Aki szingli, annak ne lehessen gyereke?

2020. november 13. - Single Pink Lady

Ugye, hülyén hangzik a cím? Hiszen miért is ne lehetne gyereke? Rengeteg egyedülálló nő van, aki gyereket nevel, sokszor küzdelmesen, a szerencsésebbek családi segítséggel, a szüleik, nagyszüleik támogatásával, vagy éppen úgy, hogy a gyermekük apja is jelen van kettejük életében még akkor is, ha  soha nem akartak sem együtt élni, sem összeházasodni. Ha nő vagy és biológiai úton lehet gyereked, akkor viszonylag könnyű a helyzeted állandó partner nélkül is – már olyan szempontból, hogy megszülheted a babát, bár az állam segítségére ne számíts, legalábbis idehaza nem néznek jó szemmel, az biztos.

gyerek02.jpg

Mondjuk az is érdekes kérdés, mennyire etikus szándékosan teherbe esni valakitől, aki nem akar gyereket és ezzel elméletileg rá terhelni egy csomó nem általa választott felelősséget. De ha ez nem tervezett akció, hanem véletlen jött össze (vagy védekezés mellett, vagy azért, mert a nőnek az orvosok kijelentették, hogy ő márpedig meddő, és mégsem volt az), akkor mindkét fél vétlen. Persze akinek döntenie kell afelől, hogy vállalja-e a nem várt gyermeket, az mindig az anya. Jó, ha az apa is tud a gyerekről, az viszont nagyon ritka, hogy az anya lemondana róla, de a férfi inkább vállalja, hogy fölneveli. Szingli apákkal elég ritkán lehet találkozni.

Ha egy férfi nagyon szeretne családot, de nem talál magának (női) párt (vagyis olyan nőt, aki gyereket is szeretne tőle és együtt akarja vele felnevelni), akkor teljesen esélytelen a gyerekvállalásra. Magyarországon akkor is, ha meleg és van stabil párja, mindketten szeretnének gyereket és akár halmozottan hátrányosat is örökbe fogadnának. De nem csak a meleg, illetve sikertelenül párkereső hetero férfiak járnak pórul, hanem azok a szingli nők is, akik nem tudnak természetes úton teherbe esni, vagy nem akarnak senkit behúzni a csőbe... (Most a spermadonor-mizériáról ne is beszéljünk, az megér egy külön misét.)

Mivel szinglinek számít az is, aki nem házas, de élettársi kapcsolatban él valakivel, már a régen vadházasságnak nevezett formáció esetén is felmerül, hogy a partnerek nem fogadhatnak örökbe. Mondjuk még az ő esetükben legkönnyebb ezen a helyzeten változtatni, ha csak az örökbefogadás miatt mégiscsak elintézik a papírt. A többiek viszont teljesen esélytelenek lesznek.

Ugye, arról már írtam, hogy a béranyaság mint opció nálunk ugyancsak tiltott, ugyanakkor biztosan vannak olyanok, akik ezt titokban igénybe veszik, például a szomszédos Ukrajnában igencsak virágzó üzlet. Nem lehet tudni, valaha megváltozik-e a hazai hozzáállás, de egyhamar biztosan nem. Nemzetközi szinten ugyanakkor a szinglik nagyon sok országban és sok országból fogadhatnak örökbe. Kevésbé szerencsés országokból sok gyermek érkezik gazdagabb nyugati szülőkhöz, sokszor egyszerűbb külföldről adoptálni, mint országon belül... De itthon külföldről se lehet, szóval ez a lehetőség sem adatik meg.

Elvileg érthető, hogy általában mindenki jobbnak tartja, ha egy gyereknek anyja és apja is van, de nagyon sok, eredetileg házasságban született gyereknek is maradhat pár év után csak egy szülője, és ettől azért nem szoktunk kétségbe esni, vagy nem gondoljuk, hogy egy szülő, legyen az az apa vagy az anya, ne tudná gondozni a saját gyerekét. Nyilván bonyolult, nehéz, fájdalmas is lehet, főleg, ha több gyerekről is egyedül kell gondoskodnia, mert megözvegyült vagy elhagyták... De szó sincs róla, hogy emiatt ne tartanánk a többségüket kompetensnek.

Ugyanakkor tarthatunk inkompetensnek egy csomó olyan szülőpárt, akik össze vannak házasodva, csak éppen pokollá változtatták a saját otthonukat. Bántalmazó környezetben biztosan sérül egy gyerek, ahol szeretik és örülnek neki, ott meg biztosan jól fogja érezni magát, akár anya és apa neveli, akár nem. Akár a biológiai szülei, akár örökbe fogadták.

gyerek01.jpg

Ha egyesek azzal a szöveggel jönnének, hogy régen bezzeg... Akkor nekik a figyelmükbe tudom ajánlani, hogy olvassanak egy kicsit utána, milyen volt régen bezzeg. Hány egyszülős család volt megözvegyülés miatt? Ha manapság a válás és a szingli életmód elterjedtebb, a XX. század első felében (és még korábban) a szegénység, éhezés, betegségek, háborúk tizedelték a lakosságot, özvegyek nevelték a porontyaikat, gazdagabb, gyermektelen rokonok vettek magukhoz egy-két gyereket, hogy kitaníttassák, vénkisasszony nagynénik költöztek a sógorukhoz, hogy felneveljék a húguk, nővérük félárva gyerekeit.

Akkoriban még nem volt mesterséges megtermékenyítés, de kvázi béranyaság igen (ahogy a Bibliában is, csak kéne olvasgatni), akadt, aki nem a saját férjétől esett teherbe, és ez vagy kiderült, vagy sem... Vagyis a múlt semmivel nem tekinthető erkölcsösebbnek, mint a jelen, és az, hogy valakinek lehet-e gyereke vagy sem, illetve teherbe esik-e, mikor nem akar, vagy éppen, mikor akar, ugyanúgy rendkívül nagy feszültségek forrása volt, mint manapság.

Az biztos, hogy a társadalmat nem lehet visszaszorítani a 90%-os házasodási ráták világába, bármennyire is szeretnék egyesek, ha ez megvalósulna. Más korban élünk, mások az igényeink és lehetőségeink, a szingliség hosszú távon velünk fog maradni. A retrográd erőlködés meg remélhetőleg hamar kifullad. Bár tudom, hogy akik most szeretnének örökbe fogadni szingliként, azokat ez nem vigasztalja...

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr3916284190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Denise Hogyisdugják 2020.11.13. 20:34:09

fordítsuk meg: párkapcsolatra alkalmatlan, de gyereknevelésre igen? egy párkapcsolat is igényli, hogy fejlődjön az empatikus képesség, hogy megtanuljunk lemondani dolgokról a másik javára, türelmesebbek és belátóbbak legyünk. aki ezekre nem képes, az hogyan vállalhatna gyermeket? 22 évnyi házasság és három gyermek (ebből kettő felnött) után nagyjából ezt gondolom.

Real_Time 2020.11.13. 21:02:49

Az okokat, hogy miért van ez ma így persze továbbra se akarjuk megérteni, minden "csak így alakult"...

Ekrü 2020.11.13. 21:16:37

Aki képes gyermekeket "porontyoknak" nevezni az bizony nem kaphasson örökbe gyermeket akár szingli akár nem...

Ekrü 2020.11.13. 21:28:44

"Ugyanakkor tarthatunk inkompetensnek egy csomó olyan szülőpárt, akik össze vannak házasodva, csak éppen pokollá változtatták a saját otthonukat. "-Nem kéne rosszindulatúan általánosítani miszerint bántalmazó szülő csakis a házasságban élő lehet.Bizony bántalmazó szülő éppúgy épp olyan arányban lehet egyedülálló.Ez ugyanis a szülő/ember személyiségétől függ nem pedig attól,hogy valaki házasságban él vagy éppen szingli.Ráadásul ahogy előttem is írták az aki házasságban él az már bizonyított,hogy képes lemondani dolgokról,képes együtt élni valakivel és alkalmazkodni hozzá,míg egy szingliről ez bizony nem mondható el.

