Bizonytalan (Insecure)

2020. május 21. - Single Pink Lady

Tanult, jól szituált, huszonéves fekete nők: egyikük (Molly) szingli, és randiappokon, bárokban, munkahelyen ismerkedve nem találja az igazát, a másik (Issa) pedig kapcsolatban él, de már nem igazán van meggyőződve arról, hogy ezzel a férfival is akar maradni. Az HBO-n látható sorozatban fehér ember csak elvétve jelenik meg, de alapjában véve nem hiszem, hogy az itt felvázolt problémák olyan nagyban különböznének más etnikumú szingli nőkétől.

insecure_01.jpg

(Forrás: Amazon.co.uk)

Mivel alapvetően komédia akar ez lenni (bár nem igazán nevetős), némely kínos helyzet alaposan túl van tolva. Mikor Issa, aki egy nonprofit szervezetnél dolgozik (ő az egyetlen fekete, noha a szervezet alapvetően afro gyerekek megsegítésére jött létre) egy görbe estén nagyközönség előtt amatőr rap számként előadja a Broken Pussy (Tönkrement punci) című saját szerzeményét, az már önmagában elég sokkoló, de a netnek köszönhetően erről a produkcióról a munkahelyén is mindenki tudomást szerez. A való életben azért ez nem valószínű.

Ha már itt tartunk, ez a rap szám elég emblematikusan fogalmazza meg sok szingli nő problémáját: miért nem akarnak a pasik megmaradni mellettük? Molly (aki egyébként ügyvéd egy jól menő cégnél) folyton arra panaszkodik, hogy sehogy sem tud a férfiak kedvére tenni: akár azonnal lefekszik valakivel, akár vár a szexszel, akár távolságtartó, akár ragaszkodó, akár dögös, akár érzelmes, bármit is csinál, a pasik rövid úton faképnél hagyják. Ezért is találta ki ezt az elromlott punci elméletet, amelyet nyilván nem vett egy percig se komolyan... De egy rap erejéig ütős lehet. Vagy inkább csak borzasztóan kínos. (A színésznők persze gyönyörűek, így az nem merülhet fel, hogy a külsejükkel van probléma.)

Másrészről, amikor Molly végre tényleg összejön valakivel, aki nem csak egy-két alkalommal szeretné megfektetni, ő hátrál ki a kapcsolatból, mert a pasi bevallja, hogy egyszer homoerotikus élményben volt része... Az is zavarja, ha egy férfi nem diplomás, de messze nem annyira, mint ez a tapasztalat. (Mint később kiderül, jobb lett volna mindenkinek, ha a pasi hallgat erről a részletről.)

Issa (a rapper) pedig belesodródik egy hűtlenségi történetbe: mivel úgy érzi, hogy az élettársával nem jut egyről a kettőre, enged a kísértésnek, mikor egy régi szerelme felbukkan, és pont akkor fekszik le vele, mikor a négy éve segélyen tengődő partnere kezdi összeszedni magát. Ettől persze borzasztó lelkifurdalása támad – még nem tartok ott, hogy bevallja a félrelépést, de a sorozatok logikája szerint ilyesmi sosem marad titokban hosszú távon...

Azt mindenesetre jól példázza ez a sztori, hogyan fáradnak ki a párkapcsolatok és hogyan adhat új lendületet egy külső vonzalom akár az újrakezdés, akár a befejezés irányába. Amíg nem érezzük, hogy veszélyben a status quo, hogy elveszíthetjük, amire/akire már ráuntunk, addig sokszor nem is tudjuk értékelni, amink van... Lehet, hogy a kapcsolat túléli, és megerősödik, de lehet, hogy ott lesz a vége, mindenesetre esélyünk van arra, hogy továbblépjünk a pocsolyából, amelybe olyan sok férfi és nő érkezik el a kezdeti lelkesedés után nem is hosszú idő múlva.

A kisebbségi lét még azzal a plusz nehézséggel is együtt jár, hogy sokkal kevesebb a kapaszkodó, nincsenek igazi minták, hogyan kéne jól élni egy párkapcsolatban. (Nem, mintha a többségi társadalmi mintákkal olyan sokra mennénk.) Ha valaki első generációs értelmiségi, nagyvárosi, ha valakit egyedül nevelt fel az anyja vagy az apja, még csak azt sem igazán tudja, hogy mi ellen lázadjon, mi az, amit nem úgy akar csinálni, ahogy gyerekkorában látta.

Ehhez jön még a netes randik világa, amelyet ugyan már huszonöt éve tanulunk, de még mindig inkább csak bukdácsolunk benne. Molly például hónapokig vár egy elit társkeresőnél felvételre, mert azt reméli, hogy ott majd válogatott pasikkal találkozhat, azok jobbak, komolyabbak lesznek, mint az eddig megismertek: de az emberek alapvetően mindenütt ugyanolyanok, így ezzel a reményével sem megy sokra.

Mivel még csak a sztori elején tartok, az első benyomásaimat tudtam megosztani, de a sorozat nem rossz – egyébként már az 5. évadra is leszerződtek, szóval akit érdekel, annak bőven lesz mit néznie.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr10015711200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása