Baby mama – béranya szingliknek

2020. szeptember 17. - Single Pink Lady

Ha létezik kényes téma, akkor a szingli nők gyerekvállalása minden bizonnyal az. Sokan ellenzik még a gondolatát is, hogy valaki egyedül vállaljon gyereket – és sokszor ezek ugyanazok, akik önzéssel vádolják azokat a nőket, akiknek nincs gyerekük, mindegy, milyen okból. (Nekik mindegy, nem a nőknek.)

anyasag01.jpg

Ehhez képest az, hogy valaki egy másik nő méhét bérelje ki a saját gyereke kihordására, nagyon sok országban illegális, de szerte a világban azért sok olyan hely létezik, ahol van rá lehetőség: nem is kell messze menni, épp a COVID járvány első hullámának idején volt botrány a béranyáktól született, Ukrajnában ragadt csecsemők ügyéből, akiket a korlátozások miatt nem lehetett átadni nyugati családjaiknak.

Valószínűleg sokkal többen igénybe vennének hasonló szolgáltatást, ha mindenütt legális lenne, de nyilvánvaló, hogy millió etikai kérdést is felvet ez az egész. Nagyon nem könnyű téma, sok minden alakulhat rosszul, ha valaki belevág egy ilyen kalandba.

Ehhez képest a 2008-as Baby mama című amerikai filmben a dolog vicces oldalát igyekeztek bemutatni. Milyen az, ha egy nagyon gazdag, szárnyaló karrierrel rendelkező és a nőgyógyászok szerint meddő szingli nő úgy dönt, hogy ha törik, ha szakad, gyereket akar? Mégpedig saját gyereket. Persze talál is egy ügynökséget, mely nem a világ másik végén, hanem a saját városában ajánl béranyát a számára, akivel még a fogantatás előtt megismerkedhet.

Igaz, hogy az egész procedúra nagyon drága, de hősnőnknek bőven van pénze, az pedig fontos számára, hogy ismerje a gyerekét kihordó nőt. Mi több, nem csak ismerni akarja, hanem még ellenőrizni is, milyen életmódot folytat a terhesség alatt. (Jó kérdés, mennyire szólhat bele a biológiai szülő a kihordó anya étkezésébe, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaiba...)

Nem lenne vígjáték, ha minden úgy alakulna, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Noha a béranya-jelölt igazi amerikai (ráadásul még szőke is – van némi utalás arra, hogy a főszereplő nem szívesen bízná a feladatot harmadik világbeli vállalkozóra), a csaj meglehetősen zavaros egzisztencia, és mivel a pasija találta számára ezt a remek pénzkereseti lehetőséget, nincs is oda az ötletért, hogy kihordjon egy idegen gyereket. Aztán hirtelen szakít a pasijával, beköltözik megbízójához: ezek persze hamarosan az őrületbe kergetik egymást.

anyasag01.jpg

Nem lepett meg, hogy a készítők nem merték bevállalni a valódi béranya-sztorit, inkább úgy csavartak a történeten, hogy mindkét nőnek saját gyereke legyen, és persze nem mesterséges megtermékenyítéssel, hanem kinek-kinek a pasijától. Vagyis pont a lényeget kerülik ki: annak bemutatását, hogy milyen, ha valaki tényleg kihordja másnak a gyerekét és aztán oda kell adnia a biológiai anyának... Hiszen ebből már nem igazán készülhetne könnyű komédia.

Épp, hogy csak érinti a film a témához kapcsolódó problémákat: milyen egyedülállóként gyereket vállalni (persze akinek van elég pénze, az úgyis azzal indul neki, hogy bentlakó babysittere lesz), a béranyát fel lehet-e fogadni szoptatós dajkaként, és mi lesz az elválasztás után... Manapság viszonylag ritka a dajkaság intézménye, de a múltban rengeteg dráma kapcsolódott ehhez a szokáshoz: a dajkák sokszor saját gyerekük halála révén jutottak munkához és a gazdagabb nők gyerekeit sajátjukként gondozták, táplálták, amíg szükség volt rájuk: sokan örökre annál a családnál ragadtak, amelyhez ily módon kerültek. Biztos léteznek hasonló történetek ma is, csak nem itt, Közép-Európában, bár ki tudja...

