencia és a humorérzék, de olyan ember mellett kötünk ki, aki inkább csak átlagos és nem tud nevetni a vicceinken, akkor nem leszünk vele boldogok... Sőt, úgy fogjuk érezni, hogy értéktelenek vagyunk, mert csak ilyen partner jutott nekünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr2315472390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spiritmonger 2020.02.14. 01:18:34

A cikkben van némi igazság. Azonban jelenleg a nyugati civilizációban ott tartunk, hogy a sikeres párválasztáshoz két dolog kell csak, a külső és a pénz. Lehet ezen vitatkozni, hogy ez mennyire igazságos - nem az - , de ez van, ezt kell szeretni.
A szépségnek nincs hátránya ebben a kultúrkörben. Akit Afrodité a fogamzás közben homlokon csókol, annak gyakorlatilag meg van oldva az élete anélkül, hogy bármit tenne érte.
A párválasztás során az intelligencia, a kedvesség, a humiorérzék, a megbízhatóság, a becsületesség lófaszt sem ér, ha az ember fia nem néz ki jól. Illetve, vannak csodák, velem is előfordultak már, de nagyon kicsi az esély, és olyan külső körülmények függvénye ez, ami a külsőt ignorálja, amiknek a megjelenése hihetetlenül ritka.

Amit írsz az esélyadásról, az szépen hangzik, de nem igaz. Mert a nők nem adnak esélyt azoknak, akik számukra nem elég vonzóak előszörre. Ha adnának, akkor nem azt látná/hallaná mindenfelé az ember, hogy xy némbert bántalmazták/otthagyták/megcsalták/kisemmizték. A zerencsétlen némberrel csúnyán elbánó fasz mindig a nő hibájából került kiválasztásra, hiszen kislány koruktól az a program megy a nők felé, hogy jóképű legyen a férjed, meg gazdag. Aztán, ha lefő a kávé, és csak a zacc marad, akkor meg ott állnak és saját maguk hibáztatása helyett a helyzetet hibáztatják, noha ott baszták el, amikor a normális férfiak helyett jóképűjózsit meg vagányvilit választották.

A férfiaknak semmi baja az okos nőkkel. Az okoskodó nőkkel van problémánk, ezért kerüljük őket, mert nem éri meg velük kapcsolatban lenni. Az emancipunci, femináci, coelhoi bölcsességekkel felvértezett, típusfüggő hisztérikákból egészséges férfi nem kér.
Sőt, a férfiak az okos nőket szeretik. Ahogy a vicc is mondja, nekem okos és szép nő kell, szép azért legyen, hogy tetsszen nekem, okos meg azért, hogy én is tetsszek neki.

Az elvárásokról írt soraidért gratula, az egész reális.

Billy Hill 2020.02.14. 11:10:38

Ha a legtöbb nő "okosabb" férfit szeretne, a legtöbb férfi pedig "butább" nőt, akkor elvileg van egy csomó win-win eset. Aki rosszul jár, az a nagyon okos nők és a nagyon buta férfiak, ott már nincs feljebb meg lejjebb. :-)

Berke 2020.02.14. 11:46:17

@Spiritmonger: Nagyon egysíkú a gondolatmeneted, totál általánosítás az egész. Nem tudod honnan veszed, hogy a nőknek az a program megy, hogy jóképű meg gazdag férfi kell, és hogy csak a külső és a pénz számít, meg hogy a nők egy kevésbé vonzó férfival már szóba sem állnak. Ez max a felszínes emberekre igaz, akiket pl. a Feleségek Luxuskivitelben látunk, és akiknek kb. csak ennyből áll az élet. Te csak ilyen nőket ismersz, vagy szerinted minden nő ilyen? Egyébként meg egy férfi szóba áll egy kevésbé szép, és tegyük fel molettebb nővel? Sokszor még azok a pasik sem, akik mondjuk nem kifejezetten jóképűek, és nem jó testalkatúak, ők sem mindig a saját kategóriájukban keresnek, de erről a cikkben is szó van. Hosszú távon igenis fontos értékek a felsoroltak, és az hogy kinek milyen pasi jön be, hát nem mindenki Brad Pittre vágyik, ez ízlés kérdése.

