Nem tudsz elköteleződni? Nem a te hibád!

2019. július 04. - Single Pink Lady

A Pán Péter szindróma árnyalatai

Megszokott problémafelvetés manapság, hogy a fiatalok nem képesek elköteleződni. Nem akarnak lehorgonyozni senkinél. Nem akarnak felelősséget vállalni. Hűséget ígérni, házasodni, családot alapítani. Sőt, még elköltözni sem. Mintha nem szeretnének felnőni. Csak élnek bele a világba és maradnak a mamahotel vendégei, mert ez a legkevésbé kockázatos. 

elkotelezodes_01.jpg

Az egyszer használatos érzelmek és kapcsolatok kora

Ha elköteleződnek, akkor meg az első nehézség láttán meghátrálnak. Nem megjavítják, hanem kidobják a kapcsolatot. És mindjárt egy másikkal próbálkoznak, hátha az bejön. De egyik se jön be, mert a hozzáállásuk hibás. Mert nem dolgoznak a kapcsolaton, nem kötnek kompromisszumokat és önzők. Türelmetlenek, mindent azonnal akarnak, nem tanulták meg, mi az igazi élet. 

De miért is annyira fontos elköteleződni? Miért kellene mindenkinek megkötnie magát? Miért azt tekintik éretlen személyiségnek, aki nem ugrik bele egy beláthatatlan következményekkel járó szerződésbe? Hiszen mindenféle elköteleződés, anyagi, érzelmi, szexuális kötöttség millió olyan kockázattal jár. Csupa olyasmit vállalunk, amit nem láthatunk előre. Fogalmunk sincs róla, mi vár ránk. Mégis, miért vállalnának kockázatot a fiatalok, ha nincs kedvük hozzá? Ha éppen azt látják, hogy az idősebb generáció tagjai közül szinte mindenki megbánta, hogy pont olyan kompromisszumokra kényszerült, amilyenekre?

Jogos-e vádolni a fiatalokat, csak azért, mert esetleg több eszük van, mint nekünk volt? Vagy kevésbé hagyják magukat bedarálni, mikor sokszor semmi kilátásuk nincs se elég pénzre, se önálló lakásra? Mikor a világ bizonytalan és bonyolult? Mikor már nem csak őket, de a lehetséges partnereket sem köti a szokásjog vagy az anyagi kényszer? Mikor először a történelemben senkit nem lehet hozzáerőltetni valakihez? Mikor már urambocsá azt is ki lehet mondani, hogy köszönöm, de én nem akarok gyereket?

Mennyire jogos a vád, hogy a fiatalok nem akarnak felnőni?

Biztos ilyenek is akadnak. Meg olyanok is, akik éppen azzal bizonyítják felnőttségüket, hogy nem ugranak bele könnyelműen házasságba és gyerekvállalásba. Meg olyanok, akiknek fontos, hogy saját egzisztenciát építsenek, és ha egyszer gyereket vállalnak, ne maradjanak túszok a saját kapcsolatukban anyagi okok miatt.

Arra hivatkozni, hogy régebben a házasságok azért voltak tartósabbak, mert a résztvevők megjavították, ami elromlott, egész egyszerűen hazugság. A legritkább esetben beszéltek meg bármit is. Együtt maradtak, mert ez volt a hagyomány. Mert egyedül életképtelenek lettek volna. Vagy így érezték. Megözvegyülve azért általában mégis megoldották valahogy. De elválni szégyen volt. Ők pedig hozzászoktak a szarhoz. Beléjük verték, hogy az élet szenvedés és ez így van jól. Egy frászt javították meg, ami nem működött. Inkább betegek lettek és túl hamar meghaltak. Vagy egy idegen mellett élték le az életüket úgy, hogy 20-30 évig érdemi mondanivalójuk se volt egymás számára. (Tisztelet a kivételnek.)

