A szingliség jobb, mint a langyos víz

2019. október 31. - Single Pink Lady

Sokan gondolják, hogy párban élni szinte mindig jobb, mint egyedül. Bár lehet, hogy egyre csökken azok száma, akik ezen a véleményen vannak. De még mindig ott tartunk, hogy a közbeszédben a párok együtt maradása pozitív, míg a szakítás, válás, kifejezetten negatív előjelet kap. Mégpedig anélkül, hogy bárki rákérdezne, az adott pár hogyan is él és milyen árat fizet azért, hogy együtt maradt.

szingli_jobb_01.jpg

Az ikszedik házassági évfordulóért gratuláció jár és taps, ájult ünneplés, meghatott kérdések: mi a titkotok, hogy csináljátok? Annak viszont általában senki nem veregeti meg a vállát, aki összeszedte a bátorságát és kilépett egy szar kapcsolatból. Pedig legalább annyi erőfeszítés kell hozzá, mint ahhoz, hogy az ember kibírja. Vagy, ha a kitartó páros tulajdonképpen elégedett, akkor az, aki a pocsék kapcsolatát hagyta ott, sokkal több elismerést érdemelne. De általában csak sajnálatot és némi lenézést kap. (Tisztelet a kivételnek, olykor négyszemközti beszélgetésben kiderül, hogy aki boldognak tűnik, az igazából irigyli a szakító bátrakat.)

A válás kudarcnak számít. Állandóan azt halljuk, mennyire sérülünk általa, mennyire rossz a gyerekeknek. (Igaz, most már arról is lehet olvasni, hogy állandó feszkóban élni is rossz nekik.) A fő törekvés még mindig az így-úgy működő kapcsolatok megmentése, és nem az, hogy minél hamarabb vessünk véget annak, amiről látszik, hogy semmi jó nem sül ki belőle.

Ehhez képest érdekes, hogy sokan úgy érzik: még a nem igazán pocsék, csak langyos, semmitmondó, érdektelenségbe fúló kapcsolatokban is jobb elvegetálni, mint egyedül maradni. Mert az, hogy a szar kapcsolatok elviselhetetlenebbek, mint az egyedüllét, azért a külső szemlélő számára már régen elég világos. Csak a tanult tehetetlenség tartja egyben a házasságok jó részét. Vagy éppen a bosszútól, hisztitől való félelem. De a langyos vízhez hasonlítható együttélésekre úgy szokás tekinteni, hogy még mindig jobbak, mint ha senki nem vár otthon, nincs kihez szólni, és egyszemélyes adagokat kell főzni.

szingli_jobb_02.jpg

Pedig szinglinek lenni tényleg jobb, mint egy kilátástalan, semmilyen ízű kapcsolatban ragadni. A szingli bármelyik pillanatban elkezdhet valami értelmeset, ismerkedhet, élvezheti a barátait, az alkalmi kapcsolatait, esetleg szeretőit, ha vannak neki. Nem tartozik számadással senkinek. Nem kell csak azért együtt lennie a szabadidejében érdektelen vagy bosszantó emberekkel, mert ez az elvárás. Nem kell unalmas családi ebédeket végigszenvednie. (Maximum a saját családjáét.) Nem kell engedélyt kérnie senkitől, mikor el akar menni este vagy találkozna egy exével.

Tény, hogy szekálni is csak módjával tud másokat és mindenről neki kell gondoskodnia. Tény, hogy olykor magányos. De inkább legyünk egyedül magányosak, mint társaságban. Márpedig a langyos kapcsolat valódi társas magány. Érdemben nem kommunikálunk, csak elvagyunk. Bólogatunk, a vállunkat vonogatjuk, a szemünket forgatjuk. A munkába menekülünk. Vagy elmegyünk horgászni. Esetleg külső kapcsolatban éljük meg a valódi vágyainkat. Aki meg nem tud jobbat kitalálni, az megbetegszik.

