Miért házasodunk? És így miért nem kéne?

2019. szeptember 19. - Single Pink Lady

Ha valaki megkérdezi, miért kötöttünk házasságot, a kapcsolatunk sikerességétől függően különböző válaszokat adhatunk. Ha elégedettek vagyunk, azt mondjuk, szerelemből. Ha már megbántuk, azt mondjuk, akkor jó ötletnek tűnt. Esetleg leegyszerűsítjük a témát, és kijelentjük, hogy fogalmunk sincs. Ha még úgy akarunk tenni, mintha boldogok lennénk, akkor nem ilyen cinikusan fogalmazunk. De tény, hogy a házasságkötések nagy százaléka nem azért köttetik, mert két ember olyan nagyon szereti egymást, hogy már nem bírják ki papír nélkül.

hazassag.jpg

Következzen néhány tipikusan rossz indok a házasságkötésre. Ha ezek nem lennének, a házasságok száma igencsak csökkenne. Hogy ez jó volna vagy sem, azt mindenki döntse el maga.

1. Már minden barátom családos, én se akarok ebből kimaradni

Ha a baráti körünkben, az ismerőseink között, a családunkban már szinte mindenki "révbe ért", kezdjük furcsán érezni magunkat. Főleg, ha a párban élő barátaink már nem érnek rá arra, hogy velünk foglalkozzanak. A barátnőket nem lehet bármikor felhívni és órákat dumálni velük. A haverok nem jönnek sörözni és már egy focicsapatot se sikerül összehozni. Ha buli van, kényelmetlen páratlanul odamenni, mert mindenki valakivel jelenik meg. (Így ismerkedni se lehet már.) Aztán jönnek a gyerekek, és a társaság kettészakad. A családosok másról beszélnek, más miatt aggódnak.

Ilyenkor nem csak a baráti kör, de a család is nyomást gyakorolhat ránk, hogy végre állapodjunk meg, kössék be a fejünket, adjunk unokákat a szüleinknek, és így tovább. Lassan elhisszük, hogy mi is ezt akarjuk, nem csak a külső nyomás miatt törekszünk rá.

2. Be akarom bizonyítani, hogy én is képes vagyok rá

Főleg nőknél jelentkezhet ez a szindróma, mivel még mindig trófeának számít, ha egy férfit rávesznek arra, hogy feleségül kérje őket. Ha egy nőnek még sose kérték meg a kezét, az mellőzöttnek érezheti magát. Így ha olyan pasi tesz neki házassági ajánlatot, aki igazából nem is annyira tetszik neki, attól való félelmében, hogy ez az első és utolsó alkalom, inkább igent mondhat...

Sok nőt vonz a királylány szerep, az esküvői felhajtás, a filmek által mindig olyan csodálatosnak és varázslatosnak beállított leánykérés, lakodalom, hogy egyszer az életben ők lehetnek a világ közepe, és mindenki tudtára adhatják, hogy sikerült! De az esküvő egy nap, a házasság meg sok-sok év. 

3. Ki fogok futni az időből 

Kegyetlen dolog, de ez is inkább a nők szempontjából jelentkezik indokként. Ugyanis mi tényleg kifutunk az időből. Ha még akarunk gyereket. Mikor még 35 fölött sincs stabil pasink, illetve olyan, akivel lehet a gyerekvállalásról beszélni, akkor egy kevésbé jó kapcsolatba is belemegyünk, csak, hogy időben elkezdhessük a gyerekprojektet. Nem jó indok a házasságra, de teljesen érthető.

4. Azt akarom, hogy gondomat viseljék

Férfi szempontból ez úgy néz ki, hogy: szeretném, ha főzne, mosna, takarítana rám az asszony, sőt, még esetleg gyereket is szülhet, aki folytatja a nevemet, akit megtaníthatok a szakmámra, így így tovább. Női szempontból: tartson el, vagy legalábbis keressen eleget ahhoz, hogy nekem ne kelljen sokat dolgoznom, gyereket szülhessek és otthon maradhassak vele, vagy ne kelljen azonnal visszamennem melózni. Eltérő mértékben, de mindkét nemnél tetten érhető, hogy a feladatok egy részét le akarja passzolni. Csak később lehet, hogy rájön, nem is járt annyira jól a lepasszolással.