Ugyanakkor az átlag embernek is számít a párja külseje és az anyagi háttere is szerintem, hogy ha lehet, akkor hasonló értékeket vigyenek bele a kapcsolatba. Nem mindenki vágyik luxusra, nem minden nő golddigger, és nem minden faszi akar üresfejű topmodell nőt. Nem egy olyan sztorit ismerek, amiben a nő vékony, csinos, szép, okos, jó munkája van, jól is keres vele, aztán a férje meg egy kövérebb, kevésbé szép, kevésbé jó munkahellyel rendelkező nő miatt hagyja el. Szóval ezt nem lehet ilyen feketén-fehéren látni, ahogy te teszed.

A bántalmazásról alkotott gondolatmeneteddel sem tudok egyetérteni. Egyrészt az állításoddal azt feltételezed, hogy minden jóképű férfi pszichopata állat, aki bántalmazza a párját. És kiegészítve, ezek szerint a csúnya férfiak meg mindig vajszívű, kedves emberek, akik a párjukat oltalmazzák és védik? Épp ez a lényeg az egész vonzósági témával, hogy lehet egy pasi jóképű, ha mellette egy seggfej, akkor lehet akármennyi pénze, és akármennyire jóképű, mentálisan egészséges nő nem fog vele együtt maradni. És akkor itt térnék vissza a bántalmazásra, amiről szerintem oldalakat lehetne írni, de azok a nők, akik belemennek egy ilyen bántalmazó kapcsolatba (legyen az a férfi csúnya, vagy jóképű) általában otthonról hozzák ezt a mintát, és nem az minta van beléjük programozva, hogy "az a lényeg, hogy jóképű és gazdag legyen a férjed". A szüleinél látott mintákat követi, még ha fel is fogja tudatosan, hogy nem jó neki, ami vele történik, ha azt látta, hogy az anyját fizikailag, vagy verbálisan bántja az apja, akkor ő is tudat alatt ilyen partnert fog választani. (Nem is beszélve arról, ha esetleg ő is belekerült a bántalmazásba.) Talán olvass kicsit utána a pszichológiai háttérnek, ha már a bántalmazást összekevered a felszínes választással.

A másik gondolatmeneted is fals szerintem. Annyit elismerek, hogy az okoskodó nő, akit leírsz létezik, és nem helyes elmenni az ilyenfajta idegesítő szélsőségekbe. Ugyanakkor megvan ennek a férfiverziója is, mert az okoskodó férfi pont ennyire irritáló. Szóval "a férfiaknak semmi baja az okos nőkkel" meg csak addig igaz, amíg nem kerülnek közelebbi kapcsolatba. Itt egy tanulmány erről: journals.sagepub.com/doi/10.1177/0146167215599749#

A lényege, hogy a férfiaknak addig tetszik egy okos nő, amíg nem csökken köztük a pszichológiai távolság, mert amint közelebb kerülnek egymáshoz a férfi már kevésbé tartja vonzónak azt a nőt, aki ugyanolyan okos, vagy okosabb nála. Szóval lehet, hogy szimpatizálni fog az okos nővel az átlag férfi, de hogy nem akar vele hosszú távon kapcsolatot az is biztos.
Ez alól lehet kivétel egyrészt, ha két egyformán intelligens ember találkozik össze, és a férfi nem érzi fenyegetve magát a párja intelligenciájától. Illetve van egy konkrét fogalom is erre, ez a szapioszexualitás, amikor az intellektuson alapul az elsődleges vonzalom kialakulása és nem a külsőn.

Andy73 2020.02.14. 17:06:26

Ne haragudj, de ez az eszmefuttatás amolyan okoskodásnak tűnik. Vagy van vonzalom két ember között, vagy nincs. A vonzalomban pedig a külső elég fontos szerepet játszik, de csak egy dolog. Először a külsejét látod valakinek, ahhoz vonzódsz, de utána, ha sikerül vele megismerkedni, akkor már az egyéb tulajdonságait is megismerheted. És nagyon könnyen előfordulhat, hogy első pillantásra vonzó valaki, de amint megszólal, már nem. Jó esetben viszont erősödhet a vonzalom, főleg kölcsönös szimpátia esetén. Vagyis a külsőt nem lehet megkerülni, de az csak az első lépés.

