Most nincs időd kapcsolatra? És mikor lesz?

2019. szeptember 05. - Single Pink Lady

Sokszor hallom szingliktől, hogy nincs idejük komoly kapcsolatra.

Ezen mindig csodálkozom. Mármint, hogy az idő faktort hozzák fel kifogásként. Ez pont olyan, mintha azt mondanák, nincs időm élni. Mert egyébként szeretnének társat, csak éppen most nem alkalmas. És mondják ezt akár harminc fölöttiek is. Arra várnak, hogy... Kevesebb dolguk legyen? Saját lakásba költözzenek? Végre megkapják az előléptetést? Levizsgázzanak valamiből? Nem tudom, mire várnak.

idovan_01.jpg

De mikor lesz rá elég idő?

Noha házasoktól nem szoktam hallani, hogy nincs idejük a kapcsolatukra (ez akkor már hülyébben hangzik), nem hiszem, hogy több idejük lenne, mint a szingliknek. Sőt, ha a házasnak gyerekei is vannak, akkor garantáltan sokkal kevesebb ideje van. (Én már nem is emlékszem, hogy mitől fáradtam el, mikor még nem voltak gyerekeim.)

A randizás persze időigényes, de ha azt hisszük, hogy egyszer majd több szabadidőnk lesz, akkor valószínűleg tévedünk. Ha a karrierünk beindul, egyre kevesebb lesz az időnk. Ha meg elvesztjük a munkánkat, akkor ugyan sok időnk lesz, de más okból fogjuk alkalmatlannak találni a szituációt új ismeretségek kialakítására.

Valószínűleg inkább az a helyzet, hogy nem akarunk időt szánni egy partnerre. A szinglik sajnálják az ismerkedésre „pazarolt” időt, a kapcsolatban élők pedig sokszor érzik úgy, hogy a partnerükkel foglalkozni energiarabló dolog, és ők inkább pihennének.

idovan_02.jpg

Amikor a vonzalom felülírja az önzést

Kétségkívül kell az egyedüllét. Míg a partner nélküliek ebből túl sokat kapnak, addig a másik csoport tagjai inkább deficites benne. De ha valakivel együtt vagyunk, és már csak fárasztó kötelességként éljük meg, hogy együtt kell lennünk vele, akkor nem tekinthető partnernek. A kapcsolat kimerült.

Ha valaki úgy istenigazából érdekel minket, arra tuti lesz időnk. Lehet, hogy alig alszunk és ellógunk valahonnan, de megtaláljuk a módját, hogy vele legyünk. Akkor már nem fárasztó kötelesség az együttlét, hanem vágyott kiváltság. Nem siránkozunk azon, hogy már megint valami programot szervezett, bárhová elmennénk, csak együtt lehessünk vele. Nem elhatározás alapján lesz időnk rá, nem egy lesz a sok egyéb elfoglaltság között, hanem a legfontosabb.

De ahhoz, hogy egy ilyen lelkesítő kapcsolatra rátaláljunk, nem mindig elég, ha passzívan várunk rá. Jobb, ha azért teszünk is érte. Vagyis időt szánunk rá. Ahogy az éppen szürkeségbe süppedő kapcsolatra is időt kéne szánni, amíg még esetleg menthető. Legalább annyi időt, hogy kiderítsük: menthető-e. Vagy szeretnénk-e, ha menthető lenne.

Időpazarlás vagy energiabefektetés?

Akinek odahaza látszólag semmire sincs ideje, arról kiderülhet, hogy valahol máshol valaki másra mégiscsak van. Mert ami zsigerileg megmozgat, arra lesz energiánk, sőt, abból energiát merítünk. És tulajdonképpen csak azok a kapcsolatok érik meg a fáradtságot, amelyek nem lemerítenek, hanem feltöltenek.

Ilyen értelemben a jó kapcsolatra időt szánni tulajdonképpen energiamegtakarítás, míg a rossz kapcsolattól menekülni folyamatos energiapazarlás. Ha nagyon prózai módon látjuk a dolgokat.

Manapság egyébként sokkal inkább az a baj, hogy hülyeségekre pazaroljuk az időt, mint az, hogy tényszerűen nincs időnk. Valójában rengeteg időt töltünk tökéletesen felesleges dolgokkal. De egy másik emberhez közel kerülni, őt megpróbálni megismerni még akkor sem felesleges és hülyeség, ha az ismerkedésből később nem lesz semmi komoly. A csalódás is fontos tapasztalat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr7615041304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2019.09.09. 09:37:43

Egyszerűbb ez. A szinglikultusz fenntartása egyszerűen üzleti érdek. Könnyű belátni, hogy két önálló háztartást vezető fiatal többet fogyaszt, mint egy pár. Ennek jegyében a tömegmédia átmossa a fiatalok agyát - nem az idő hiányzik a pártalálásra, hanem ennek az agymosásnak köszönhetően a szándék.

RzxN 2019.09.09. 09:37:59

Javaslom olvassák sokat acsajokespasik blogot, attól mindenkinek megjön az életkedve is:))
Főleg a sok szakértő tanácstól a kommentszekcióban.

El Amante 2019.09.20. 09:25:54

@Sir Galahad: ez egy butaság. Miért fogyasztana többet egy egyedülálló ember? Többet eszik, iszik, ruházkodik, több tv-t vesz, drágábban nyaral ha egyedül van? Dehogy!
Ha összeadnád azt a pénzt, amit egy 2-3 gyerekes család költ éves szinten (pelenkától a nyaralásig), sztem igencsak veszítenének a szinglik, de még az együttélő párok is. Nem erről van szó, hanem arról, h már nem csak a család és a gyerek(szülés) egy nő egyedüli célja. Ami azt illeti a férfié sem. Megváltoztak a preferenciák. Nem elvárás már a házasság, nem szégyen egyedül élni, szerencsére.

Reactor 2020.08.26. 20:43:24

@Sir Galahad: Nem azért vagyok szingli, mert a gonosz űrzsidó gyíkemberek megkemtréleztek, hogy a fogyasztói társadalmat fenntartsák, hanem mert a párkapcsolattal többet veszít az ember, mint amennyit nyer.
Ez meg szintén ökörség, hogy két külön háztartás többet herdál, mint egy. Ez keresetfüggő, nem családiállapot-függő dolog - két szegény soha nem fog többet fogyasztani, mint egy összeállt gazdag pár.
süti beállítások módosítása