5. Olyan boldogtalan vagyok, de majd a házasság boldoggá tesz

A párkapcsolat sajna nem varázsszer, az csak egy keret, amit a mindenkori résztvevők töltenek fel tartalommal. Vagyis, ha két boldogtalan ember összeköti a sorsát, valószínűleg még boldogtalanabbak lesznek. Csak az képes derűt, kedvességet, megértést adni, akiben ez megvan. Aki haragszik a világra és önmagára, aki tele van rosszindulattal és sértettséggel, az se önmagát, se mást nem fog elégedetté tenni. Az ilyen házasságok aztán pokoli csapdává válnak, és a gyerekeknek is pokoli kezdeteket biztosítanak. 

6. Jön a baba

Azért összeházasodni, mert a nő véletlenül teherbe esett, gyakori eset. (Főleg régebben volt ez jellemző.) De nem jó indok, lehet, hogy egyik fél se akarja igazán. Lehet, hogy a férfi azt hiszi, a nő direkt intézte így, és ezzel csapdába csalta. Lehet, hogy tényleg így volt. Vagy a férfi nem vigyázott eléggé. Vagy egyikük sem. Jó megoldás ezekben a helyzetekben nem igazán van.

6/a Gyereket akarok!

Inkább nőkre jellemző: gyerekre vágynak, de férj nélkül ez macerás és egyébként se szívesen vállalnák ennek a terheit. Vagyis nem a pasit szeretik, nem vele akarnak lenni, elsődleges céljuk, hogy úgymond törvényes úton megvalósítsák az álmukat. Szinte biztos, hogy ebből pocsék házasság lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr2415129890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Amante 2019.09.20. 09:26:16

Érdekek működnek mindkét részről, ennyi. A jobbik eset, ha van szeretet és az érdekek ugyanazon a tengelyen mozognak, sztem akkor van esély egy jó házasságra. A rosszabbik, amikor az egyik fél szerelmes is, akkor jön a pofáraesés néhány éven belül.
A szerelmre alapozott hazasságok ilyenformán sokkal instabilabbak, sokszor nincs meg az a tudás, önismeret, egymás ismerete, ami egy valódi kapcsolathoz kell, és később, amikor már az érdekek kerülnek előtérbe, kiderül, h valójában kétfelé tartanak.

Ad Dio 2019.09.20. 09:26:29

"Ha valaki megkérdezi, miért kötöttünk házasságot, a kapcsolatunk sikerességétől függően különböző válaszokat adhatunk."

A Feleségemnél jobb dolog velem nem történt még.

Nancsibacsi 2019.09.20. 09:27:39

Mi azért házasodtunk mert jött az első gyerek - nem véletlenül -, és élettársként több a papírmunka mindenhol, plusz mindenféle kedvezményből kimaradsz. Szóval az hogy együtt fogunk megöregedni már eldöntött kérdés volt akkorra, de abba hogy NEHOGY LEGYEN PAPÍR nem akartunk plusz energiát befektetni.

Amúgy meg szinglinek lenni szar - anyagilag, is, praktikus okokból is. Anyagilag nyilván szar külön háztartást fenntartani, és 35 évesen is azon görcsölni, hogy mikor lesz saját lakásod. Egy 35 éves párkapcsolatban élő már házba költözik, vagy nyaralót vesz, vagy hétvégi játszós autót - a szinglinek erre simán nincs pénze (meg a füvet is szar egyedül nyírni).
Praktikus szempontból egy párkapcsolatban mindig van akire lehet számítani. Betegségben, vagy ha valami sikert érsz el mindig van akivel megoszd, aki támogat. Plusz csapatban az ember hatékonyabb: ketten mindig többet tudtok elérni. Mittomén tanulsz valamit, és van aki kikérdezzen, ilyesmi. Persze ott vannak erre a "barátok" is, csakhogy a barátoknak családja lesz, és onnan kezdve lesz.rnak téged, vagy éppen mind a 20 barátjukkal foglalkoznak, így borzasztó sok figyelmet fognak neked szentelni (nem).

MACISAJT 2019.09.20. 09:29:22

Felsorolta a kékbarisnya az általa ismert házasságkötési motivációkat. Kb. hét pontban.
Mintha némi belvárosi lesajnálkozást éreznék ezekkel kapcsolatban, pláné ha "menő, trendy stb" egyeseknél a szingliség, a nem szülés etc.