A magyar törvények egyébként akkor is tiltják a béranyaságot, ha a nő, akinek a méhébe ültetnék a gyereket, nem magyar állampolgár, és a beültetés sem Magyarországon történik, csak a biológiai anya és/vagy apa magyar. A hazai álláspont szerint a gyerek anyja az, aki megszüli, tehát nincs lehetőség mást felkérni erre a feladatra (főleg nem pénzért), és nem úgy néz ki, hogy ebben kérdésben a közeljövőben változás állna be. Nyilván sokan nem értenek egyet ezzel a szabályozással – mindenesetre attól még sok szingli nő számára nyitott marad a kérdés: hogyan vállalhatnak etikusan gyereket.

Most nem szeretnék még a spermabankok körüli problémákba is belemenni, de úgy tűnik, ez a megoldás is egyre kevésbé működik. Persze sokan teherbe tudnak esni természetes úton is, csak ez mennyire fair a mit sem sejtő apával szemben? Akár abban az esetben is, ha az illetőnek nem árulják el, hogy gyereke született?

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr9516204250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2020.09.18. 08:44:47

Tipical First world problem.

Ahol nincs pénz ott tudnak szaporodni, mint a nyulak.
Ahol gazdagság van, ott meg terméketlenség.
A hullámgörbék kioltják egymást.

MsIreneAdler 2020.09.18. 10:13:10

Én ezt most nem értem. A poszt teljesen azt sugallja, mintha egy szingli nő kizárólag béranya segítségével szaporodhatna. Nyilván a szingli pasik elvileg csak így juthatnak saját gyerekhez... De! Egyrészt aki egyedülálló (nő), az még nem biztos, hogy meddő, másrészt (már bocsánat), de minek neki gyerek, ha ő boldog egyedül. Ha ő nem szeretne/tud/akar egy másik felnőtt emberhez alkalmazkodva egy fedél alatt élni, akkor miből gondolja, hogy egy gyermekhez idomulni majd jó lesz? Illetve ugye, amikor kiderül, hogy hát azon a fránya kölykön nincs kikapcsoló gomb, amikor anya/apa nem ér rá, akkor mi történik majd? Vagy az jut még eszembe, hogy az a nő, aki a karrierje miatt nem ér rá 9 hónapig, hogy kihordja a saját gyerekét, az vajon rá fog-e érni szeretetben felnevelni? Megannyi kérdés.

_Amatőr_ 2020.09.18. 10:34:00

@MsIreneAdler: Lehet, hogy a szingli csajszi úgy van vele, hogy a kutyás/macskás képekre kevés like jön Instán, ezért be kell szereznie egy babát, hátha azzal több követője lesz. :D

Azt mondják a nagyokosok, hogy a családos emberek magasabbra jutnak a ranglétrán. Szóval, olyat is el tudok képzelni, hogy valaki szingliként is bevállalja a gyerkőcöt karrierépítési célból. Az már más kérdés, milyen gyerekkora lesz a picinek... :/

Almandin 2020.09.18. 15:14:46

@_Amatőr_: Nem biztos, hogy feljebb jut a ranglétrán a családos ember, mert a család sok erőforrást köt le. Van, ahol inkább gátló tényező a karrierben. Szerintem a politikusi pálya lehet az, ahol ez igaz lehet, mert az emberek szívesebben szavaznak olyanokra, akik mintaszerű nyárspolgári életet élnek, vagy legalábbis fenntartják ennek látszatát. Az egyedül élő ember sokak szemében gyanús, szabálytalan. A vezető politikusok a vágyálom szerepét is betöltik (lásd pl. a Kennedy család felé irányuló imádatot), az nem érdekli a közvélemény nagy részét, hogy sokszor ez egy kulissza és akár a csodált gazdagság is származhat lopásból.