Sir Galahad 2020.11.13. 21:31:04

Szerintem a szerző félreérti a rendelkezés célját. Az élettársi kapcsolatban élő homoszexuálisok körében a törvény kijátszására fennállt az a lehetőség, hogy színleg szétváltak, és valamelyikük "egyedülállóként" örökbe fogadott egy gyereket, aztán újra "összejöttek". A rendelkezés ezt a kiskaput szerette volna bezárni. Sajnos ezzel minden egyedülálló rosszul jár, de jobb megoldás nincs, mert ha olyan jogszabály születik, ami kimondva a homoszexuálisok örökbefogadását tiltja, hisztizik az EU meg a jogvédők stb. Sajnos ilyen világot élünk, nem lehet őszintén beszélni.

feribácsi 2020.11.13. 21:41:44

@Ekrü: Aki házasságban él, csak annyit bizonyított, hogy alá tud írni egy papírt. Csak ettől nem lesz alkalmas szülőnek. A bántalmazó szülőkről pedig a bejegyzésben nem volt általánosítás, csak annyi, hogy a házasság önmagában nem biztosít megfelelő, szeretettel teli környezetet egy gyermeknek.

pityke8 2020.11.13. 21:45:34

@Ekrü: azert van nemi kulonbseg. Az orokbefogadni kivano parokat/szingliket komoly vizsgalatoknak vetik ala, hogy alkalmassagukrol meggyozodjenek. Ez egy gyermeket szulo anyanal,csaladnal nincs igy.

enrikokaruszo 2020.11.13. 22:34:17

a gyerek joga a teljes élethez? az egészséges mintákhoz?
persze, tudom, itt is vannak akiket trágyagiliszták neveltek, kissé szűk emiatt a horizontjuk:)

enrikokaruszo 2020.11.13. 22:38:18

@feribácsi: ...mivel a házasság pont a szeretettel teli légkör létrehozásának szándékával jön létre, nagyobb eséllyel teremti meg, mint amikor a szándék sem állt fenn...bizonyára sok a hiba, hiszen emberek vagyunk, de egy unatkozó egyedül élő nő ne játsszon más életével, a sajátját csinálja végig inkább rendesen

MsIreneAdler 2020.11.13. 22:52:40

A gyerek érdekeit kell nézni. Egy bántalmazó környezethez képest jobb egy árvaház, viszont egy árvaháznál jobb egy szerető otthon. És körülbelül ennyi, amit általánosságban erről a témáról el lehet mondani. Még annyi, hogy egy gonosz, primitív ember mellett akár párban él, akár egyedül, szenvedés egy gyerek élete.
Viszont olyan szinglinek, aki maga választotta ezt az utat, mi az ördögnek egy gyerek? A szingliségnek, mint életformának nem a szabadság a lényege, meg hogy nem kell senkihez alkalmazkodni?

Örömhernyó 2020.11.13. 22:58:18

Brendel Matyi itt is megjelent trollkodni hannibal_barcas_111 néven.

@poszt
"Persze akinek döntenie kell afelől, hogy vállalja-e a nem várt gyermeket, az mindig az anya. Jó, ha az apa is tud a gyerekről, az viszont nagyon ritka, hogy az anya lemondana róla, de a férfi inkább vállalja, hogy fölneveli. Szingli apákkal elég ritkán lehet találkozni."

A gyerekvállalásról ma már kizárólag a nő dönt. Ha akarja, simán elveteti a férfi beleegyezése nélkül a magzatot, ha akarja megtartja, majd gyerektartásért pereli a férfit. Ha válnak, akkor 99%-ban a nőhöz kerül a gyerek. A férfi teljesen ki van rekesztve a gyerekkel kapcsolatos döntésekből, talán ezért is távolodik el érzelmileg.
A szinglik gyerekvállalása egy marginális kérdés, a legtöbb szingli pont azért szingli, mert nem akar gyereket, családot, párt magának.

A ballibek szerint kizárólag a házasságban élő férfi alkohoizál és bántalmazza a gyerekét. A szingli anya az sose tenne ilyet.

Ekrü 2020.11.13. 23:00:08

@feribácsi:
"Aki házasságban él, csak annyit bizonyított, hogy alá tud írni egy papírt. "-Ezek szerint te sosem voltál házas.A párkapcsolatban élő emberek folyamatosan alkalmazkodnak egymáshoz és bizony lemondanak bizonyos dolgokról a másik javára.Aki erre nem képes,na abból lesz a szingli.Mondom ezt úgy,hogy 33 éve élek házasságban.(És jól érzem magam benne)
"csak annyi, hogy a házasság önmagában nem biztosít megfelelő, szeretettel teli környezetet egy gyermeknek."-Ahogy a szingliség vagy egy homoszexuális kapcsolat sem.De azért felmerül a kérdés,hogy ha valaki 40+ éves koráig képtelen egy hosszan tartó párkapcsolatra az mégis miből gondolja,hogy alkalmas a gyermeknevelésre.A gyermek az nem IPHONE ,hogy ha nem jön be majd kicseréljük...

Örömhernyó 2020.11.13. 23:06:40

@hannibal_barcas_111: A szingli nő általában azért szingli, mert nem akar se férjet, se gyereket, hanem romkocsmák homályában akar egy gin tonic-kal a kezében támolyogni, nyári zenei fesztiválokon holland pasikkal dugni, multis karriert hajszolni, elmenni Balira bulikázni, macskát tartani, jógázni és nagyon trendi éttermekbe járni meg néha tüntikézni.
Én ilyen szingli nőket ismertem Magyarországon és itt Ázsiában. A legutolsó dolog, amit akarnak az életükben, az a gyerekvállalás. Tapasztalataim szerint a gyereket akaró szingli nőknél még az is gyakoribb, hogy egy nő férjhez megy és úgy döntenek a férjével, hogy nem akarnak gyereket vállalni. Ez van, megint sikerült egy álproblémát tematizálni.

Ekrü 2020.11.13. 23:07:48

@pityke8:
"Az orokbefogadni kivano parokat/szingliket komoly vizsgalatoknak vetik ala, hogy alkalmassagukrol meggyozodjenek." -Mégis számtalan olyan esetről hallani,hogy az első problémánál visszaadták a gyermeket,vagy épp az örökbefogadó molesztálta a gyermeket dacára a komoly vizsgálatoknak...

Örömhernyó 2020.11.13. 23:13:18

@hannibal_barcas_111: Brendel Matyika, őszintén, hány olyan szinglit ismersz, aki gyereket akar vállalni és nevelni egyedül?
Én rengeteg szingli nőt ismerek Magyarországon és Ázsiában is, egyik se akar gyereket, sőt mindent megtenne, hogy ne legyen gyereke. Illetve minden más érdekli, csak a gyerekek nem.
Nem mondom, hogy nincs olyan szingli csaj, aki nem akar gyereket, de ez még ritkább, mint az olyan házaspárok, akik tudatosan nem vállalnak gyereket. Persze lehet törpekisebbségek igényeihez szabni minden jogalkotási aktust, de szerintem ne a farok csóválja a kutyát.
Mátyás, neked azért nincs gyereked, mert nem akarsz, vagy mert a csúnya, fasiszta Orbán-kormány nem engedi?

pityke8 2020.11.13. 23:15:44

@Ekrü: igen,hallottam ilyen esetekrol. De nem szamtalanrol. Viszont annal tobb olyanrol,amikor kiemelik a bantalmazott gyereket a csaladbol es meg tobb olyan csaladot ismerek ahol nem erzik tul jol magukat a gyerekek.

Örömhernyó 2020.11.13. 23:22:01

@hannibal_barcas_111: Ma a nagyvárosi emberek nagy része itt Ázsiában nem akar gyereket. Sokkal költségesebb itt a gyerekvállalás, mint Magyarországon. Egy magánóvodai férőhely havi 150ezer forintnyi pénzbe kerül. Állami nem nagyon van. Szingliként és gyerektelenül élni sokkal kényelmesebb.
Ja, itt Kelet-Ázsiában a házasságon kívül született gyerekek aránya kb. 1% vagy annyi se. A dolgok rendje itt, hogy a férfi összehozza egy lakás árát és akkor nősül, majd gyereket vállal.
És ez egy szélsőliberális társadalom, ahol élek, messze liberálisabb, mint a magyar társadalom. De pont ezért az emberek nem számíthatnak az állam segítségére, tehát mindent maguknak teremtenek elő. Ennek eredménye, hogy két (jól kereső) ember jövedeleme kell a gyerekvállaláshoz és még így is lemondással jár. Ezért aztán szinglik itt egyáltalán nem vállalnak gyereket.
De Magyarországon is azt tapasztaltam, hogy szingli nők pont azért szinglik, mert egyáltalán nem érdekli őket a gyerekvállalás. Biztos van pár tucat olyan szingli Magyarországon, akik akarnak gyereket, de nem ez a tipikus.

élhetetlen 2020.11.14. 02:14:22

@Sir Galahad: Azt hiszem, megint nem látjuk egyformán a világot. „és valamelyikük "egyedülállóként" örökbe fogadott egy gyereket, aztán újra "összejöttek". Miért kellene kijátszani a törvényt, ha az nem lenne abnormális? Mi baj lenne, ha egy férfi egy béranyával kihordatná a saját gyerekét, és a vele egynemű párja is örökbe fogadhatná, és, ha ő hal meg előbb, mint a párja, akkor a közösen nevelt gyereket nem vihetné el a gyámhivatal? Vagy összeházasodhatnának, és örökbe fogadhatnának gyerekeket?
Na, de ezt alaptörvénnyel kell megakadályozni, ahogy azt is, ha átmegy a törvény javaslat (2/3-dal átmegy), hogy egy szingli nő se szülhessen, pedig annyira kellene a gyerek nálunk. Logika nincs. Hülye törvények vannak. És ne gyere az apa, anya mintával, mikor a hírek tele vannak a családon belüli bántalmazásokkal, a válások alatti érzelmi, anyagi gyilkolásokkal, és ezekből csak ritkán lesz hír.