A szürke hétköznapok nem tesznek boldoggá. Önmagában az, hogy van valaki mellettünk, akivel névleg összetartozunk, nem tölt el elégedettséggel. Persze, meggyőzhetjük magunkat arról, hogy nem azért születtünk a földre, hogy boldogok legyünk. Hogy ez az egész csak humbug. Hogy aki mellett egyszer letettük a voksunkat, amellett illik kitartanunk. Hogy csak komolytalan emberek válnak és szegik meg az esküjüket. Hogy linkség lelépni. Hogy az élet szenvedés és ez így van jól. Hogy példát kell mutatnunk a fiataloknak, akiknek fogalmuk sincs kitartásról és teljesítményről.

Sokféleképpen magyarázhatjuk meg magunknak, miért maradunk benne olyasmiben, ami inkább kellemetlen, mint kellemes. De függetlennek lenni nem szégyen, és társkapcsolatban élni nem dicsőség.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr2915274840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negrogo 2019.11.04. 09:51:15

en se vgyok egy kapcsolat fuggo viszont at estem a lo tul oldalara. 4 eve nincs kapcsolatam csak kosza puncik neha, par kaland. Viszont, most mar komolyan nem is tudom elkepzelni annyira regen volt.

Boar. 2019.11.04. 09:52:01

"De függetlennek lenni nem szégyen, és társkapcsolatban élni nem dicsőség."
De, szégyen.
Szégyen, mert a társadalommal szemben vannak bizonyos kötelezettségeid amelyekről a marhanagy független szingli öntudatoddal hajlamos vagy megfeledkezni. Ilyen például önmagad reprodukálása. Bár a te esetedben, a hozzáállásodra való tekintettel ez nem biztos, hogy a legjobb ötlet de most tekintsünk el tőled mint a szabályt erősítő kivételtől. Szóval utódnemzés, gyermeknevelés. Ahhoz meg család kell. Lehet felháborodottan tiltakozni, hogy te egyedül is tökéletesen fel tudsz nevelni egy gyermeket de ez csak a saját szempontodból lehet igaz, a gyermekéből nem.
Amit te büszkén függetlenségnek aposztrofálsz az csak a végtelen önzésedre adott izzadtságszagú magyarázat.

apro_marosan_petergabor 2019.11.04. 09:52:30

Lehet itt magasztalni a szingli létet, de fölösleges.
Egy hosszabb párkapcsolat mindig kompromisszumokkal jár, illetve harmonizációval (arra való törekvéssel), a szinglinél ez elmarad. A szinglik sokszor elmennek az önzés, az ego irányába, csak az egójukat magyarázzák. S sokszor elmarad a gyermeknevelés is, mely szintén komoly örömök(gondok) forrása - de a társadalom továbbélésének záloga évezredek óta.
Sokan lesznek szinglik önhibájukon kívül, s amiatt is. De a szinglik jó része törekszik a társas létre, mert az a társadalmi létezés normálisabb, kellemesebb, elfogadottabb formája - s ez így van rendjén, nem véletlenül.

luis5 2019.11.04. 09:52:35

Mekkora onfelmentes....

Mancilla Pectoralis 2019.11.04. 09:52:51

Hát nem tudom,de lehet,hogy csak azért mert tizenakárhány év házasságban élés után is úgy érzem jól válsztottam.Hasonló érdeklődési kör, hasonló humor, jó házasélet, megértő társ és amikor épp lejtmenetben vagyok valami miatt(egészség, munka)akkor száz százalékkal mellém áll. Akik elválnak, szakítanak azok az elején nem szelektáltak eléggé, hogy a suba a subához guba a gubához elv érvényesül-e. Aki kicsit óvatos, és nem csak a vonzalomra alapoz,annak nem kell majd a szürke magányos hétköznapok miatt aggódni.Aki meg nem,hát annak marad az önigazolás,hogy miért is volt bátor dobbantani.

