Minden a férfiak hibája. Vagy mégse.

2019. szeptember 12. - Single Pink Lady

Imádunk általánosítani. Imádjuk úgy torzítani a történéseket, hogy az derüljön ki, mi vagyunk a normálisak, a másik pedig teljesen hülye. Jó, olykor ez igaz is. Nálam például tuti így van. De én kivétel vagyok...

ferfi_01.jpg

Most komolyan: a bűnbakkeresés olyan ősi hagyomány, amelynek soha nem jár le a szavatossága.

Még az se kell hozzá, hogy létezzen az adott bűnbak. Bárkire szívesen rákenjük a felelősséget és kizavarjuk vele a pusztába. Az a lényeg, hogy nem mi vagyunk a hibásak. Nem mi rontottuk el. Nem nekünk kellett volna másképp csinálni. Így aztán nem is kell önvizsgálatot tartanunk. Csak a lúzereknek van lelkifurdalásuk.

Még ha motoszkál is bennünk, hogy van, amit mi szúrtunk el, az biztos, hogy sokkal bűnösebbnek tartjuk a másikat. Vagy a többieket. Amennyiben randizási és párkapcsolati problémákról van szó, akkor az egész ellenkező nemet. (Milyen nehéz lehet a melegeknek!)

De az összes férfit vagy az összes nőt hülyének beállítani igazából elég nagy öngól. Ha azt mondjuk, hogy minden nő kurva, akkor a saját anyánkról, feleségünkről, testvérünkről, lányunkról is beszélünk? Vagy pont ők a kivételek? Ha azzal jövünk, hogy minden férfi szexuális ragadozó, akkor a saját családtagjainkat is beleértjük? Vagy bocsi, de nem pont így gondoltuk?

ferfi_02.jpg

Akkor most kinek a rosszabb?

Az általánosítás elkerülhetetlen, de nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy ne intézzük el ilyen egyszerűen a dolgainkat. Ha nekünk fáj, amikor megbélyegeznek azért mert egy bizonyos csoporthoz tartozunk, miért gondoljuk, hogy másnak nem fáj? Vagy ha empátiát várunk az ellenkező nemtől, miért nem vagyunk hajlandóak empatikusan viszonyulni hozzájuk?

Noha a nők meg vannak róla győződve, hogy sokkal rosszabb lapokat osztott nekik a sors, mint a férfiaknak, nem árt néha felülvizsgálni ezt a hiedelmet. Igen, nekünk a menstruációval, a teherbe eséssel, a szüléssel, a gyermekgondozással, a házimunkával, a szexuális életünk bonyolultabb mivoltával, a szépségmániás világgal (és még sorolhatnám) kell megküzdenünk. Én is úgy érzem, hogy egy nőnek nehezebb. Persze nem feltétlenül minden nőnek. De soha nem próbáltam a férfi létet.

Nem tudom, milyen, ha arra nevelnek, hogy sose szabad sírni, hogy ne mutasd ki az érzelmeidet (nem kell, hogy a család sugallja ezt, elég, ha a tágabb közösség, a kortársak, a filmek egységes üzeneteként éri el ez a szabály a gyereket). Nem tudom, milyen, ha mindig úgy kell tenni, mintha nem félnék, nem aggódnék, nem szoronganék, nem tudom, milyen, ha nekem kell megvédenem a többieket és ha nem engedhetem meg magamnak, hogy sikoltozzak, ha denevér repül a szobába. (Jó, tudom, nem minden nő sikoltozik.)

Azt mondjuk tudom, milyen, hogy el kell tartanom a családom, de valószínűleg több segítséget kapok, amikor magamra maradok ezzel a feladattal, mint egy férfi hasonló helyzetben. Nem tudom, milyen bevonulni katonának. (Szerencsére ezt ma már a fiaink se tudják, de sok-sok generáción keresztül a férfiaknak jutott ez a megtisztelő feladat.)

Kérdések a másik oldalról

Nem tudom, milyen, mikor nem értem, mit akar tőlem a partnerem. Mikor elvárja, hogy kitaláljam a gondolatait, pedig nem erre neveltek. Hanem arra, hogy a legkellemetlenebb igazságokat is a másik fejéhez vágjam. És anyám találja ki az én gondolataimat. Nem tudom, milyen a nejem jóindulatától függni abban, hogy a gyerekeimmel lehetek-e, megmarad-e a családom. Azt tudom, milyen, amikor hatalmamban áll elküldeni a férfit.

Nem tudom, milyen érzés, ha szisztematikusan elutasít a partnerem és nem fekszik le velem, mert így büntet. Vagy sose kíván. Vagy milyen, ha nem vagyok képes szexelni... Vagy milyen, ha elsősorban az anyagi helyzetem alapján dönti el egy nő, hogy akar-e velem ismerkedni.

Nem tudom, milyen újra és újra kezdeményezni és elszenvedni a visszautasítást. Persze, engem is utasítottak már vissza, de nagyon ritkán és akkor rohadtul megviselt.

Nem tudom, milyen, ha nem mondhatom el senkinek, mi bánt, mert a férfi barátaim nem akarnak ilyesmit hallani, a feleségem/barátnőm meg erősnek akar tudni. Vagy legalábbis azt hiszem, hogy meg kell játszanom előtte a rettenthetetlent, különben nem fog tisztelni. És egy gyenge férfit ki kíván meg? És ki képes szeretni?