Örömhernyó 2020.11.14. 02:24:14

@hannibal_barcas_111: Most tervezünk gyereket vállani a helyi párommal, ezért látok bele abba, hogy az itteni emberek miért nem vállalnak gyereket szingliként.
Orbánisztán nyilván nem a legjobb hely a világon, de nekem otthon is volt munkám, sok szempontból Orbán Magyarországa ezerszer jobb gyerekvállalás szempontjából, mint Kelet-Ázsia. Itt teljesen elképzelhetetlen az, hogy óvodai helyet biztosítson az állam mindenkinek. Bölcsőde meg nem is létezik, beadhatod félig-meddig illegális, magánlakásban működő nanny-hez a gyereket havi 150ezerért, ahol aztán nem sok felelősséget vállalnak a gyerekedért. Itt lóf@asz jár a gyerekek után, nem adókedvezmény, autó, meg lakáshitel támogatás, mint Magyarországon. Nem véletlen, hogy az az itteni nő, aki magyar (vagy bármilyen kelet-európai) férfihez megy feleségül, elkezdi rágni a férje fülét, hogy jó lenne legalább a gyereknevelés idejére a csóró K-Európába visszamenni, mert ott vannak állami szolgáltatások. Orbán alatt meg még nőttek is ezek.
Nyilván alacsonyabbak a bérek Magyarországon, de ebben a balliberált kormányok sem léptek előre, sőt, akkor volt csak igazán nagy nyomor. De legalább bevezették a megélhetési bűnözés fogalmát, hogy ne kelljen vele foglalkozni.

Szóval Matyika te semmit nem láttál még a világból, csak a melegfelvonulásokat, ahol megfordultál.

élhetetlen 2020.11.14. 02:30:45

@MsIreneAdler: „Viszont olyan szinglinek, aki maga választotta ezt az utat, mi az ördögnek egy gyerek? A szingliségnek, mint életformának nem a szabadság a lényege, meg hogy nem kell senkihez alkalmazkodni?”. Ehhez már hozzászólni is nehéz. Miből gondolod, hogy minden szingli maga választotta azt az utat, és miért szabadságvágyból szerinted? Aki meg nem, csak úgy alakult, miért ne szeretne gyereket, miért ne akarna, tudna alkalmazkodni? Elég ostoba a hozzászólásod.

Almandin 2020.11.14. 02:33:19

Kedves blogger! Matyitlanítást kérünk!
@hannibal_barcas_111: Te meg vedd be a gyógyszered.

élhetetlen 2020.11.14. 02:44:48

@Single Pink Lady: vagy bloggazda. Gratulálok, hogy milyen érdeklődést váltott ki a blogod
(257 komment), de nem kéne tenned valamit hannibal_barcas_111 ellen, mert ez így nem az igazi.

apro_marosan_petergabor 2020.11.14. 07:50:22

Szinglinek miért ne lehessen gyereke?
Lehessen.
De a válasz összetetteb. Minden gyereknek joga van apára, anyára, teljes családra. Ez az alapállás. Az elvált szülök egy része szingli marad. Valamelyikük, vagy mindekettőjük neveli közös gyermekeiket. Ez reális - kényszer, bár nem ideális - helyzet.
Szingli szeretne szülni. Szüljön, ha tud. Lesz-e párja? - majd elválik - de jólenne ha törekedne rá, az elmondottak miatt.
Leszbikus szingli szülne - ne szüljön (bár megteheti) - gyerekét nem tudja úgy nevelni, hogy csak normális impulzusok érjék. Ezen a vonalon az egyéb kombinációk levezethetők.

MsIreneAdler 2020.11.14. 07:56:40

@élhetetlen: tényleg nehéz. Mármint úgy látom, értelmezni, amit írtam. De segítek. Két kérdést tettem fel a kommentem végén (tehát nem állítottam) , ami arra vonatkozott, hogy azok (!) a szinglik, akik önként (!) azok, nekik miért is kell gyerek. A kényszerből, egyéb okból egyedülállókról nem volt szó a kommentemben, szóval relax. Persze könnyebb személyeskedni, vagdalkozni, mint rendesen elolvasni, amit írtam, de én az érveken alapuló vitát sokkal jobban szeretem.

Ekrü 2020.11.14. 08:48:13

@MsIreneAdler:
" ami arra vonatkozott, hogy azok (!) a szinglik, akik önként (!) azok, nekik miért is kell gyerek."-Erre a kérdésre @élhetetlen nem fog neked válaszolni,mert a válasszal elismerné a szinglilét csődjét.Ugyanis azok akik 40+ fölött gyereket akarnak maguknak,azok azok a szinglik nők (mert a férfi bármeddig nemzőképes,ha kell neki gyermek max megnősül),akik már kifutottak az időből,nem kellenek már senkinek vagy ha mégis találnak ideig-óráig valakit akkor annak esze ágában sincs házasságot/gyermeket tervezni velük, rájöttek,hogy öregkorukra egyedül,társ nélkül maradnak.Ugye 40 fölött szórakozóhelyekre járni már ciki,mint ahogy utazni moziba járni stb. is elég rossz egyedül.Ezt próbálják egy gyermekkel pótolni...

Örömhernyó 2020.11.14. 08:48:59

@hannibal_barcas_111: pubika, nemnegy esetből általánosítottam, hanem leírtam, ott Ázsiában mi a szitu: a gyerekvállalás olyan megterhelő anyagilag (nincsenek állami bölcsődék, óvodák, az oktatás minden szintje fizetős, állami suli olcsóbb, magániskola 3 millió forint félévente), hogy szingliként esélytelen gyereket vállalni, plusz itt egy nagyon nemkeresztény társadalomban nagyon rossz szemmel néznék, ha egy nő egyedül maradna a gyerekkel (házasságon kívül lenne terhes), vagy még furcsább lenne, ha idegen gyereket örökbe fogadna (rokon gyereket viszont siman neveli a nagynéni családja, de örökbe nem fogadják).
Magyarországon meg számtalan szingli nőt ismertem. Nem akartak gyereket. Volt amelyik párt akart találni, nagy esküvőt, közös utazásokat, szórakozást akart, de gyereket nem, akkor se, ha megtalálja a számára ideális pasast. Aztán volt olyan, akiben akkor éledt fel az anyai ösztön, amikor egy pénzes pasas feleségül vette.
A konklúzió, hogy szinte egy szingli sem akar egyedül gyereket. Ismétlem, higy szinte, ugyanis biztos van 20 olyan szingli Magyarországon, aki egyedül akar gyereket nevelni, de ez a deviáns törpekisebbség.

Örömhernyó 2020.11.14. 08:57:22

@hannibal_barcas_111: A párom rágja a fülemet, hogy Magyarországon jobb lenne gyereket nevelni.
Az állami bölcsőde egy kelet-európai jelenség.
Nyilván Magyarországon alacsonyabbak a jövedelmek, mint itt, ezért itt sokkal jobb egyedülállóként élni, mert magadra költheted a sok pénzt. Illetve kell is magadra költened, mert a lakbér, ingatlanárak, minden drága, még úgy is, hogy itt nincs 27%-os ÁFA.
Amint gyerek jön a képbe, minden kiadás hatványozottan megnő itt, mert nincs semmi állami segítség, mint a gonosz Orbánisztánban.
Egyénileg kell mérlegelni, hogy mi a jobb a családnak.
Az biztos, hogy Magyarországon nem fog a gyerek olyan jól megtanulni egy kelet-ázsiai nyelvet, mint itt, akkor se, ha az anyja foglalkozik vele. Én pedig szeretnék többnyelvű gyereket.
Lehet, hogy hazamegyünk Magyarországra és felmarkoljuk a támogatásokat, amiket a szinglik fizetnek az adójukban a családosoknak.
Félre ne érts, én szerettem szingli lenni, mert ez soha nem jelentette, hogy szerzetesként éltem volna.

A magyarisztáni választásokon már régen nem szavazok. Amikor szavaztam, akkor a MIÉP-re szavaztam. Szóval nem tegnap volt.

Örömhernyó 2020.11.14. 09:00:59

@hannibal_barcas_111: További jó meleg büszkeséget kívánok neked Mátyás. Szerintem te már sose fogod felfogni, hogy jobban is eltölthetted volna ezt a pár évtizedet a Földön, minthogy Orbán-fóbiáddal küzdesz. Az élet rövid, használd ki, ami hátravan. Amikor majd elmész, csak a blogponthun hátrahagyott idegbeteg hozzászólásaid maradnak utánad. Élj egy kicsit!

eßemfaßom meg áll 2020.11.14. 10:37:51

"bár az állam segítségére ne számíts, legalábbis idehaza nem néznek jó szemmel, az biztos."

mármint?

eßemfaßom meg áll 2020.11.14. 10:39:40

A szerzőnek gratulálo, hogy engedi a pedofil Brendel Mátyás szokásos ámokfutását

eßemfaßom meg áll 2020.11.14. 10:43:28

@pityke8: elég szar ismerőseid lehetnek, válogasd meg kicsit jobban kivel állsz szóba.

eßemfaßom meg áll 2020.11.14. 10:45:39

@élhetetlen: "Aki meg nem, csak úgy alakult" Nincs olyan,. hogy "úgy alakult" csak az nem tud magának párt találni aki nem akar. Vagy teljesen életképtelen de annak megint nem kellene gyereket adni a gyerek érdekében.

eßemfaßom meg áll 2020.11.14. 10:48:08

azért az elég vicces, hogy az utólsó 100 komment az én 5 hozzászólásom ha a pedofil Brendel Mátyást kidobja az adbloc :) Ő az, óvjátok tőle a gyermekeiteket www.facebook.com/maradjtalpon/posts/1515985515101959

Örömhernyó 2020.11.14. 16:32:23

@eßemfaßom meg áll: Ezt én se értettem a posztban, Magyarországon rengeteg olyan nő van, aki egyedül beveli a gyerekét. Persze a döntő többség nem szingliként akart anya lenni, hanem így sikerült. De kb. senkit se érdekel, hogy a gyerek apja meghalt, elvált az anyától vagy csak elment borért és sose ért haza. Az igazi hátrány, hogy egy szülő sokkal kevesebb időt és anyagiakat tud a gyerekének szentelni, mint kettő. Ami még a két szülőnél is jobb, az az, ha a nagyszülők is a közelben vannak és tudnak, akarnak segíteni.
Jó, ha a gyerek apja a férj volt és meghalt, akkor a nő kaphat majd özvegyi nyugellátást vagy mit, ilyen szempontból számít, hogy mi lett a férfival.
Amúgy má most is a gyerekek fele házasságon kívül születik, a magyar társadalom elég rugalmas.