Én viszont csak egyet teszek hozzá.
Az ötvenes-hetvenes szingliknek maximum csak a macskáik örvendeznek.
És annyi közöttük a boldog szingli, mint ateista a zuhanó repülőgépen...

Ad Dio 2019.09.20. 11:29:03

@Nancsibacsi:

"meg a füvet is szar egyedül nyírni"

Hát még szívni!

:-)

Wildhunt 2019.09.20. 11:29:07

@Ad Dio: A házasságok a mennyben köttetnek.

2019.09.20. 11:29:28

Nagyon rossz a kérdésfeltétel. Ugyanis nem az a valódi kérdés, hogy miért házasodtál meg, hanem az, hogy miért vállaltál hosszútávú monogám kapcsolatot. A házasság már csak a jogi megpecsételése ennek, és részletkérdés, hogy adott párnak szükséges-e. A cikkben említett rossz indokok is értelmetlenek, mivel ezeket soha senki nem fogja beismerni, hogy így volt, az emberek egyszerűen nem így működnek.

Haloperidol 2019.09.20. 11:29:55

Vicces, hogy a házassági motivációk közül a bloggerinának eszébe sem jutott az az opció, hogy esetleg valaki egy másik emberrel akarja leélni az életét, és mindketten el akarnak köteleződni szabad akaratukból a másik mellett.
Szerintem a házasságok jelentős részének még mindig ez a motivációja.

ivivan 2019.09.20. 12:42:33

@MACISAJT: ez egy jellemző mítosz, hogy zuhanó repülőn minden ateista hirtelen vallásos lesz. Hát nem...

És ismerek boldog szingliket és boldogtalan házasokat. A boldogság nem - csak - másoktól függ, ahhoz te is kellesz.

Valóság nevű unokahúgotok 2019.09.20. 12:42:38

-Te, Kohn, te érdekből nősültél, vagy szerelemből?
-Érdek iránti szerelemből!

El Amante 2019.09.20. 12:42:45

@Haloperidol: szerintem leírta az elején, h sokan szerelemből házasodnak=együtt akarják leélni az életüket (legalábbis ez a terv), tehát nem mondta, h nincs ilyen. De van egy nagy százalék, aki nem, mégpedig egyéb okok miatt: lásd a felsorolást.

Európai téridő 2019.09.20. 12:42:52

Nem leszel okosabb attól, hogy nem mész férjehez, ellenkezőleg !

Ad Dio 2019.09.20. 14:52:25

@Wildhunt:

Nem tudom. Ehhez nem értek. Lehet csak oltári mázlim van.

bagolyleső 2019.09.20. 14:53:02

@ivivan: Sok emberrel beszélgettél, aki lezuhant már repőlővel, onnan tudod?

CCnick 2019.09.20. 14:58:25

Nem értem egy harciszinglit miért foglalkoztat egyáltalán a kérdés.

Andy73 2019.09.20. 15:00:02

Gondolom, ha a bloggerina kezét holnap megkérné egy álompasi, ő sem mondana nemet. Csak feltehetőleg nincs ilyen a láthatáron, ezért a magyarázkodás, kifogások sora.
Ahogy a matektanárom mondta, az ötöst nem kell megmagyarázni, mindig csak a rossz jegyet, főleg a buktát.

bagolyleső 2019.09.20. 15:00:03

Vajon ugyanilyen büszke lesz a bloggerina magára, amikor az elfekvőben a kutya sem látogatja?

ivivan 2019.09.20. 15:27:43

@bagolyleső: nem beszélgettem még, de van aki igen. És nem számoltak be arról, hogy hirtelen megtértek volna. Ahogy a lövészárokban sem tér meg minden ateista. Ez egy olyan gyakori érv a vallások mellett, hogy igen sokan vizsgálták már és nem állja meg a helyét.