Legtöbbször nem átgondolt választásról volt szó. Nem két olyan emberről, akik jól ismerik egymást. Csak sodródtak. A fogamzásgátlás kezdetleges volt és ha a nők teherbe estek a tisztességesebb fiúk máris oltár elé álltak. Nem kellett, hogy bármi közös legyen bennük. Nem beszéltek az érzelmeikről. A szexről. Bármiről, ami lényeges lett volna. Leginkább robotpilóta üzemmódban működtek. Dolgozni, kuporgatni, nyakon vágni a gyereket. Házat építeni, kocsit venni. Betegeskedni, ápolni, meghalni.

elkotelezodes_02.jpg

A szabadon döntés illúziója is lehet csak egy érzelmi pajzs

Szó sincs róla, hogy ne szenvedtek volna ettől. Hogy ne lett volna félrelépés. Hogy ne drámáztak volna. Nem érdemes lehazudni a giccses csillagokat az égről. A kapcsolatok egy grammal se voltak élhetőbbek. Nem szerették jobban egymást, Nem azért tartottak ki, mert olyan jó emberek voltak. Főleg nem azért, mert dolgoztak a kapcsolaton. 

Még a mai negyvenesek, ötvenesek nagy része is azért házasodott, mert úgy érezte, hogy ez természet rendje. Nyugaton már a háború után született generáció tagjai is tudatosabb döntéseket hoztak. Aki úgy érzi, hogy neki a szingli lét megfelelő, azt elfogadják olyannak, amilyen. Nem keltenek benne lelkifurdalást, amiért nem reprodukálja önmagát. Vagy nem akar bárkinek is különösebb ünneplés keretein belül betarthatatlan ígéreteket tenni. Vagy úgy szeretne kapcsolódni valakihez, hogy nem költözik vele össze. Nem köti az állam orrára, hogy neki van partnere. Mert ehhez igazából senkinek semmi köze. 

A valódi probléma inkább az, hogy ha egy generáció tagjai nem mernek szeretni. Vagy elrejtik az érzéseiket, mert gyengeségnek hat, ha feltárják őket. Nem az elköteleződés a kulcskérdés, hanem a szeretet. És a szeretet nagylelkűsége. Önzetlensége. A játszmák, számonkérések elhagyása. 

De azt sem hiszem, hogy a Z nemzedék kevésbé képes szeretni, mint a szüleik, nagyszüleik. Persze, nagyszerű dolog a fiatalokat szidni és azon sopánkodni, hogy ők mennyire el vannak cseszve, bezzeg mi fasza gyerekek voltunk az ő idejükben. Mások voltunk. De nem jobbak. És bőven ismerek felelősségteljes, szeretni tudó, kedves huszonéveseket is.

Talán abba kéne hagyni a régi normák erőltetését. És belátni, hogy ez egy más világ. Más szabályokkal. Más lehetőségekkel. Más kapcsolati formákkal és igényekkel. Nem kell erőltetni semmiféle elköteleződést. Hagyjuk rájuk, hogyan akarják alakítani a sorsukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr2014916316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2019.07.08. 10:08:31

Ez mind rendben van, csak akkor ne tessék mirnyákolni, hogy pl. drága az albérlet. Nem drága, csak két emberre van szabva a díj. Ha valaki egyedül is keres ennyit, akkor semmi gond, de ha nem, ne a világot hibáztassa érte.

Gyereket vállalni sem kötelező, de azt azért érdemes tudni, hogy a Magyarországon működő felosztó-kirovó rendszerben a nyugdíj az aktív dolgozók befizetéseiből van. Így minél többen döntenek úgy, hogy nem vállalnak gyereket, annál kevesebb lesz a nyugdíjra szétosztható pénz. Ebből pedig az következik, hogy az igazságosság jegyében hamarosan el fog mozdulni a nyugdíjrendszer abba az irányba, hogy az kap több nyugdíjat, aki gyereknevelésre is költött az adózott jövedelméből - aki nem, az tegyen félre idős napjaira.

Stb...

Almandin 2019.07.08. 10:08:50

Se a régi, se a mai világ nem (volt) jó. Igazán boldog ember régen se lehetett sok, de ma se. A régi típusú házasságról viszont jó a posztoló elemzése. Sajnos régen sok volt a kényszerházasság, később az emberek az első nagy szerelmükkel megházasodtak, nem gondolva végig, hogy összeillenek-e. Sok párt csak a megszokás vagy a kényszer tartott össze.
Manapság viszont sokan tényleg nem akarnak elköteleződni, ami másképp teszi az embert boldogtalanná. Az ember társas lény, szerintem a jó családban élés pszichikailag kedvezőbb hatású, mint a szingliség (persze van, aki egyedül jobban érzi magát). Manapság valószínűleg a megnövekedett párválasztási lehetőségek bőségzavart idéznek elő, ezért is nehezebb elköteleződni (az az illúzió, hogy mindig jöhet egy jobb partner).