élhetetlen 2020.11.14. 17:46:18

@Ekrü: Válaszoltam MsIreneAdlernek. És most neked is írok. Jössz a negyven fölöttivel. Erről csak te beszélsz. Nem egyformák a nők, van, aki imádott férje elvesztése után egy éven belül fülig szerelmes lesz egy másik pasiba, (pl. a minden nap szereplő Vajda Timi), és van, aki nem tud úgy férjhez menni, hogy, ha ló nincs, a szamár is jó, és nem is tisztességes a partnerrel szemben. De ez neked magas. Te lehet, hogy ágyba tudsz bújni úgy valakivel, hogy még sok év múlva is a szerelmeddel álmodsz, de erre nem mindenki képes. Nem jó egyedül, de ez nem mindig választás kérdése. És azt csak te tudod, ugye, hogy aki társ nélkül maradt, annak csak pótlék a gyerek, ja, persze. Hozod a színvonalad.

élhetetlen 2020.11.14. 18:22:54

@Örömhernyó: „a legtöbb komment hannibal azaz Brendel efftárs floodja”. Tudom, ezért írtam a bloggazdának, hogy lépjen már. Pár hete én is bekaptam, két nap alatt 24 nicken kellett kiirtanom.

Billy Hill 2020.11.14. 18:34:41

@eßemfaßom meg áll: Te, azt a Tamást qurvára meghívnám egy sörre!! .-)

élhetetlen 2020.11.14. 18:47:14

@MsIreneAdler: Elolvastam, és én is csak egy kérdést tettem fel: „Aki meg nem, csak úgy alakult, miért ne szeretne gyereket, miért ne akarna, tudna alkalmazkodni?”. Ja, aki egy random pasit nem tud szeretni, alkalmazkodni hozzá, az egy gyereket sem képes szeretni vagy alkalmazkodni hozzá? Mi is az érved, amire vitát lehetne alapozni, mivel én is csak egy kérdést tettem fel. A te kérdésed megalapozza azt a törvényjavaslatot, (2/3-dal átmegy), hogy egyedülálló ne fogadhasson örökbe gyereket? Akkor se, ha alkalmas rá, és fel tudja nevelni? Most, ha tudsz, érvelhetsz

MsIreneAdler 2020.11.14. 18:51:19

@Ekrü: a gond ott lehet, hogy nálam az egyedülállók egy részét jelentik csak a szinglik, azokat, akik nem szeretnének partnert. Ezek miért szeretnének gyereket? Ha egy felnőtt emberhez nem akarnak/képesek alkalmazkodni, akkor mi a garancia, hogy majd egy gyerekhez fognak tudni? Szóval nekem semmi bajom a szingliséggel. Aki jól érzi magát, az éljen így. De. Sajnos azt kell mondjam, nem lehet egy seggel két lovat nyergelni. És még mindig nem azokról beszélek, akik ilyen, olyan okok miatt kényszerből egyedülállók. Szerintem mindenkinek van ilyen szakasz az életében, mikor nincs párja, ezért annyira nem fújnám fel, vagy bélyegezném meg a jelenséget.
Akikről te beszélsz érdekes esetek. A fiatal korukat elbulikázták, most pedig vén csatalóként már kéne a szerető férj, kéne a család. Ők voltak azok, akik totál hülyének nézték azokat az ismerőseiket, akik ferjhez mentek, gyereket szültek. Irigylik és most beleülnének egy olyan kapcsolatba, amit mások évekig, évtizedekig építettek, egy olyan kapcsolatot szerernének, amire anno nem voltak hajlandóak energiát fordítani, de most már készen, minden "munka" nélkül jó lenne nekik. Sőt most már a pasi is jó lenne, akit annak idején kiröhögtek, hogy ugyan már. Persze nyilván van, hogy így a finishben összejön valaki, de mindenki tudja, hogy az már nem az igazi. Jah, kicsit elkalandoztam :)

MsIreneAdler 2020.11.14. 19:17:46

@élhetetlen: na ez már valami. A kommentem úgy kezdtem, hogy a gyermek érdekeit kell figyelembe venni. Nézzük a hátrányát az egyedülálló szülőségnek: néha két szülőnek is nehéz összehangolni úgy a tevékenységeiket, hogy elég idő és pénz jusson az utódra, annak igényeinek kielégítésére. Általában azért az emberek két szereplősre tervezik ezt az gyermevállalósdit, csupán kényszerből lesznek egyedülálló szülők. Nem feltétlenül sülhet el jól, ha valaki máris ebből a hátrányos helyzetből akar nekivágni.
No de a mérleg másik serpenyője: a gyermekotthonok viszont tele vannak. Azoknál a körülményeknél pedig egy szeretettel teli egyedül álló, gyermeket nevelni akaró és tudó embernél jobb helye lehet egy gyereknek.
Szóval ez a kérdés nem olyan egyszerű, mint hogy igen vagy nem. Ha arra vagy kíváncsi, nem, egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy egyedülállóak ne fogadhassanak örökbe semmilyen körülmények között. Azzal nem értek egyet, hogy arra alkalmatlan embereknek legyen gyereke, de ezt ugye nem mindig lehet szabályozni. Ezt alapozza meg a kérdésem.

MsIreneAdler 2020.11.14. 19:19:06

@élhetetlen: viszont más válaszod nem érkezett meg hozzám, értesítést sem kaptam, a kommentfolyam meg követhetetlen :(

Lorrh 2020.11.14. 19:57:23

@élhetetlen: "aki egy random pasit nem tud szeretni, alkalmazkodni hozzá, az egy gyereket sem képes szeretni vagy alkalmazkodni hozzá"
A nevelőotthonban is random gyereket. A pasi miért random? Nem a csaj választja ki és teszteli, vacsorák, randik, utazások, tevékenységek közben évek alatt? Ennél végtelenszer kevesebb ideje van megismerni a kisgyereket az otthonban.

A nevelőotthonokban nagy részben cigány kisgyerekek vannak. Ott elég "random" a hozott anyag és reflexek. De persze tudom a neolib szélsőséges nézetet, hogy m-i-n-d-e-n-t csak a nevelés határoz meg. De ez hazugság.

Még egy saját gyerek is óriási energiát követel. De egy nevelőotthonban lelki sérült kisgyerek elképesztő dolgokat produkálHAT. Linkeljek sztorikat?

Lorrh 2020.11.14. 20:00:59

csak egy kis részlet:

"Nekünk az első fél év így utólag visszatekintve is pokoli nehéz volt. Azaz, az első két hétben nem voltak komolyabb konfliktusok, aztán mintha megértette volna Lili, hogy nálunk marad. Bár voltak fogai, nem rágott, mindent megevett, és sokszor úgy teletömte magát, hogy aztán mindent kihányt. A nevelőcsaládnál ilyen probléma nem volt, ezért rá kellett jönnünk, hogy ez az új helyzet válthatta ezt ki, de a megoldást nem tudtuk. Ijesztő volt, ahogy minden ehetőnek látszó dolgot behabzsolt. Volt, hogy kismotorral elmentünk egy kuka mellett, és egy nejlonzacskóból kiesett tampont kapott fel, máskor szigetelődarabot, azt is rögtön megpróbálta megenni… Nem tudtam olyan gyorsan vetődni, ha meglátott egy fél eldobott hamburgert, hogy megelőzzem. Egyszer megitta a fiam Tini Tonikját, pedig mindent gondosan elpakoltunk, elzártunk. Volt, hogy lerántott egy üvegtálat, és a szilánkokat elkezdte a szájába tömni. Szerencsére volt egy provokatív arckifejezése, amit felismertem és belekotortam a szájába. Többször meg kellett hánytatni, mert mindenfélét megivott. Folyamatos interakciót akart bármi áron, akár úgy is, hogy felbosszant, de egyfolytában foglalkozzunk vele. És ha ez nem ment, akkor nem volt átmenet, nem volt jelzés, rögtön földhöz vágott valamit, kiöntötte a konyhában az olajat, a mézet. De a legkellemetlenebb az volt, hogy fél évig szétkente a kakit a falon, összepisilte az ágyat, a szőnyeget. És közben tudtuk, hogy ő nem ilyen, hiszen látogattuk őt, és a családnál, ahol biztonságban érezte magát, semmi ilyesmit nem művelt! Nálunk néha teljesen oldott és nyugodt volt, néha meg egy másik üzemmódba kapcsolt, és hirtelen nagy távolságba került tőlünk: ült a kiságyban, és nem nézett ránk. Iszonyú nehéz lehetett neki, hiszen beszélni még nem tudott. Ott ült két idegen emberrel, akik hiába szeretgették őt, ő nyilván csak annyit értett az egészből, hogy kiszakították abból a megszokott, bélelt és otthonos környezetből, ahol addig élt."