Ez például egy elég jó videó a témáról (angolul): www.youtube.com/watch?v=EVQPlBlOmzo

Tabar 2019.09.20. 15:28:30

@El Amante: Legalább te tisztán látod a helyzetet. Olvassátok már El Amante hozzászólásait, mert aki csak óbégat, hogy "jaj szingli felsőbbrendűség", meg "a kutyának nem kell, azért ír ilyeneket", az nem tudta értelmezni a leírtakat. A felsorolt lista azokat az eseteket példázza, ami miatt nem érdemes/jó/kéne az embereknek összeházasodnia. Nem a házasság ellen van a cikk, hanem a rossz alapokra helyezett házasság ellen, ami nagy különbség @Zabalint! Mellesleg két kérdés van a címben, és az egyik pont ezt a lényeget foglalja össze, hogy miért hülyeség a felsorolt alapokra helyezni egy házasságot.

@bagolyleső: ha túléled a nejed/férjed, akkor is egyedül fogsz fetrengeni majd az elfekvőn (ha ezt a szenvedést szánja neked a sors), mert a gyerekeid nem biztos, hogy látogatni fognak. Vagy nem is született gyerek valamiért a házasságba, akkor meg pláne senki. Bármilyen alapokra helyezett egy házasság, nincs köze ahhoz, hogy végül egyedül halsz-e meg vagy sem.

Lehet boldog az ember egész életében a társa mellett anélkül is, hogy összeházasodnának, de ha már házasságra adják a fejüket, ne a fenti indokok miatt tegyék, mert akkor a papírtól nem lesz szebb és jobb az életük.

élhetetlen 2019.09.20. 23:52:42

@Zabalint: “Ugyanis nem az a valódi kérdés, hogy miért házasodtál meg, hanem az, hogy miért vállaltál hosszútávú monogám kapcsolatot.”. Szerintem ez két különböző kérdés. Nem nagy merítés, csak a közeli fiatal ismerősök. Érdekes módon nem volt “bulizós” korszakuk, pedig egyetemisták voltak. Egy-két próbálkozás, együtt járás valameddig, aztán megtalálták a párjukat, összeköltöztek. Nagyon jól elvoltak monogám kapcsolatban, házasság nélkül, 8-10 évig (két munkatársam 20 évig). Közben összejött a lakás is, (a húsz éve együtt élőknél már a harmadik hely közösen, ez már kertes ház), de a házasság akkor jött, mikor úgy döntöttek, hogy jöhetnek a gyerekek. Min. kettő mindegyik családnál van már. (És, akik 8-10 év után házasodnak össze kényszer nélkül, azok nem fognak fél év múlva félreértés, vagy félreismerés miatt elválni). Összefoglalva, a monogám kapcsolathoz nem kell papír, a gyerekekhez már jobb, ha hivatalosan is család a család.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.09.20. 23:52:45

@Nancsibacsi: Én is imádok házasságban élni, már a harmadiknál tartok..:)))

takineni 2019.09.21. 10:19:47

Az a gond, hogy belém nem nevelték, hogy érdekből csináljak akármit is hosszú ideig, ha van ilyen helyzet, attól elmenekülök amint lehet.

Biztos elrontottak valamit a szüleim :(

Burgermeister 2019.09.21. 10:20:10

Kimaradt a vagyon/pénz kérdése. Jo parti es hozamegyek....aranyasok.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.09.21. 10:20:28

A közvélekedés egész másként ítéli meg a női és a férfi szinglit. Előbbire a vénlány, utóbbira az agglegény kifejezést használja. Mondani se kell, hogy előbbi sértő, utóbbi inkább kedveskedő -évődő..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.09.21. 23:36:06

@Ad Dio: Megkérdezhetem, hogy mióta tart az idill?

El Amante 2019.09.21. 23:36:23

@Tabar: ó, köszi, ritkaság az értő olvasàs errefelé. Fura, h ilyen indulatokat és reakciókat vált ki egy ilyen egyértelmű poszt, és engem mindig elgondolkodtat, mi oka van egy boldog/elégedett párkapcsolatban élő embernek idejönni harciszinglizni, meg macskás vénlányozni.

Konzervtigris 2019.09.21. 23:36:51

Nagy katolikus bölcsesség a "non solus sed etiam - nem csak, hanem is."

Ha "csak" azért házasodtál, mert... akkor tökmindegy, mi következik a "mert" után: eldöntötted, hogy nem házasodsz, vagy ha igen, válni akarsz, és próbálod megideologizálni.

Ha a fölsorolt szempontok valamelyike "is" ott volt a megfontolásaitok között - na bumm.