Bodli 2019.11.04. 09:53:15

Kedves István, jó gondolatokat írsz, de utolsó másfél sorod hogy került oda? Ennyire kevés embert ismersz? illetve szerencsés ilyen kategorikusan gondolkozni két ekkora horderejű kérdésben (a boldogság kulcsa és az élet értelme)?
A magam részéről azt feltételezem, a jó házasság jobb lehet az egyedüllétnél. De ezt nem tapasztalatból írom, mert az előbbit nem ismerem. Szerintem sokan a szingliséget 30-40 éves korukban már inkább elfogadják, mint választják, vagyis próbálnak jó képet vágni hozzá, igyekeznek élni az előnyeivel, de a többség reméli, hogy ez csak átmeneti állapot. Biztos vannak vérbeli szinglik is, ők egészen más anyagból lehetnek, mint én...

kolomparlole1114 2019.11.04. 09:53:18

Ez is csak 5 percre volt még szingli, azért hiszi hogy olyan jó...

El Amante 2019.11.04. 09:53:50

Kár, h nem pörög jobban ez az oldal, pedig megint egy remek cikk!
A legnagyobb önámítások egyike a fent leírt helyzet. Ami jó, h a mostani fiatalabb generációk már nem félnek annyira a válástól, újrakezdéstől, viszont még mindig rettegnek ideiglenesen v akár huzamosabb ideig egyedül maradni. Sokszor látom, h egyre mélyül a szakadék a két nem között, részben a női egyenjogúság és persze az ezzel járó borzalmas kommunikáció miatt. Minden más megoldás még idegen, társadalmi ellenállást ill elutasítást vált ki, függetlenül az egyén igényeitől. Megoldást az hozna, ha az emberek kinyitnák a szemüket, ha tisztában lennének önmagukkal, az értékeikkel, a vágyaikkal, korlátaikkal, lehetőségeikkel és persze megfelelő anyagi hátterrel rendelkeznének, h ne kelljen függni senkitől. De ez is csak a piramis alja, sok változásta van még szükség.

Tabar 2019.11.04. 10:42:07

@Boar.: Bocs, de tök összefüggéstelen, amit írsz. Először rányomod a billogot az íróra, hogy gyermektelen, önző, szingli, aztán meg azzal jössz, hogy egyedül nem kéne gyereket nevelnie. Talán belegondolhatnál abba is, hogy valakinek már van esetleg gyereke, de elvált, és nőként mondjuk 35-40 évesen két gyerekkel nehezebb újrakezdeni. És itt most nem is arról van szó, hogy jobb szinglinek lenni, mint párkapcsolatban lenni, csak jobb szinglinek lenni, mint egy rossz párkapcsolatban lenni. Nem jó a gyereknek sem, ha a szülei végigüvöltözik egymással az ő gyerekkorát, mert ha ezt a mintát látja otthon, ő is rosszul fog választani (tudat alatt beég az agyába). Ha már sikerült belátnia egy párnak, hogy nem működik, és már nem is tudnak mit tenni a kapcsolatért, akkor jobb elválni, és megpróbálni újra kezdeni mással. De mint az előbb mondtam ez nőként 1-2 gyerekkel, mondjuk közel a 40-hez nem egyszerű. És ilyenkor jön be a képbe az, hogy ha nem sikerül párt találni, akkor legalább az egyedüllétben próbáljon meg az ember kiegyensúlyozott lenni, és fedezze fel a boldog oldalát az életnek, és ne kelljen már szégyenkeznie emiatt senkinek.

Tabar 2019.11.04. 10:43:09

@Mancilla Pectoralis: Ez egy nagyon fekete-fehér látásmód. Nyilván jó, ha az ember talál egy megértő társat, akivel megvan a vonzalom és mindketten egyenrangúan élik meg az érzelmeiket egymás iránt, és felépítik a kapcsolatot. De ez a "nem szelektáltak eléggé" kicsit idiótán hangzik. Ez nem feltétlenül a szelektáláson múlik, hanem az adott lehetőségeken, és inkább akkor már főleg azon, hogy ki mennyire van tisztában saját magával, és azzal, hogy mire van igazán szüksége, és ezt kölcsönösen tudják-e majd egymásnak nyújtani a párjával.
És a kapcsolatokra egyébként sem lehet az általad felvázolt ultimát igazságot alkalmazni, mert ennél bonyolultabb a téma, különben nem foglalkoznának annyit pszichológusok, kutatók a témával. Hívhatod önigazolásnak, attól még igazak a fentebb leírtak.