Lorrh 2020.11.14. 20:03:04

"Több pszichológussal is beszéltünk. Azt mondták, a nyugodt figyelmeztetés segít. Ő mennyire lenne nyugodt, ha naponta többedszer azt látná a gyerekszobában, hogy embermagasságig kakis a fal? Már szinte jött le a vakolat a sok mosástól, kétségbeejtő helyzet volt. Nagyon fáradtak voltunk, és úgy éreztük, nem tudjuk kezelni a dühkitöréseit, mert nincsenek eszközeink."

élhetetlen 2020.11.14. 20:30:05

@MsIreneAdler: A törvényjavaslat. A miniszter engedélyével fogadhat örökbe egyedülálló gyereket. Mire tippelsz hogy lehet hozzájutni a miniszteri engedélyhez? Két biztos tipp van. Ilyen törvények kellenek, azzal a felütéssel, hogy ezt kívánja a nép, mert a nép abba belepusztulna, ha két férfi két gyereket felnevelne, akiket béranya hordott ki? Jó, kicsit túlszaladtam a témánkon, de nem a kérdéskörön.

élhetetlen 2020.11.14. 21:19:15

@Lorrh: Értelek, ez csak egy elvi kérdés részemről, hogy aki ezt vállalja, és a pszichológus is úgy látja (ja ezt az alkalmassági vizsgát is el akarják törölni), hogy képes vállalni a feladatot, annak miért kell megtiltani törvénnyel?

Lorrh 2020.11.14. 21:31:26

@élhetetlen: nem kell megtiltani törvénnyel. Ez egy ostoba buta szemellenzős homofób törvény. Arra szolgál, hogy a nép nagy többségét kitevő ostoba gonosz embereknek kedvezzen. A tömeg demokrácia életképtelen, önmagát fogja felszámolni pár generáció alatt.
Az autokrata önkényuralomhoz meg már nem tud visszamenni a nyugati civilizáció. De semmi baj, mert a bevándorló fekete afrikaiak, muzulmánok, nálunk meg a cigányok kb két generáció múlva többségbe kerülnek és majd ők számolják fel az egész trutyit.
További békés szombat estét kívánok Jeruzsálemből, Izrael fővárosából. Laila Tov!

élhetetlen 2020.11.15. 01:20:25

@Lorrh: „nem kell megtiltani törvénnyel”. De 2/3-dal minden átmegy, ez is.

eßemfaßom meg áll 2020.11.15. 07:46:44

@Lorrh: Mindenki ostobagonosz aki másképp gondolja.

eßemfaßom meg áll 2020.11.15. 07:50:07

@élhetetlen: Ilyen ez a rohadék demokrácia, az hozza a jogszabályokat akinek több képviselője ül a parlaemnte. Fel kellene számolni végre ezt az elbaszott rendszert és kikiáltani a progresszikráciát ahol választások nélkül a legprogresszívebbek (mármint akik leghangosabban nevezik magukat annak) vannak örökhatalmon.

boborján20 2020.11.15. 07:59:12

@eßemfaßom meg áll: szerinted olyan a demokrácia, hogy éjfélkor sunyiba beadunk egy törvény tervezetet?

bakker, minden fityeszjobbágy fogyatékos?

Lorrh 2020.11.15. 08:14:11

@eßemfaßom meg áll: Aki gondolkodik az nem ostobagonosz. Csak aki béget emberi testben. A bégetés kizárólag a birka típusú állatoknak valid.

Lorrh 2020.11.15. 08:16:12

@boborján20: A törzsi gyűlölködők: mind a fidesznyikek, mind a dékás gyurcsányisták, mind a genderfasiszta drágabolgárurazók egyaránt fogyatékosok. És ezzel le is fedtük a társadalom 9999%-át

boborján20 2020.11.15. 08:29:18

@Lorrh: és a belgákkal mi lesz rabbi?:)))

MsIreneAdler 2020.11.15. 19:00:21

@élhetetlen: én sem gondolom, hogy a meleg pároktól kellene legjobban félteni a gyerekeket. Ha náluk is mindent rendben találnak az előzetes vizsgálat során, szerintem induljanak olyan eséllyel, mint a hetero párok. Sőt, ha már itt tartunk, egy férfi is képes ellátni, gondozni egy gyereket. Ráadásul manapság már senki arcizma meg sem rezdül, ha egy apukát látnak a játszótéren, orvosnál vagy akár egy baba-mama klubban.
Nyilván ideális helyzet egy gyereknek ha egy szerető, vérszerinti hetero pár neveli fel, de az örökbeadható gyermekeknél ez a hajó már elment. A nekik járó legjobb helyzet már nincs. Ott már csak menteni lehet a menthetőt, türelemmel, szeretettel és gondoskodással.

eßemfaßom meg áll 2020.11.15. 19:53:54

@boborján20: megfogalmazhattad volna egy yt linkkel is.

élhetetlen 2020.11.15. 23:08:12

@MsIreneAdler: „én sem gondolom, hogy a meleg pároktól kellene legjobban félteni a gyerekeket.”. Közeledünk. De egy egyedülállótól miért is kell megvonni a z örökbefogadást, vagy férfi esetén a petesejt bankot, béranyát, vagy egy nőtől a spermabank szolgáltatást, ha egyébként pszichésen alkalmas a szülőségre, és az anyagi biztonsága is adott? Mert csak?
„Sőt, ha már itt tartunk, egy férfi is képes ellátni, gondozni egy gyereket.”. A saját, vér szerinti gyerekét is felnevelhetné, ha engedélyeznék a fentebb írottakat, sőt, az a nő is, aki megszüli a gyermekét, akkor is, ha spermabankból van az apa. De ezt az alaptörvényben meg kell tiltani, mert káros a társadalomra. Kinek is ártana?
Kicsit most már fáradok, mert valaki két oldalnyi commentekben írja, már három napon keresztül, hogy egy mesekönyvtől buzi lehet valaki, és tönkremegy ez a tökéletes magyar társadalom, és a logikának semmi helye a törvényalkotásban, stb.
„viszont más válaszod nem érkezett meg hozzám”. Ezért bocs, Ekrünek írtam, aki azt írta, hogy nem fogok neked válaszolni. Tényleg megcímezhettelek volna. Kimaradt.

Reactor 2020.11.16. 00:37:34

@Ekrü: Némelyik kismama vagy (már) nem kismama ennél hülyébb neveket is használ a gyerekére. A "csimota" vagy a "poronty" még emészthető, és vicces, de ilyenek, hogy "aprótalpú", "mosolygombóc", "pocaklakó". Esküszöm, némelyek visszamennek hároméves szintre ilyenkor beszédben. Az abszolút favorit eddig a "tojcsis nyák" volt. Épp elég ezt a plázacicáktól elviselni, brrrrrr.

@Sir Galahad: Hadd vartyogjon az EU, ki nem szarja le? Amikor a szlovákok megvonták a segélyezést a buckalakóktól, azok nekiálltak lázadozni. Kivonult a katonaság, és elkenték a szájukat, ahogy azt kell. Persze, jött az EU pampogni, hogy micsoda rasszizmus van itten, bántjátok a szegínromákokat, he, há' mitképzeetek, he...a szlovákok válasza: pofátokat befogjátok mind, ez belügy! Brüsszel pedig azonnal elkussolt, és viharos gyorsasággal visszavonult.
Kicsit visszás dolog, hogy ezzel szemben a melldöngető büszke szabadságharcos Viktátor még egy ilyen, politikailag teljesen súlytalan kérdésben se mer ellentmondani az EU-nak meg a jogvédősködők kis gittegyleteinek.

@pityke8: Az a baj, hogy az alkalmasságik tényleg nem sokat érnek. A pszichopata elmebeteg állatok közismerten kiváló színészi teljesítményre képesek, hogy elérjék a céljaikat. Nézd meg pl. idehaza mennyi PÁV- meg egyéb vizsga van, ha valaki buszsofőrnek, mozdonyvezetőnek, hasonlónak akar menni, és közülük kerülnek ki a legnagyobb antiszociális türhő taplóállatok, némelyikhez képest a bunkó BMW-s meg terepjárós vadbarmok igazi földre szállt angyalkák. Nekem is volt szerencsém legalább egy tucat MVK-s, MÁV-os és Volános alkalmazotthoz, akik olyan szinten gyagyás elmebeteg idióták, hogy kiskorúsítani kellene őket, mert veszélyesek saját magukra és embertársaikra is. Szóval egy teljesített alkalmassági még nem garancia semmire sajnos.