Pl. jól megvoltatok, és egyszer csak jön a gyerek. Nü? "Csak" a gyerek miatt, vagy az is számít, hogy boldogok voltatok, de a gyerek "is" adott egy lökést a döntéshez.

Azt sem tartom lényegtelennek, hogy ha az eredeti motiváció az "is" volt, az utólagos elemzésben ne lényegüljön át "csak"-ká, mert ez is egy önhazugság, sőt, ez a tipikus önbecsapás.

El Amante 2019.09.21. 23:37:13

@takineni: nem kell félni az érdek szótól. az érdeked az is, hogy jobb/teljesebb/egészségesebb életet élj és így pl a gyerekedet biztonságban felneveld v a családodnak megadhasd a lejobbat. Hogy kiegyensúlyozott légy, hogy jól teljesíts a munkában, vagy h a környezeted élhetőbb legyen (vö a világ jobb hely legyen). Ha a személyes érdekeidet háttérbe szorítod, abból hosszú távon semmi jó nem sül ki.

Tabar 2019.09.23. 10:46:30

@El Amante: igen, szerintem egyrészt ők tipikusan azok a kommentelők, akik nem olvassák el rendesen a cikket, csak ide borogatják a belső feszültségüket. Másrészt úgy tűnik számukra fájó pontra tapintott a felsorolt okokkal az író, és visszatámadni egyszerűbb.

Reactor 2020.08.26. 20:39:37

Miért házasodunk? A döntő többség gazdasági okokból, vagy más egyéb érdekből. Egy elenyésző kisebbség pedig szerelemből, vagy mert olyan szinten naiv idióták, hogy azt hiszik, a házasság majd örökké tart, elvégre a Rosalinda, Esmeralda, Vad Angyal stb. is mindig azzal ért véget, hogy a főhősnő és imádottja vééééégre egybekelhetnek. Hogy a stáblista után mi történik, azt meg ki nem szarja le...
Ennek (is) köszönhetően mennek zsinórban tönkre a házasságok. A gyerek megszívja, a válóperes ügyvéd meg röhög a markába. Circle of life = completed.

@Nancsibacsi: Mindjárt gondoltam, egy társfüggő csakis így nyilatkozhat. A szinglinek szar, a házasoknak meg jó. Körülbelül mintha egy masszív narkóst kérdeznénk a heroinról, naná hogy dícsérni fogja.
Az anyagi szempontokkal kapcsolatban nincs igazad, ugyanis a szegénység nem szingliség függvénye. A kettő között egészen pontosan zéró összefüggés van. Hegyeshalmon túl vígan tud élni a szingli egy fizetésből, idehaza 2-3 fizetés is kevés a megélhetéshez. Ezt talán a Viktátoron meg a sleppjén kéne leverni, nem a szingliken.
A 35 éves párkapcsolatban élő már házat vesz, nyaralót, meg minden. Ez is teljesen igaz, csak az maradt le, hogy minimum programozónak vagy főmérnöknek kell lenned hozzá. Ha átlagmelós vagy, örülhetsz mint majom a farkának, ha egy szakadt ötven négyzetméteres panelt ki tudtok nyögni egy erősen elcigányosodott környéken. Nemrég lőttem egy fotót a fővárosban: egy átlagkörnyéken egy lakóparki lakás 57 milliónál kezdődik...
Az meg, hogy a párod mennyire áll melletted, ha megbetegszel, mennyire támogat, megintcsak nem egy általános dolog. Pláne, ha érdekkapcsolatról van szó. Sokkal valószínűbb az, hogyha úgy látja, már nem tud tovább pumpolni, megy, és keres mást.
Ugyanennyi pozitívumot is ki tudtál volna gyűjteni a szingliségről, persze nem tetted meg, nehogy kilógjon a lóláb.

@MACISAJT: Nyilván, aki párkapcsolatban él, az csak boldog lehet majd, aki meg szingli, az csak boldogtalan. Egyszerű világkép, egyszerű emberkéknek.

@Haloperidol: Az a "jelentős rész" az kb 3 százalék. És ez még egy nagyon optimista becslés volt.

@bagolyleső: Szerinted a gyerekeik, unokáik látogatják az öreg szülőket? Fenét. Húznak kifele külföldre, mint a vadliba, és leszarják a fejüket. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek.
süti beállítások módosítása