Nem tudom, milyen, amikor nincs senki, akivel az érzéseimről beszélhetnék. Vagy amikor saját magam előtt is úgy kell tennem, mintha nem lennének érzéseim. 

Lehet, hogy nem is annyira egyszerű a férfiaknak? Mivel a nők nehéz helyzetéről írt szösszenetek elég szisztematikusan jelennek meg a sajtóban, gondoltam, ezúttal foglalkozzunk a másik oldallal.

Ajánlott olvasmány: Warren Farrel: Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr5115068844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csicseri 2019.09.13. 14:32:26

Kiváló cikk! Sajnos nem is egyet átéltem ezekből. Jól esett, h. valaki nőként is belegondol a magamfajták életébe. Köszönöm!

takineni 2019.09.21. 23:35:57

Tisztelet a kivételnek, de szerintem nők többsége az anyagi és az egyébb biztonságot választja, a kényelem és a leendő család miatt.
Ez oké, csak ennek semmi köze az érzelmekhez, így nem csoda, hogy az ilyen kapcsolat nem sokáig tartható, max a gyerekig, amíg fel nem nő.

Haloperidol 2019.11.22. 10:18:53

Jó, hogy nem vagy egyoldalú, mint a hasonló femináci blogok, kedbes blogger. Gratula a széles látókörhöz.

Reactor 2019.12.26. 04:49:30

Már igazából megszoktam, hogy a nagy egyenjogúság jegyében a nők minden létező felületen hangot adnak annak, hogy itt minden de minden a férfiak hibája kollektívan, a nők pedig egytől egyig földre szállt angyalkák - pl. a Gyakorikérdések, ahol érdekesmód a férfigyűlölő nulla életű hisztipandákat sose tiltják, csak a férfiakat, amikor magukat próbálják védeni.
Azt nem értettem sohase, hogy az ilyen elkötelezett férfigyűlölők miért nem vonulnak ki a világból és hoznak létre maguknak egy saját társadalmat? Ugyanis a minket körülvevő civilizáció 99 százalékban a csúnyarossz férfiak műve, nem a hangyák hordták össze...
- A feltalálók döntő többsége férfi volt, és mái napig férfi. Lehet itt ideologizálni, hogy anno nem engedték a nőket tanulni, meg egyetemre járni, meg mocsokférfiakfúj, csak épp a fele sem lesz igaz, ugyanis a Közel-Keletet leszámítva kb. mindenhol hagyták érvényesülni a nőket (sőt, még ott is voltak női kalifák). Tehát minden lehetősége megvolt a múlt századi Varga Julcsának is, hogy maradandót alkosson. Nem élt vele.
- Sok munkakörben nem engedték érvényesülni a nőket. Ez félig-meddig igaz, de globálisan ez se állja meg a helyét. Oroszországban pl. mái napig vannak női katonák. Mélyvízi búvárokra is sokkal inkább alkalmaznak nőket, mert nagyságrendekkel jobban bírják a víz alatti létet, szaturált környezetet, mint a férfiak. Azt meg nemigen láttam soha, hogy útépítőnek, bányásznak, kőművesnek stb. annyira sorbaálltak volna a nők.
- A szemét férfiakkal csomó munkahelyen kivételeznek, több pénzt kapnak, wage gap fogalma, meg minden. Arról már ugye mélyen hallgatnak, hogy csomó más munkahelyen meg a nőkkel kivételeznek: pedagógusnak, óvónőnek, orvosnak, ápolónak, pincérnek, hostessnek stb. sokkal előbb felvesznek egy nőt, mint egy férfit. Lakást, albérletet is jóval hamarabb találnak, a hirdetések bő 90 százalékában külön ki van kötve, hogy csak lányoknak kiadó az a kéró. Most akkor én is döngethetném a mellem, zengene mint a tamtamdob, hogy milyen igazságtalanul bánnak velem.
- A férfiak háborúznak, és hát ez milyen csúnya dolog. Amikor hatalmon lévő nők miatt robbantak ki háborúk, az ugye bagatell. Arról nem is beszélve, hogy a háborúzásnak köszönhetjük a jelenlegi fejlettségüket. A húros hangszerek, a cipősarok, a franciakártya, a számítógép (és úgy az egész számítástechnika, ideértve az okosteldzsókat is), GPS szatelit, televíziózás, internet, és így tovább, és így tovább...
- A művészet tekintetében is magasan élen járnak a férfiak. Férfi festő, költő, zeneszerző bődületesen sok van, nőből elvétve van 1-2, még a mostani modern korban is. Pedig ehhez se egyetem, se papír, se más nem kell, csak szépérzék.

Egy klasszikust idézve: "és még folytathatnám a sort, bébi..."

Ja, szóval akik ennyire zsigerből gyűlölik az összes férfit, azok nem tudom, miért élvezik a férfiak létének minden előnyét ennek ellenére, miért nem hoznak össze saját maguk működőképes társadalmat. Ja, hogy az úgy nem menne? Tough shit, mondja a míves angol.
süti beállítások módosítása