"Még mindig jobb a külsőről alkotott elképzeléseinket elengedni, mint az egyebeket. Csak azért, hogy csinos partnerünk legyen, viseljük el, hogy bunkó, gonosz, buta, hazudozó, erőszakos, akarnok, és így tovább?"
Nem, ne viseljük el, lásd fenn.

"Durván hangzik ez a felsorolás, pedig hány olyan férfit láttam már, aki elvett egy bombázót, aztán szenvedett negyven évig a házsártossága miatt..."
Hát, azért ez már a férfi baja, ha annyira belezúgott a nő külsejébe. Ma már általában nem házasodnak össze rögtön az emberek, az pedig elég hamar kiderül, ha egy nő házsártos - de az is, ha egy férfi bunkó.

"Pedig az elvárásainkból leginkább a külső területén érdemes engedni. Egyrészt, mert viszonylag kevés igazán szép ember van, másrészt, mert a külső a legkevésbé maradandó az összes tulajdonság közül."
Ezzel vitatkoznék. Egyrészt szerintem elég sok szép nő van Magyarországon, és többnyire a férfiak sem csúnyák. Másrészt aki fiatalon szép, az később is az maradhat, legalábbis a korához képest, ha nem hanyagolja el magát. A szépség pedig inkább a nőknél fontos, ha vonzóak akarnak lenni, a férfiaknál ugyebár van az a mondás, hogy csak az ördögnél legyen egy fokkal szebb. És inkább az összbenyomás és az igényesség a fontos: a szép arc, jóképűség csak egy dolog, de ha valaki átlagos szépséggel, arccal van megáldva, viszont sportos, jó alakú, továbbá az öltözetében is igényes, ápolt, akkor máris vonzó lehet, és szépnek láthatjuk.

Captain Admin · http://kopottkupak.blog.hu 2020.02.15. 08:29:44

Most így reggeli után ez eléggé felkavarta a gyomrom. Kb 4, ekkora bejegyzés terjedelmében lehetne tételesen cáfolni ezt a sok női sallangot, de ehhez túl szép idő van most. :)

Egy megállapítás azonban helytálló; addig senkinek semmi keresnivalója a szexpiaci versenyben, amíg nem tudja besorolni magát egy 10-es skálán, az ellenkező nem szempontjai szerint. Ez önmagában lehetetlen küldetés az emberek 90%-ánál, mert a saját hibáinkat elfogadni nem tudjuk, eltagadjuk ezeket, megszépítjük. Ez a férfiakra igaz különösen. Nők pont fordítva, nevetségesen irreálisan túlértékelik magukat.

Ám itt még nem áll meg a dolog, mert ha Csinos Cili még valami miatt reálisan lövi be magát 7/10 értékre, akkor a sikeres társtaláláshoz még tisztában kellene lennie a neki(is) megfelelő férfi egyedek szempontjaival, fontossági sorrendjevel. Na itt bukik el minden nő. :D

Pedig nekik még könnyebb dolgunk van, mert a férfiak szempontrendszere állandó egész életükben. 1. A nő legyen jó nő. 2. Ezután a többi szarság, személyiség, háziasság stb stb, de ezek mind másodlagosak, amit bármikor felülír egy jó alak, egy ropi segg.

Hím egyedeknek jóval nehezebb a dolguk, mert a nők szempontrendszere a férfiakkal kapcsolatban az életkor fügvényében változik. Fiatalon csak a külső számít, majd fokozatosan megjelenik szempontként az évek alatt a férfi anyagi lehetőségei, 30 után pedig már MINDENT felülír egy nőben a férfi magas egzisztenciája, mint elvárás.