Leylandi 2019.07.08. 10:09:00

Az a baj ezzel a nézettel, hogy nyugdíjas korotokra éhenpusztultok, mert nem lesznek utódok.
De alkalmazkodni nem kell addig senkihez, az igaz. Tudtok bandzsidzsampingolni, úszni, futni vele, meg amit akartok.
Egy ideig.

Visceroid 2019.07.08. 10:09:05

A szép lányok a gazdag pasiknak vannak fenntartva.

shakespeare 2019.07.08. 10:09:12

jó kis hiszti lett belőle, de tényleg

pedig olyan értelmesen indult az eleje

El Amante 2019.07.08. 10:09:54

Szerintem két jelenséget összemosol kicsit. A mamahoteles herék nem említhetők egy lapon az önmagukért felelőséget vállaló, önállóan élni képes emberekkel. Az, h valaki másért nem vállal felelősséget, sztem teljesen más ügy. Egyebekben teljesen egyet értek.
Nem látom én sem ennek az új kor(szak)nak a következményeit, de remélem, h inkábn letisztult kapcsolatokhoz, mint elidegenedéshez vezet.

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2019.07.22. 09:20:04

De miért nem merünk szeretni? És ha mernénk, akkor miért ne akarnánk elköteleződni? Nemértem....

Kit Fisto 2019.07.29. 09:30:25

Véleményem szerint nem az akarással van baj, hanem az igényekkel. Elanyagiasodott a világ. Mindent a minősége alapján értékelünk, még a partnert is. Adott minőségű partnert akarunk, és akkor azt "szeretjük". A valódi szerelem teljesen háttérbe szorult. ahogy pl. megszűnt a becsület, vagy az őszinteség értéke, figyelembevétele. Felértékelődtek az anyagiak, és a szépség. Nagy a kasztosodás, azaz a különböző társadalmi rétegek elkülönülése egymástól. Az ember aszerint van megítélve, hogy néz ki, és mennyire tanult (vigyázat, nem azonos a műveltséggel) vagy hogy milyen állása van. ezek mind nagymértékben gátolják a kapcsolatok, főleg a tartósabb, és a valós szerelmi kapcsolatok kialakulását.

Reactor 2019.12.26. 05:08:28

Röhejes, és egyben siralmas is, amikor több individum szabadon választott életstílusát patologizálja a birkákból álló mosléktársadalom, ráaggat valami viccesnek vagy jellemzőnek szánt jelzőt (esetünkben Pán Péter-szindróma), és onnantól fogva kollektívan hörögve kell őket gyűlölni. Mondjuk, mit is várok olyan lakosságtól, akik 2 kiló krumpliért saját maguk rabszolgaságára szavaznak...
A "Pán Péter-szindrómában" az égvilágon semmi kóros nincs. Az illető próbál minél többet megőrizni a fiatalságából - talán mert viszonylag korán megjött az esze, és biza rádöbbent, hogy ő már csak öregedni fog, és addig kell kiélveznie a fiatalságát, amíg egyáltalán van mit. Most élsz, most örülj, hogy szép a nyár...
Anno valóban több volt a házasság, és tartósabbak is voltak. Egyrészt, mert az "átkozsban" sokkal nagyobb volt a létbiztonság, 1 keresetből is fel lehetett nevelni 2-3 gyereket - manapság már két fizetés is kevés hozzá. Másrészt, az állambácsi polgárokként kezelte a népességet, nem adósrabszolgaként meg fejőstehénként. Harmadrészt, nem a megcsalás és a parazitoid élősködés volt az etalon, mint manapság.
Nekem hála az égnek, szerencsém volt a nőkkel mindig is: nagy ívben kerültek, egy se akart a feleségem lenni, szóval mosom kezeimet elköteleződés és felelősségvállalás ügyében. Elköltözni pedig majd akkor esetleg, ha nem kerül a legutolsó bedőlt oldalú disznóól is 10 millióba.
Meglepő-e vajon, hogy akik patologizálják és fikázzák a "Pán Péter szindrómásokat", szinte kivétel nélkül karótnyelt savanyúuborka pofájú életunt kiégett 40-50 évesek, akik masszívan elkúrták az életüket? Vagy véletlen egybeesés volna? Ne vessük a szemükre, emberek, tökéletesen igazuk van, elvégre hogy merészel valaki fiatal lenni, amikor ők már öregek? Hogy merészel valaki még harminc felett is a szüleihez ragaszkodni ahelyett, hogy hipp-hopp házasságot kössön valami vadidegennel, akit alig öt esztendeje ismer? És természetesen ők a deviánsok, az elítélendők, a betegek, még véletlenül se a köpkölődő, szardobáló ellenoldal.

