Szinglik, akik a barátaikat választották karanténtársul

2020. április 02. - Single Pink Lady

Érdekes jelenséget figyeltem meg szingli ismerőseim körében: legalább hárman választották azt, hogy eddigi magányukat feladva vagy befogadnak egy másik szinglit, vagy ők költöznek átmenetileg egy barátjukhoz.

karantentars01.jpg

Ők mind home office-ban dolgoztak eddig, ráadásul a belvárosban élnek/éltek: ketten most kiköltöztek az agglomerációba, mondván, hogy sokkal könnyebben tudnak nagy sétákat tenni, miközben betartják a megfelelő távolságot, mint a város közepén, ahol az ember óhatatlanul is folyton idegenekbe botlik.

Nagyon nem mindegy, kivel költözünk össze ilyenkor, főleg, ha ahhoz szoktunk, hogy mindent egyedül döntünk el és senkihez nem kell alkalmazkodnunk. De aki inkább társasági ember, az többre értékeli, ha nem kell egyedül maradnia, inkább a függetlenségéből ad fel valamennyit.

Van olyan ismerősöm is, aki ugyan napi kapcsolatban áll a legjobb barátjával, együtt csinálnak szinte mindent, mégis ragaszkodik hozzá, hogy este egyedül maradhasson, mert ennyi idő alatt már az agyára megy a másik.

karantentars02.jpg

Sokaknak persze nincsen olyan barátjuk, akihez ennyire közel állnának, vagy aki olyan helyen lakik, ahová érdemes kiköltözni. Mások számára az emberi társaság hiánya nem olyan megterhelő, sőt, ha nagyon szeretik a magányt, akkor egyenest élvezetesnek is találhatják a tökéletes elzártságot. Persze a tökéletes itt merőben virtuális, mert mégsem magánzárkáról van szó: rengeteg emberrel tudjuk tartani a kapcsolatot úgy is, ha el sem hagyjuk a lakást.

Érdekes lesz megfigyelni, hány barátság éli túl ezt a rendkívüli helyzetet az együtt lakás vagy permanens együtt tartózkodás ellenére, vagy hányból alakul ki esetleg több mint barátság, ha történetesen két olyan ember költözik össze vagy tölt rengeteg időt együtt, akik eddig csak barátként tekintettek egymásra. Noha az ismeretségi körömben egyik esetben sincs benne a pakliban ez a fordulat, biztos vannak olyanok, akik ennek köszönhetően fognak majd összejönni. Vajon a rendkívüli körülmények miatt azok is egymásra találnak majd, akik egyébként soha nem gondolták volna, hogy vonzódnának a másikhoz?

A karanténtárs mindenesetre különleges státuszt kap az életünkben, ezeket a heteket, hónapokat soha nem fogjuk elfelejteni. Olyan módon kapcsolódunk majd azokhoz, akikkel együtt vészeltük át ezt az időszakot, ami semmi máshoz nem hasonlítható. (Főleg, ha nem a családtagjaink azok, akikkel együtt maradunk.)

És milyen lesz majd visszatérni a szingli életmódhoz, amelyet egy ilyen karanténos együttélés szakított meg?

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr5515583288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viola68 2020.04.03. 11:49:08

Na, tessék! Eljött az a válság, ami újra összehozza az embereket.

Almandin 2020.04.03. 14:10:46

Én megelégszem azzal, hogy telefonon kommunikálok a nekem fontos emberekkel. Sokkal jobban bírom a bezártságot és az egyedüllétet, mint korábban gondoltam. A barátaimat se akarom esetleg megfertőzni, ezért nem forszírozok most személyes találkozásokat. Egy ember van, akivel össze tudnék költözni (elméletileg), de mindketten megvagyunk a lakásainkban egyedül. Engem inkább az frusztrál leginkább, hogy több fontos ügyintézést nem tudok megcsinálni (nem minden oldható meg interneten).
Másrészt minden egyedülálló gondolja meg, hogy a barát lakótársnak is jó-e. Sokszor nem. Még házasságok is tönkremennek az állandó összezártságtól, nemhogy barátságok. Ha pedig kicsi a lakás, duplán meggondolandó az ilyesmi. Nagy eséllyel inkább egymás idegeire fognak menni.

Burgermeister 2020.04.03. 15:36:07

Egyedul inkabb. Akivel akarok kommunikalok. Szex is lehet adott esetben. De azt most inkabb nem.:)

na__most__akkor 2020.04.03. 17:21:27

Szeretsz? Akkor költözz ide, és kapd el a vírust!

Noooormális?

Almandin 2020.04.03. 17:49:45

@na__most__akkor: Nekem is pont ez jutott az eszembe. Akit szeret az ember, azt jobban védi.

AlexAston 2020.04.04. 07:45:06

Nocsak. Mégsem olyan jó egyedül lenni...?

Haloperidol 2020.04.20. 14:59:17

Hacsak valaki nem extrémen introvertált, karanténban egyedül lenni iszonyat rohadék dolog lehet.

Eddig a fogyasztói társadalom reklámozta ezt a életformát, és, ha belegondolunk, akkor a szinglik voltak a legnagyobb fogyasztók a járvány előtt:

Ők értek rá leginkább, mindenféle családi vagy más köteléktől mentesen éttermezni, kocsmázni, mozizni, wellnessezni, utazgatni, nekik volt leginkább lehetőségük ennek a kiadásait is állni, hiszen szintén - mindenféle más köteléktől mentesen - kizárólag a saját szórakozásukra kellett költeni a keresetükből, leszámítva a lakhatási költségeket.

Most ez az életforma rendkívüli módon beszűkült.
Eddig is lehetett olvasni olyan cikkeket, hogy mennyire szar magányosan a karácsony vagy a hosszabb ünnepek, de sokaknak, akik egyedül élnek, még egy-egy hétvége túlélése is:
graziadaily.co.uk/life/real-life/get-weekend-loneliness/
www.huffingtonpost.co.uk/jody-day/surviving-the-childless-w_b_1404278.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAE98_7d-ktt-t58JXNuPrb7RuG05iNWmasm5Q-zpxjmsxkknnj0iW7R9vrwmVvsBO3cAkow_-LQdq58qvx_CjDCihv3_NMSdKdAi9vDeIvPSaN9vhBkbwVEQxJWcqcJqDV187Zk-E2qqoGbRgv7meTd9V4jql9h4A5LwXuBcOoSs

A karantén rosszabb lehet 10 karácsonynál is, aki szingli...
süti beállítások módosítása