Természetesen nem bonyolult a női lélek (vagyis a rideg, számító természetük), de ha valaki nincs tisztában ezekkel, abból férfi oldalon is hasonlóan bugyuta bejegyzések, vélemények (és megcsalások, válások) születnek, mint ez a blogbejegyzés női oldalról. :)

Nancsibacsi 2020.02.15. 20:24:11

"Tehát a férfiaknak szinte minden nő megfelelne, aki hajlandó lefeküdni velük és enni ad nekik, míg a nők válogatósak."
Ez részben igaz, mert ha arról van szó, hogy egy nővel lefeküdjünk, akkor tényleg nagyon alacsonyan van a léc. A léc akkor kerül - a legtöbb nő számára - megugorhatatlanul magasra, amikor a férfi gyereket szeretne. Na, azt nem bármelyik nőtől szeretne, hanem ezen a ponton már a pasik is válogatósak.
Ezzel szemben a nők MINDIG olyan válogatósak, mintha azt néznék, hogy az adott pasi lesz-e a gyerekeik apja.
Szóval míg egy átlagos első randinál a férfi úgy néz a nőre, hogy van-e annyira undorító, hogy ne álljon fel rá (és ha nem, akkor megfelelt), addig egy nő úgy néz a pasira, hogy vajon tökéletes férj és apa lesz-e belőle (és ha nem, akkor megbukott). Ezért van az, hogy a férfiak folyamatosan hazudnak a nőknek, hülyítik őket, és az őszinteség nyoma se felfedezhető egy friss kapcsolatban. Ha igazat mondanának, akkor a férfiak 99 százaléka sose látna p.ncit születése után.

Reactor 2020.02.17. 04:09:05

"Tehát a férfiaknak szinte minden nő megfelelne, aki hajlandó lefeküdni velük és enni ad nekik, míg a nők válogatósak."

Igen, nagyjából ez az igazság. És hogy miért? Mert a férfiak bő 90 százaléka közelében nincs annak a helyzetnek, hogy válogathasson. Sokkal több a férfi, mint a nő, a nagyátlag örül, ha szóbaáll vele egy hasonló kvalitású nő, a kevésbé szerencsések még ennél is rosszabb helyzetben vannak, nekik még a féltonnás triplatokájú Kirov reporting betonpillangók is azt mondják, hogy eztneked. Megtehetik, mert még ők is kapnak havonta egy rakat levelet társkeresőn, simán válogathatnak a saját szintjük felett is.
Az átlagpasasnak három lehetősége van: kilátástalan harc a "jócsajokért", ahol az összes többi férfi is ellene lesz, megalkuszik azzal, aki szóbaáll vele, vagy MGTOW.

Lorrh 2020.02.21. 12:19:13

@Reactor: " Sokkal több a férfi, mint a nő" Hol, életemvirágszála, hol kevesebb a férfi??? Kínában és Indiában igen.
Nálunk Magyarországon meg létszámban kb a nők vannak többen.
"ők is kapnak havonta egy rakat levelet társkeresőn" és az mit számít? Ettől csak az egójuk nő meg, a valóság durván pofáncsapja őket, hogy a valós életben csak lecsúszott fogatlan alkeszoknak kellene. A társkereső levelezés egy nagy lószar. Semmi.
"ilátástalan harc a jócsajokért" - értem, szóval a pasik se tudják belőni a saját szintjüket, ők is a bombatestű fitnessedzőért hajtanak. Hahaha, szánalmas gyökerek.

Reactor 2020.02.21. 14:24:57

@Lorrh: Lapozz fel egyszer egy gazdaságföldrajz-könyvet. 35 éves korig durva férfitöbblet van. 1997-ben még csak 2-3 százalékkal voltak többen a férfiak, mára ez a sokszorosa.
Nőtöbblet is van, igen, a bibi csak az, hogy 60 éves kor felett. Vagyis a többlet öregasszonyokból áll. Pár tucat aberráltat kivéve nem hiszem, hogy a nagyikért annyira odalennének a férfiak.
Ez meg nettó ökörség, hogy "a pasiknak mind topmodell cicimaca kell". De még ha igazad is lenne, mi evvel a gond? A nők is csak a pénzes menőmanókat veszik észre. Ha őnekik szabad válogatni, akkor a férfiaknak is. Elvégre egyenjogúságot akartatok, nemde? Abba bizony ez is beletartozik ám.