@Sir Galahad: Az albérletek (és a többi ingatlan) ára mesterségesen van felverve. Ez egy államilag űzött piramisjáték; úgy vannak az árak az egekben, hogy nincs fizetőképes kereslet. Ja, és házasoknak, gyerekeseknek is ugyanolyan drága, mint egy szinglinek. Tehát teljesen jogosan hibáztatjuk a világot. Majd amikor összedől a piramis, jókora pusztítást hagyva maga után, még többen fogják hibáztatni.
Nyugdíjat pedig az kap, akitől a Viktátor nem nyúlja le, ha úri kedve úgy diktálja (lásd MANYUP). Olyan ez, mint a bőgős gázsija: járni jár, csak éppen nem jut.

@Leylandi: Ígyis-úgyis éhenpusztulunk, szóval ez nem érv.

Sir Galahad 2019.12.26. 14:00:56

@Reactor: Egy frászt jogosan, merthogy a házaspárnak ugyanazt a bérleti díjat két fizetésből kell kiszorítani, a szinglinek meg egyből.

Reactor 2019.12.26. 15:41:39

@Sir Galahad: Jaham, tehát aki szingli, az nem érdemel lakást, dögöljön meg. És éljen soká az ingatlanos piramisjáték, ugye. Gond majd akkor lesz, amikor kilukkan a lufi , és szerencsés esetben az építőipart is taccsra vágja, jó pár százezer munkanélkülit hagyva örökül. Nekik se lehet majd egy rossz szavuk se, gondolom.

Sir Galahad 2019.12.26. 22:23:20

@Reactor: Nem nem érdemel, hanem nem képes rá, mert a bérleti díjak 2 emberre vannak szabva. Ez egyszerűen a piac logikája: ha egy ingatlant ki lehet adni olcsóbban és drágábban is, gondolom, a sajátodat te is drágábban adnád ki.

Reactor 2019.12.26. 23:24:16

@Sir Galahad: Nem, a sajátomat nem adnám ki drágábban, szimplán mert nincs fizetőképes kereslet rá. Persze, lehet drágán kiadni meg eladni, csak épp a lőtéri kutya nem fogja megvenni vagy kibérelni. És jelenleg pontosan ez történik.
A piac logikája akkor működne jól, ha lenne fizetőképes kereslet a drága ingatlanokra. Nincs. Innentől fogva a piac úgy, ahogy van, szarul működik, pláne hogy alá van rendelve az egész a jelenleg futó ingatlanos piramisjátéknak.

Sir Galahad 2019.12.26. 23:44:45

@Reactor: Ha igaz lenne, amit írtál, a kiadó lakások üresen állnának. Ezzel szemben a valóság az, hogy nehéz kiadó lakást találni.

Reactor 2019.12.26. 23:46:02

@Sir Galahad: Üresen is állnak. Jóval több ingatlanhirdetés van, mint amennyi vevő. Kiadó lakást pedig pont hogy az elszaladt árak miatt nehéz találni. Mármint olyat, amit az átlagember actually meg is tud fizetni anélkül hogy az ükunokáit is adósságba verné.