@Örömhernyó: Vagy azért szingli, mert neki senki nem elég jó, még egy olümposzi félistent is kikosarazna, és csak várja-várja a Mr. Tökéletest százesztendős vén banya koráig a Ranolder utca 2 alatt a magasföldszinti lakásban - "kettőt tessék csengetni". Hogy ezek mennyire jó szülők lennének, azt nem tudom, ezt a selejt értékrendet nem kéne továbbadnia senkinek. Maradjon meg az ilyen a cicáknál.
Ázsia egy más társadalmi berendezkedés, és ott speciel iszonyú komoly gond a túlnépesedés, ezért nem részesítik a gyereket vállalókat semmilyen kedvezményben (sőt, ha jól tudom, Kínában konkrétan komoly összegeket kell minden vállalt gyerek után fizetni, ha nincs gyereked, akkor meg te kapsz egy valagnyi pénzt). Túl sok az ember, és valamit muszáj tenni, ez szerintem egy egész korrekt módszer a népességszabályozásra. A másik lehetőség, amikor háború van, tömegével besorozzák a "fölös" embereket, többnyire az első vonalba, ahol lekaszálják őket chaingunnal. A harmadik lehetőség meg a Starship Traveller-ben szereplő népességszabályozó osztagok felállítása lenne, akik kérdés nélkül bárkit bármikor felkoncolhatnak, de ezt el kellene kerülni, ameddig csak lehet.
Idehaza azért tolják ennyire a gyerekvállalást meg a szaporodást, mert fogyunk. És hát kellenek az adósrabszolgák, akiknek majd jól mélyen a zsebébe lehet nyúlni és az utolsó vasat is kiszedni, szóval kőkemény gazdasági érdek van a dolog mögött. A "szaporodjatok, mert majd jól kihalunk, oszt lesz itten nemulass" szimpla hablaty.

@eßemfaßom meg áll: Vajon azért költ-e több százezer férfi csillagászati összegeket Elittársra meg a többi ilyen húspiacra, mert nem akar párt találni, vagy mert nem tud? Akadémikus kérdés ám!
Egyrészt jókora férfitöbblet van. Másrészt a nők döntő többsége a magánál kétszer-háromszor jobb férfiaknak ad csak esélyt, az átlagra többnyire rá se köp, legjobb esetben friendzónába pakolja. Harmadrészt a turbófeminista gyülevész már jópár évtizede démonizálja a komplett férfinemet. Az átlag férfinak manapság már nincs sok választása: vagy megalkuszik valami legalja elhízott ragyás medvecsapda fogsorú Lakatos Zsanuáriával, vagy hivatásoshoz megy, vagy MGTOW.

Lorrh 2020.11.16. 08:34:42

@Reactor: ezt az utolsó bekezdést már rátetoválhatnád az alkarodra annyiszor leírtad. Persze ettől ez még csak réteg szinten igaz és csak hellyel-közzel. Ezeken a buta válogatós nőkön kívül IS bőven létezik világegyetem. Te meg beleragadtál ebbe a tiedbe. Tessék kettőt csengetni és felébredni!

Single Pink Lady 2020.11.16. 13:33:33

@Lorrh: Köszi az üzenetet a trollkodóról, töröltem és tiltottam.

Reactor 2020.11.16. 15:02:20

@Lorrh: Tudom, hogy sokszor leírtam, talán mert ennyire elterjedt jelenség. Ennek ellenére még mindig akadnak, akik a szenvedő alanyokon szeretik leverni azt, amiről egyáltalán nem tehetnek.

Lorrh 2020.11.16. 17:58:40

@Reactor: Nem értelek. Én nem akarok leverni rajtad semmit. Az irritál, hogy beleragadtál ebbe az áldozat szerepbe. Igen, van olyan jelenség amiről írsz, de azokon a gyökér nőkön kívül is van világ, más nők, normálisak.

Reactor 2020.11.16. 18:49:24

@Lorrh: Nem konkrétan rád gondoltam, hanem azokra a mélyhülye idiótákra, akik szerint egyszemélyben a "lúzer incelek", "siránkozó nyafogó férfiatlan pasik" stb. felelősek azért, hogy nem találnak maguk mellé párt, és következetesen tagadják azt, hogy jó külsővel, sok pénzzel bizony bármelyiküknek lehetne párja. Jellemzően ez az állatfajta az, aki őszintén hiszi & hirdeti is, hogy önbizalommal, humorral, kisugárzással, jó dumával, "kémiával" felül lehet írni bármit, még a tényeket is.
Ha te nem ilyen vagy, ne vedd magadra egyszerűen és kész.
Vannak persze, normális nők, csak olyan minimális számban, hogy az egész erőfeszítés értelme kérdésessé válik.

MsIreneAdler 2020.11.17. 07:55:34

@élhetetlen: igazából nem közeledünk, mert én végig itt voltam, inkább aut mondanám, megérkeztél :D
Az ilyen sunyi, éjfél előtt, válság helyzetben beadott törvénymódosításokról, most mit mondjak? Azokon kell ezt számonkérni, akik támogatják őket. Azokon, akik megnyugodtak abban, hogy egy magyar gyerek éhezhet, fázhat, pedofilok recskázhatnak a képeikre büntetlenül, de a "legeslegrosszabb" dolog nem történik meg, hogy homoszexuálisok vagy egyedülállók neveljék. Most ez a trend, ez ellen menő küzdeni, miután a migránsok messze elkerülik az országot, kellett valami más ellenség. De nem szeretek politizálni, kerülöm is az ilyen jellegű blogokat, csak néha meglátok olyan dolgokat, amiket nem bírok szó nélkül hagyni.
Visszatérve az eredeti kommentemre, ott azt kérdeztem, hogy egy szingli bulikirálynő vagy egy partiarc csávó, miért szeretne gyereket vajon? Miből gondolja, hogy ha egy felnőtt, önálló emberrel nem sikerült kapcsolatot létesítenie, akkor majd egy akár sérült, gondoskodásra szoruló gyerekkel fog sikerülni? Szerinted nem jogosak a kérdéseim? Ez a törvény nem ezeket az embereket lehetetleníti el, akik negyven évesen ráeszmélnek, hogy hoppá venni kéne egy kutyát...vagy inkább egy gyereket. Hanem mondok egy példát, hogy kiknek fáj ez. Adott egy özvegy, tehát egyedülálló, fiatalos nagymama, ötvenes éveiben jár, aki a fia válása után az unokáját neveli, fiú dolgozik, mint a barom, anyuka szarik a világra. A kedves ex menyecske ismét szült egy gyermeket, ott nem tudni ki az apa, a gyermekkel nem foglalkozik. Na ez a nagymama, akinek semmi köze ahhoz a kisgyerekhez, ő szeretné magához venni a kislányt, hogy a féltesók együtt nevelkedjenek. Na ő az, aki megszívja. Amúgy is évek óta húzódik az ügy, nem tudni, mi lesz most.

élhetetlen 2020.11.17. 18:19:45

@MsIreneAdler: Bocs, azt hittem, közeledünk, bizonyos dolgokat egyformán látunk. De nem arról van szó, hogy én „megérkeztem”. „ Miből gondolja, hogy ha egy felnőtt, önálló emberrel nem sikerült kapcsolatot létesítenie, akkor majd egy akár sérült, gondoskodásra szoruló gyerekkel fog sikerülni?”. Na, ez az a pont, ahol nem fogok hozzád érkezni. Nem jogosak a kérdéseid. Teljesen téves a felfogásod. Sok felnőtt válik el, mert nem úgy jött össze, ahogy képzelték, de olyannal még nem találkoztam, hogy egy szülő (nevelő szülő) elvált volna a gyerekétől, ha már egy ideje együtt éltek, mert gond van vele. (Kivételek szülőnél, ha már a kórházban hagyja a gyerekét, de akkor még nincs kötődés, vagy, ha pszichésen képtelen az anyaságra, és ennek látható jelei vannak, ekkor kiemelik a gyereket). De, ha valaki anya, vagy apa lesz, az teljesen más kapcsolat a gyerekkel, mint a házastársi. Túldumáltam, ismétlem, elválhatsz a párodtól, mert nem hajlandó takarítani, de ezért egyik szülő sem válik el a gyerekétől, és a nevelt gyerekétől sem, pl. ilyen okok miatt.

MsIreneAdler 2020.11.18. 16:52:05

@élhetetlen: nem muszáj mindenben egyetértenünk. Azt szerintem jól gondolod, hogy a szülő gyerek kapcsolat más azért mint egy sima párkapcsolat. És nyilván ez utóbbinak hamarabb véget lehet vetni, mint az előbbinek. Ha jól gondolom, te azt próbálod felhozni a szingli (nem egyedülálló, hanem szingli életmódot élő) szülők mellett, hogy lehet egy társas kapcsolatot nem tudtak kialakítani, üzemeltetni, tehát hosszabb távon nem kellett senkihez sem alkalmazkodniuk, de majd egy gyerekkel ez máshogy lesz. Egy gyerekkel, aki még a budira is utána megy, és kábé nulla privát szférát enged neki. Hát nem is tudom.