_Amatőr_ 2020.09.18. 15:58:17

@Almandin: Ha körbenézek a versenyszférában, a nagy cégvezetők általában családos emberek.
Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a top managerek között sok a férfi, így a családi háttér biztosítása a nőre hárul.

MsIreneAdler 2020.09.18. 16:26:40

@_Amatőr_: nos igen, a cipő, táska, kutya már snassz kiegészítő, kell egy gyerek. Sokan bele sem gondolnak, hogy egy érző emberi lény az a kicsi, nem pedig egy bábu.
Az, hogy ki jut magasabbra, szerintem is szakmája válogatja. Szerintem bizonyos munkák nem egyeztethetők mindig össze a családdal, főleg egy nőnél. Ilyen utazgatós, kutatós, veszélyes melókra gondolok. De erre szokták mondani, hogy egy seggel nem lehet két lovat nyergelni.

Almandin 2020.09.18. 16:35:46

@_Amatőr_: Valószínűleg ez a nemtől is függ. Egy nő esetében ez fordítva van. Céges felsővezetővé nemigen fog az a nő válni, aki családot alapít. A gyerek miatt évekre kiesik, de később se tud akkora erőfeszítéssel csak a karrierjére koncentrálni. A férfiak esetében nem olyan megterhelő a gyereknevelés, ez a magyarázat.

_Amatőr_ 2020.09.18. 21:29:12

@Almandin: Nem feltétlen esik ki évekre. Volt olyan főnököm, aki szülés után fél évvel már újra dolgozott. Féltette a pozícióját. :D

Billy Hill 2020.09.22. 16:38:35

@_Amatőr_: Olyat is tudok (tesóm kolléganője), hogy a nő csütörtökön szült, és következő kedden már benézett a munkahelyre... Niylván nem egész napokat dolgozott, na de akkor is...!

_Amatőr_ 2020.09.23. 01:58:24

@Billy Hill: Az is szép sztori! :O
De most komolyan! Az ilyeneknek minek gyerek?

Wildhunt 2020.09.23. 21:30:12

Az ugye megvan, hogy a béranyaság gyakorlatilag emberkereskedelem? Az egyik oldal odaad egy gyereket, ezért cserébe pénzt kap. Vagy itt már mindenki meghülyült?

Lorrh 2020.09.23. 21:32:26

@Wildhunt: hívhatod így is. De win-win-win szituáció. Mindenki jól járt. Mindenki más meg kivülálló, ne dumáljon bele.

Wildhunt 2020.09.23. 23:10:56

@Lorrh: Ezt egy egész csomó dologra mondhatnád. Azt ugye érted, hogy egy cselekvő- és döntésképtelen személy adásvételéről van szó? Azt is hogy ez miért rossz?

Lorrh 2020.09.24. 17:37:28

@Wildhunt: forgathatod a szavakat úgy ahogy a te szerinted érvényes igazság kijön. Én nem bánom. Nekem ettől még lehet más a véleményem, ugye?

Wildhunt 2020.09.24. 21:38:31

@Lorrh: Tőlem akár a rabszolgaságot is helyeselheted, még meg sem kell indokolnod.

Lorrh 2020.09.25. 07:29:00

@Wildhunt: de hát már így is mind rabszolgák vagyunk! Jelzáloghitel az rabszolgaság. Ha nem tudsz magadról gondoskodni, nincs földed ahol megtermeled a kajádat, hanem egy városi pici lakásban élsz mint egy egérlyukban, az is rabszolgaság. Az egész XXI század egy nagy rabszolgaság, csak az illúziód van, hogy te szabad vagy. Bárhova mehetsz, de mindenhol ugyanez vár rád.

Lorrh 2020.09.25. 17:09:47

@Wildhunt: na de ki a szart érdekel, hogy nekem mi a jó és mi nem. Sztem még a te véleményed se bír világmegváltó erővel.
süti beállítások módosítása