Sir Galahad 2019.12.27. 08:36:45

@Reactor: Lehet, hogy van, ahol előfordul ilyesmi. Kis falvakban pl. mifelénk is nehéz kiadni lakást, de nem az ár miatt (azok tipikusan olcsóbbak is, mint a városiak), hanem mert ott eleve nemigen akar lakni senki. Egy legalább közepes városban, ahol vannak munkahelyek, már nehéz kiadó lakást találni. Keresztfiam meg a menyasszonya pont ezt szenvedték végig az elmúlt hónapokban. Nagyvárosban, ahol egyetem is, munkahely is van, pedig szinte lehetetlen. Az viszont igaz, hogy komoly felújítást igénylő használt lakást már nem mindenütt könnyű eladni, az új lakás építését ugyanis támogatja az állam.

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2019.12.27. 11:30:34

@Reactor: Mitől lenne ez piramisjáték? egy piramisjátékban a belépő emberek belépési díjait fölözik le a piramis tetején álló szervezők, majd amikor ők kilépnek, összedől a rendszer. Hol van itt "belépés"?

Szerintem te sem piramisjátékra gondolsz, hanem spekulációs őrületre, amelynek a tankönyvi példája (és a történelemben ismert első esete) a holland tulipánhagymákkal történt:
www.portfolio.hu/befektetes/20170422/10-orult-piaci-osszeomlas-ami-brutalis-valsagot-okozott-248117

Ugyanakkor nem világos, hogy a jelenlegi ingatlanárakban van-e ilyen piaci lufi, vagy nincs. Egyszerűen mindenki városba akar költözni, mert itt van munka és tanulási lehetőség. Legalább három, egymástól független piaci folyamat van, ami veri felfelé az ingatlanárakat:

- Alacsony kamatkörnyezet, ami miatt mindenki ingatlanba akar fektetni
- Nagyon sokan hosszútávú albérlet helyett Airbnb-ben adják ki a lakásukat, amelyre van piaci kereslet a spontán kialakult bulinegyed miatt, ahol ma már elvétve találsz magyart, nem csak hétvégén, hanem hétköznap is hömpölyög a külföldiek tömege a hatodik-hetedik kerületben
- Ukrajna keleti feléről sok milliomos menekítette ki a vagyonát, és fektette Budapesten ingatlanba.

Igen, el vannak szállva az ingatlanárak, leginkább Budapesten, de most már vidéken is egyre inkább. Igen, nem örülünk neki. De egyáltalán nem biztos, hogy összeomlással fog végződni, hanem benne van a pakliban, hogy egy magasabb áron tetőznek az árak, vagy egy 10-20-30 %-os csökkenés után fognak stagnálni. De passz, nem vagyok annyira nagy szakértő. Ugyanakkor azt gyanítom, hogy az apokaliptikus víziók többsége mögött inkább van elkeseredettség, mint éles meglátás.

Sir Galahad 2019.12.27. 12:50:59

@Egon Estragon: Alapvetően jól látod. Reactor nevű kommentelő társunknak van egy kétségkívül elkeserítő egyéni problémája: a fizetéséhez képest magasak a bérleti díjak, s még nője sincs, akivel felezhetné a költséget. Ebből azonban nem lesz világvége.

Reactor 2019.12.30. 20:55:12

@Sir Galahad: Lakás, albérlet az van, a bibi az, hogy 90 százalékban csak lányoknak adják ki. A korrektebb hírdetők már a hirdetésben is leírják, hogy csak lányok érdeklődjenek, a kevésbé korrektek pedig amint meghallják a férfi hangodat, szó nélkül rádvágják a telefont...ezekre a legalja taknyokra miért nem adnak kilövetési engedélyt?

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2019.12.30. 21:33:51

@Reactor: Volt egyszer egy Magyarországon közepesen ismert rockzenész, aki egyszer egy felháborodott Facebook posztban írta azt, hogy neki "jár" egy tiszteletjegy valamely külföldi zenekar magyarországi koncertjére, és teljesen fel van háborodva azon, hogy miért nem adnak neki egy tiszteletjegyet. Járj utána annak a sztorinak, a kérdésedre valahol ott fogod megtalálni a választ.

Reactor 2019.12.30. 22:02:59

@Egon Estragon: Egy műkedvelő rockzenész koncertlátogatása, és egy alapvető emberi szükséglet (lakhatás) egy kalap alá vétele elég erőteljesen csúsztatásnak tűnik nekem. Annyi köze van a kettőnek egymáshoz, mint az almának a rinocéroszhoz.