élhetetlen 2020.11.18. 19:22:43

@MsIreneAdler: Ez így nem megy. Olyan kategóriákat használsz, vagy úgy, hogy nem lehet értelmezni. A szingli egyedülállót jelent. A szingli életmód meg annyit jelent, hogy neki kell levinni a szemetet is, neki kell bevásárolni, ha enni akar, de ez nem egy egyforma emberekből álló tömeg. Az egyik hazamegy meló után, és olvas esténként, a másik bulizik. Ezek közül van, aki akar gyereket, van, aki nem, ugyanúgy, mint a házaspároknál. Aki akar, és harmincra már összehozott egy lakást, tartaléka is van, szülői segítség is van, miért ne vállalhatna? „nulla privát szférát enged neki”. Akkor egy család. A gyerekeket (másfél és három évesek), átlag heti háromszor leadják este a nagyiéknál, nagyi játszik, etet, fürdet, altat, és a szülők programjától függ, hogy hazaviszik-e az alvó gyerekeket, vagy reggel jön értük anyu. Ez miért ne működhetne egy szinglinél? Persze, a fiuk családja egy megállóra van (nem véletlenül), a lányuk a férjével úgy vett lakást, hogy gyalog öt perc. Emberekben gondolkodjál, ne sablonokban.

Lorrh 2020.11.19. 18:51:04

@élhetetlen: Szerintem te nem érted azt a egyszerű logikát, hogy ha valaki nem képes egy társat szerezni és együttélni vele, megosztva a gondokat és örömöket, akkor miért lenne alkalmas arra, hogy egy gyereket egyedül neveljen, ennek minden nyűgével?
A párkapcsolódásban és a gyereknevelésben is találunk közös nevezőt. Akinek ehhez nincs képessége az mindkettőben elbukik.

Ez egy egyszerű kérdés és nem kell elbonyolítani mindenféle példával. Adott egy ember aki "képtelen" az alkalmazkodásra egy felnőtt társsal. Egy gyerek ennél ezerszer nagyobb falat és sokkal több képességet igényelne.
Ha valaki egy vizesárkot nem tud átugrani, akkor miért akarja a Dunát átugrani? - hogy még egyszerűbbre fordítsam.

élhetetlen 2020.11.19. 20:45:07

@Lorrh: Talán az a baj, hogy a logikád túl egyszerű. „hogy ha valaki nem képes egy társat szerezni és együttélni vele,”, írod. Az elváltak is egyedülállók lesznek válás után, (és azért váltak el, mert nem tudtak együttélni), mégsem mondja senki, hogy bármelyik elvált fél, akinél a gyerek marad, az nem alkalmas a egyedül a gyereknevelésre, és nem is akarják megfosztani a gyereknevelés jogától. Ráadásul az elváltak már bizonyították, hogy képtelenek alkalmazkodni egy felnőtt társhoz, de az egészen más, ugye? Ennyit a logikáról.

Neytiri1 2020.11.20. 00:55:32

@Lorrh: "ha valaki nem képes egy társat szerezni és együttélni vele, megosztva a gondokat és örömöket, akkor miért lenne alkalmas arra, hogy egy gyereket egyedül neveljen, ennek minden nyűgével?"

Akkor a következő törvénymódosításnál várható az a szabály, hogy elvált/egyedül gyereket vállaló szülőtől (apa/anya!) elveszik a gyereket, mert bizonyították, hogy alkalmatlanok társas kapcsolatra, ebből kifolyólag gyereknevelésre is? Szar világ lenne, és mit csinálnának annyi gyerekkel?

Reactor 2020.11.20. 04:21:33

@Neytiri1: Ehe, őszintén, ennél pocsékabb már nem sokkal lehetne a világ. Közvetett módon ugyan, de úgy néz ki, a "vájrösz" csak beveri azt az utolsó szöget a koporsóba. Valahogy úgy, mint Chicken Licken tanmeséjében, amikor a kiscsibe fejére esett egy makk, és azt hitte, leszakad az ég.
Hogy mi lenne ennyi gyerekkel? Hát ööö...kipróbáltad már valaha a "Monochróma" nevű játékot? Ha játszani nem is szeretsz, akkor tekints meg belőle egy végigjátszást. Na, körülbelül az várható...

Neytiri1 2020.11.20. 08:30:42

@Reactor: nekem van egy gyerekem, a mai tudásommal nem biztos, hogy életet adnék, tudva és látva, hogy mi ma az élet és elképzelve a maiból, hogy milyen lesz. Féltem. Mármint őt, nem én.
Pedig a gyereknél édesebb és érzelmesebb kapcsolat nincs, és nélküle szerintem nem érdemes. De volt-e jogom ezért ebbe a szaros katyvaszba "hoznom"?
Így csak bízom abban, hogy sikerülni fog neki boldogulni és segíteni ebben, amíg csak tudom és ami az én részem ebben.

Neytiri1 2020.11.20. 08:31:34

@Reactor: Monochróma... Ezt inkább nem nézem meg, biztos borzalmas :)

Lorrh 2020.11.20. 10:19:59

@élhetetlen: Tudsz-e különbséget tenni olyan ember között, aki megpróbálta a társkapcsolatot, éltek is együtt, össze is házasodta, gyerekük is született és amikor nem ment tovább akkor elváltak. És ekkor még az elvált szülő társ is akár fele-fele időben és költségben tud gondoskodni a gyerekről.

Meg a között aki életében nem volt társsal, nem képes életét huzamosabban megosztani egy másik emberrel. De neki önállóan kellene gy örökbefogadott gyerek, aki ezermilliószor nehezebb dió, mint egy saját.gyerek és ráadásul tökegyedül kell élnie, felnőtt társ segítsége nélkül.

Érzed a kettő közti különbséget?

élhetetlen 2020.11.20. 17:52:30

@Lorrh: Látom, te nagyon érzed a különbséget, mert csak két kategóriát látsz. És hogy tiszta legyen, miről beszélünk, az egyik, hogy kinek lehet gyereke, a másik, hogy ki alkalmas gyereknevelésre. Ömlesztve a különböző esetek.
; Aki úgy egyedül álló, hogy házasságban született gyereke van, és a volt társa kiveszi a részét a gyereknevelésből, ez az egy van rendben szerinted, ez az egyik kategóriád. OK.
; Ahol elérhetetlen az apa válás után, tehát se pénz, se törődés, ott a felnevelés miben különbözik attól, mintha valaki egy spermabankból kap „apát”? De ez utóbbi nem kaphat, nem szülhet nálunk.
; Egyedülálló nő is élhetett 5-6 évig együtt valakivel, és pl. azért szakadt meg a kapcsolat, mert a nő szeretett volna, de a pasas nem akart gyereket. Miért is nem szülhet a nő spermabank segítségével? Miért kéne hozzámennie az első pasashoz, akit nem szeret, de vállalná a gyereket? Ez egyfajta kényszer lenne, ami nem vezet jóra.
; Ugyanez az egyedül álló, gyereket akaró férfiakra, és a nem engedélyezett béranyaságra.
; Az egynemű párok, társ is van, és lehetne mindkettőnek is saját vér szerinti gyereke, és nevelhetnék őket családként, ahogy egy második házasságban, ahol mindenki hozta a sajátját, csak nálunk ezt a törvény nem engedi, nem házasodhatnak, nem lehet közös a gyerek.
Egy ismert ember, Elton John, starity.hu/magazin/34786-megszuletett-elton-john-masodik-gyermeke/ , tehát van, ahol megy ez.
; És amit eddig leírtam, azt próbáld meg áttenni az örökbefogadásra, nem akarok még egy oldalt írni.
Aztán gondold át, hogy az általad érzett különbség törvény általi szabályozása hogyan hat mások életére. Az csak egy dolog, hogy neked ezt leírtam, sajnos ez nem befolyásolja az agyament törvény átnyomását.

Lorrh 2020.11.20. 20:30:06

@élhetetlen: Én csak, mint lelki, pszichológiai tényezőkre gondoltam.
Semmiképp nem mint törvényben szabott dörgedelem. Teljesen hibás idiotizmus ezt pláne alkotmányba írni. Szerep tévesztett beteg gyűlöletkormány viselkedik így.

élhetetlen 2020.11.20. 22:59:41

@Lorrh: Egyetértek a válaszoddal, azzal a kiegészítéssel, hogy én árnyaltabban látom a pszichológiai tényezőket. Sokat írtam az előbbi kommentben, de még valami, ami kimaradt. Adott házaspárnak nem lehet gyereke, de fogadhatnak örökbe, aztán elválnak. Valamelyik félnél marad a gyerek, és ez a fél mivel jobb, mint az, aki házasság nélkül szeretne örökbe fogadni? (bocs, ez még bennem maradt). Azt köszönöm, hogy ezt normálisan meg tudtuk beszélni, mert egy másik poszt alatt, ugyanebben a témában valaki ostoba picsázott, és ilyeneket írt az egynemű párok kapcsolatáról: „Milyen érzékenyítő mese lesz a következő? "Csutak és a szürke ló 2 - anyám összejött a lóval"? "Nem csak addig éltek boldogan amíg meg nem haltak - egy nekrofil naplója? ". Na, ettől sem dőltem össze, de jobban szeretem a normális érvváltásokat (mosoly). Jó éjszakát!