El Amante 2019.11.05. 12:33:45

@Mancilla Pectoralis: ha annyi millióm lenne, ahányszor ezt a kioktató szöveget hallottam már olyan nőktől akikről Később kiderült, h évek óta csalják, már Haitin süttetném a hasam az év egyik felében ( a másikban meg a Bahamákon). Jól kell választani, hát persze. Az emberek többsége nyilván boldog akar lenni, és amikor választ, nem csak egy szép arcot választ. Van egy aktuális élethelyzet, lehetőségek és korlátok. Vannak embertípusok és előélet, később sok változás. Ahogy itt már más is megfogalmazta, ennél azért bonyolultabb egy kapcsolat dinamikája, és sokszor kiderül, h ami jól működött x évig, az egy idő után már nem. Ennek okai többnyire az önismeretben rejlenek, ami lassuk be, nem erőssége az emberek többségének. Szóval örülj annak, h neked most jó, felesleges a másik embert a válása miatt kutyázni, mert lehet, h neki meg pont az a jó.

apro_marosan_petergabor 2019.12.26. 16:59:18

@Aladdin és a negyven farkaló:
1. Nem emlékszem, hogy ismernénk, s tegeznénk egymást
2. A stilus az ember, a stílusa pedig egy frusztrált szerencsétlent mutat.
Sok szingli kellemes embert ismerek, s kevésbé kellemeseket is - de sajnálatra méltóval még nem találkoztam, magával sem fogok
3. Remélem kiheveri

El Amante 2019.12.31. 16:09:05

@Aladdin és a negyven farkaló: sosem lesz senki elégedett, mert az ember már csak olyan, h mindig másra/jobbra vágyik. A monogám kapcsolatok halálra vannak ítélve, ez tisztán látszik a válási statisztikákon (Ill a hűtlenségin is). Ettől még a házasságok működhetnének, de mivel a legtöbben képtelenek osztozni, így nyilván veszítenek végül. A külső változása sztem nem nyom annyit a latba amennyit te gondolsz sztem, de persze az is számíthat amikor az ember jobbat, mást kíván meg.

Chendrys19 2020.01.01. 13:35:16

@Boar.: "Szégyen, mert a társadalommal szemben vannak bizonyos kötelezettségeid"... aha! Majd ha a társadalomnak is lesznek bizonyos kötelezettségei az egyénnel szemben (pl. nem hagyják, hogy emberek az utcán dögöljenek meg), akkor elgondolkozom a társadalom felé való kötelezettségeimen! Addig köszönöm, de élek ahogy jól esik...

Billy Hill 2020.01.23. 18:21:40

Enyhe értelmezésben csak arról (is) szól(hat) ez az írás, hogy ne kelljen már szégyellnie magát annak, aki egyedül is elboldogul, és adott időpontban ez épp nem zavarja őt. Azt se szégyellje, hogy megél, és azt se, hogy miként érez a "szingliségével" kapcsolatban. Lehúzni 1-2 vagy 4-5 vagy még több évet magányosan sok mindenre megtaníthatja az embert, önbizalmat adhat, és olyan készségeket fejleszthet, amelyek később egy kapcsolat idején is jól jönnek. Részemről sokkal szívesebben élnék olyannal együtt, aki egymaga is elboldogult már valamikor huzamosabb ideig, mintsem olyannal, aki egyik kapcsolatból a másikba folyatta át az életét.

Reactor 2020.01.31. 15:00:52

@Chendrys19: Egyetértek!!!! Nem az egyén van a társadalomért - hanem pont fordítva, a társadalom kell hogy legyen az egyénért. Egy normálisan működő országban, that is.
Persze itt minálunk Abszurdisztánban pont fordítva megy. Ami szögletes, azt gurítjuk, ami kerek, azt cipeljük. Nem véletlen, hogy aki teheti, menekül külfödre ebből a romhalmazból, vissza se néz.
süti beállítások módosítása