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2019.12.30. 22:38:33

@Reactor: Semmi csúsztatás nincs itt, és a párhuzamnak világosnak kell lennie: mindkettőben van egy személy, aki felháborodva közli, hogy neki "jár" valami, pedig nem...

Félre ne érts, azt nem mondom, hogy alapvető emberi szükséglet nem jár, csak rossz helyen kéred. A lakhatás szociálisan rászorulóknak jár, de annak a megoldása a kormány és szociális szervezetek feladata, és nem azé, aki piaci alapon ki akarja adni a lakását. Iszonyatosan nagy zűr van a fejedben, ha "kilövési engedélyt" követelsz olyan személyre, akinek a piaci magatartása nem olyan, mint ahogy te azt szeretnéd :(

Egy lakás kiadása rendkívül kényes dolog, a tulajdonos átruházza a birtokjogot valaki másra, és a jelenlegi törvények értelmében a birtokosnak különleges jogai vannak (például birtokjog illeti meg akár a tulajdonossal szemben is, azaz adott körülmények esetén akár a tulajdonost is feljelentheti birtokháborítás jogcímén, rendőrt hívhat ki rá, és a rendőr akár intézkedhet a tulajdonossal szemben is!). Így nem róhatod fel egy tulajdonosnak, hogy milyen kikötéseket tesz fel arra vonatkozólag, hogy a birtokjogát kinek hajlandó eladni.

Reactor 2019.12.30. 23:21:44

@Egon Estragon: A párhuzam érthető, csak épp a tiszteletjegy és legalább egy alapszintű lakás nagyon nincs egy súlycsoportban. Ha nincs tiszteletjegyed a koncertre, na bumm, veszel egyet. Ha nincs lakásod, akkor számos egyéb dolog mellett egzisztenciád se lesz, mert ez a csodás rendszer úgy van kitalálva, hogy aki elveszíti a kéróját, az még véletlen se tudjon újat szerezni, tisztes úton legalábbis.
A szociálisan rászorulók közül is jellemzően a kátrányos helyzetűek azok, akik hót ingyen, mindenféle költségektől mentesen lakást kapnak. Akinek a bőre fehér, mint a vaníliafagylalt, azzal szóba se állnak, mert nincs mögötte ombucmanó. Az pedig vastagon a kormány sara, hogy szabadon engedi futni az ingatlanos piramisjátékot. Lehet hogy közvetlenül nem hibás a kormány, de abban már igen, hogy piacszabályozás nélkül hagyja menni ezt a dolgot (amíg megkapja belőle a maga sápját természetesen), és hiába lenne meg a hatalma hozzá, hogy felszámolja ezt a kártékony, népellenes gyakorlatot, nem teszi meg.
Aki pedig olyan szinten medúza gerincű véglény, hogy csak egy kiemelt célcsoport számára biztosítana lakhatást jó drágájé', de a hirdetésbe a világ minden kincséért se írná meg.
Magyarán lefordítva: ha csajszi vagy, kvázi bármelyik bérleményt megkaphatod, az se baj, ha nincs elég pénzed, majd természetben fizetsz. Ha pasi vagy, akkor lófsz a seggedbe, eredjé' a híd alá.
Nesze neked egyenjogúság, ugyebár.

Lakás kiadásával a bérlő nem lesz automatische tulajdonos is. Az ingatlan nem az ő nevére van bejegyezve a földhivatalban, a közüzemi számlák sem a bérlő nevére szólnak, és ha valami gikszer történik az ingatlanban, a policájok nem a bérlőt fogják elsősorban elővenni, hanem a tulajt. De ez ugyanúgy működik pozitív irányban is: a tulaj egészen nyugodtan hirdetheti tovább azt a lakást, amit már kiadott valakinek, és ha jön valaki, aki ráígér a jelenlegi bérlőre egy húszassal, a tulaj simán kiteheti a bérlőjét az utcára. Ad neki kétheti haladékot, és közli vele, hogy tűnés. A gazságszolgáltatás pedig amellé fog állni, akitől nagyobb hasznot remélhet, pláne, hogy a bérlők jelentős többségének se ideje, se pénze nincs jogi csetepatékra.
Idehaza lakásínség idején ez kb. mindennapos gyakorlat.
süti beállítások módosítása