MsIreneAdler 2020.11.21. 10:56:52

@élhetetlen: igen, alapvetően ott beszélünk el egymás mellett, hogy nálam (és ezzel tuti nem vagyok egyedül) az a szó, hogy szingli (így magyarosan) nem egyenlő az angol single-lel, egyedülállóval. Tehát minden szingli egyedülálló, de nem minden egyedülálló szingli. Vagy hogy még érthetőbb legyen, egy tipikus szingli az olyan, mint a Szex és New York szereplői kábé.
Másrészt olyan érzésem van, mintha azt szeretnéd kicsikarni belőlem, hogy azt írjam, igenis minden egyedülálló kaphasson gyereket, mert egyedül is tökre ugyanolyan gyereket nevelni, mint párosan. Ezt ha belefeszülök, sem tudom leírni. Maximum azt, hogy aki alkalmas rá (!) egyedülállóként, az is kapjon esélyt. Semmiképpen nem támogatom, hogy törvényben utasítsanak el vagy lehetetlenítsenek el olyan embereket, akiknél szerető otthonra találhatna egy gyerek.
A példa család érdekes. Azért heti háromszor lepasszolni a gyereket, egyáltalán nem átlagos és közel sem elérhető mindenkinek. Személy szerint picit soknak is találom ezt, de persze lehetnek olyan élethelyzetek, amik ilyen megoldást igényelnek. Szerencsés az, akit életerős, időmilliomos nagyszülők hada segít, de ez nagyon ritka.

MsIreneAdler 2020.11.21. 11:06:27

@élhetetlen: ja és a buzivá tevő mesekönyv kapcsán szélmalomharcot vívsz. Akik ezt vallják, olyan mélyen gyökereztetik magukban ezt az ostobaságot, hogy képtelenség észérvekkel meggyőzni őket. Pl arra mit mondanának, hogy 10,20,50,100 stb. évvel ezelőtt vajon ki tette meleggé a meleget? Amikor még nem voltak sátáni mesekönyvek és a homoszexualitás egyenlő volt a társadalmi, szociális és gyakran a szó szerint értendő halális ítélettel... Mert régen nem volt ennyi meleg... Aha. Abban biztos vagyok, hogy jóval több volt, mint amennyi felvállalta.

élhetetlen 2020.11.21. 21:51:41

@MsIreneAdler: „hogy nálam (és ezzel tuti nem vagyok egyedül) az a szó, hogy szingli (így magyarosan) nem egyenlő az angol single-lel, egyedülállóval.”
Az, hogy te, még, ha nem is vagy egyedül, hogyan értelmezel egy magyarított írású szót, ráadásul a Szex és New York-ra hivatkozva, az nem számít. Használhatod is. (A software és a szoftver is ugyanaz, nem magyarázzuk, de az más).
De itt gyermekhez jutásról, gyereknevelésről beszéltünk. Hogy rövidre zárjuk ezt az értelmetlen vitát, mkogy.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1300076.TV , és az egyedülálló meghatározása egy másik jogszabályból: net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800084.tv , 4. § a) egyedülálló: az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált, házastársától külön él és nincs élettársa. Hivatalosan senki nem fogja megkérdezni senkitől, ha odáig jutnak, hogy most akkor egyedülálló, vagy szingli. És olvasd újra az előző válaszomat, hátha…
„olyan érzésem van, mintha azt szeretnéd kicsikarni belőlem, hogy azt írjam, igenis minden egyedülálló kaphasson gyereket.”. Ez már durva ferdítés. Egy szóval sem írtam, hogy ne kelljen minden örökbefogadónak pszichológiai teszt, és ellenzem a tanfolyam eltörlését is. Azt sem írtam, hogy „egyedül is tökre ugyanolyan gyereket nevelni, mint párosan„, csak azt, hogy egy elvált egyedülálló, ha a volt párjától se pénz, se törődés, mert inkább elment Brazíliába, vagy minimál béren dolgozik, és máshol is van gyereke, és behajthatnak rajta 0-20 eft-t, az sem áll jobban, mintha valaki egyedülállóként „kap” gyereket, vagy szülhet (spermabank), ha férfi (béranyaság).
„Semmiképpen nem támogatom, hogy törvényben utasítsanak el vagy lehetetlenítsenek el olyan embereket, akiknél szerető otthonra találhatna egy gyerek.”. Ez egy jó mondat, nekem csak annyi az ellenvéleményem a tiéddel szemben, hogy én hiszem, hogy egy egyedülálló is tud szerető otthont biztosítani.
A család. „nem átlagos és közel sem elérhető mindenkinek”. Ez igaz, de tudatosan alakították így a gyerekek. (A szülők is, a gyerekek is diplomások, és ez Pesten van, tehát nincs kényszer arra, hogy távolra költözzenek egymástól, mindenki talál itt munkát). Ez hosszú lesz. Az egyik verzió, a fiatal anyukák egész nap otthon, legfeljebb a játszótér, éveken keresztül. Monoton. Lerakják a gyerekeket a nagyszülőknél, lazítanak, étterem, színház, baráti találkozók, nekik jó, a gyerekek élvezik, a nagyik is élvezik. Sőt, ha elmennek síelni, befizetik a nagyikat is, igaz, ők nem síelnek, de kirándulnak az unokákkal, szánkóznak a laposabb terepen, mi ezzel a baj? Ez nem az élethelyzet, ami ezt igényli, csak jól érzik így magukat. Van egy nagy nógrádi ház, a hétvégéket ott töltik, a fiú a családjával az anyósához jár, de az a falu csak tíz kilométerre van, tehát átjönnek nagyszülőstől, vagy a barátnőmék mennek át a másik csapattal, egy szombati ebéd simán lehet 18.fős. Családi életet élnek. A barátnőm nem időmilliomos, napi 8-10 órát dolgozik, de kötetlenben, és legfeljebb éjszaka csinálja meg, ami reggelre kell. Ez a felállás nem szerencse kérdése volt, hanem tudatos. A szerencse annyi volt, hogy a fiuk úgy ismerte meg a mostani feleségét, hogy itt volt a kicsi vendég unokaöcs Amerikából, és a mostani anyóstárshoz vitték el, aki gyerekorvos, és a srác anyjával gimis osztálytársak voltak. Ott találkoztak, ez azért megalapozott a jó kapcsolatnak a családok között. (remélem, egyik érintett sem olvassa ezt, mert a kiteregetésért kitekerik a nyakamat).
A második leveled felesleges volt, én is ezt írtam valakinek „Csak gondolj Michelangelóra, vagy Oscar Wilde-ra. Komolyan gondolod, hogy mesék, szövegek miatt lettek „buzik”?

Lorrh 2020.11.23. 21:24:15

@élhetetlen: Én azért érteni vélem a homo propagandát ellenzőket. Nem arról van szó, hogy a mesekönyvtől bebuzul. Hanem attól félnek, hogy lappangva, de kedvet kapnak buzinak lenni a fiatalok. Ami nyilván eszement butaság.
De azzal, hogy most nem rejtőzködnek, hanem megmutatják magukat, úgy tűnik többen lettek. A konzervatívoknak az tetszene jobban, hogy egész életében nyomja el magában ezt a késztetést, mint Fitts ezredes az Amerikai Szépségben. Ez persze megint ostoba kívánság, de hát nem lehet mindenki intelligens.
Amúgy a nagy konzervatív árja vérvonalas SS-ben nagyon magas volt a férfibarátságok száma, és ezt simán elnézték és bajtársias dolognak tartották. Richtig!

élhetetlen 2020.11.23. 21:54:13

@Lorrh: Érteni én is értem, és igazad van, de attól kikattanok, hogy az ostobaságot a gránit szilárdságú, évente változtatott alaptörvénybe faragják. És most ez történik. Jó éjszakát!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.11.27. 21:07:02

@Reactor: szegénykém ne vetítsd ki a lúzer életedet másra!

Reactor 2020.11.28. 02:59:44

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Valami bajod van, apafej? Lenni neked kicsike problema? Valószínűleg már most többre vittem, mint te valaha is fogod, kistacskó. Úgyhogy nekem te nem vauvau.

Remekül igazolod Bangóné tézisét: sok a patkány Magyarországon.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.11.28. 09:18:35

@Reactor: tötöröttöröttöröttöröttörőő!!!
Igen ez már a kommentedből lejött!
Biztos félrement az enyém!
Ja nem!
Ne nyissuk már ki a mesekönyvet,jól van?!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.11.28. 09:20:26

@Reactor: amúgy a patkányozás kicsit erős volt tőle!
fideszbirkázás még belefér!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.11.28. 10:24:29

@élhetetlen: mondjuk az egy idióta törvény hogy egyedülálló nőt nem támogatnak hogy ha gyereket akar
Pár éve volt és műsor hogy be kellett hazudni a egy férjet/ élettársát csak hogy állambácsi segítsen!
Mer ugye joga van apjához a gyereknek!
Hány apa van aki le se az.rja a gyerekét?!
Akkor nem támogatni kéne az olyan nőt aki egyedül is megpróbálja?!

Reactor 2020.11.28. 14:58:13

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: ...
Jaaaaa, hogy te itt most vicces akartál lenni!
Na várjál, elolvasom mégegyszer, hátha beüt...

Hát gyerekek, ez van, ha anyu meg apu testvérek.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.11.28. 15:34:20

@Reactor: ...ahhoz képest sokra vitted,hogy most a rolls Royce hátsó ülésén íogatsz ide!

Reactor 2020.11.28. 15:34:58

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Ez minden? Ennél még Brendel Matyóka is jobban nyomta...
Szedj magadra egy kis tudást, apafej. Nézz meg egy Szószpark epizódot, vagy valami, mert ez eddig lópikula.
süti beállítások módosítása