A hálózat fogságában

2020. április 09. - Single Pink Lady

Szingli és online él – ezt Sandra Bullock már előadta egyszer

Nem tudom, ki hogy van vele, de olykor rám jön, hogy újranézzek néhány régi filmet. Most, a bezártságban például olyanokat, amelyekben a szereplők még rosszabb helyzetben vannak, mint amilyenben én jelenleg.

thenet_01.jpg

Valamiért vigasztaló látni, hogy a filmben megtalálják a megoldást, és ad némi perspektívát, hiszen olyan, mintha csak pár éve láttam volna az adott opuszt, erre kiderül, hogy az már kemény huszonvalahány éve készült. Vagy még régebben... Vagyis a jelenlegi helyzetre is úgy fogunk majd visszanézni, hogy jé, akkor milyen hosszúnak tűnt, de azóta mennyi idő telt már el!

A világtól elzárva, gyakorlatilag online élő szingli nő prototípusát már 1995-ben, a floppy hőskorában megalkották. Sandra Bullock játszotta el Angela Bennett figuráját, aki már akkor home office-ban tolta és nem járt bevásárolni, mindent házhoz hozatott. Mivel alig mozdult ki, tulajdonképpen nem is voltak valódi ismerősei, mert akikkel napi szinten tartotta a kapcsolatot, azokkal vagy telefonált, vagy számítógépes fórumokon lógott.

Ez az egész életstílus nekem a 90-es években egyszerűen hihetetlenül menőnek tűnt. Mivel a bekuckózás és a kockulás már akkor is vonzott, úgy képzeltem, hogy egyszer majd én is szeretnék online élni – akkoriban a valóságban még internetkávézókban meg egyetemi informatikatermekben lehetett nethez jutni: az ingyenes helyeken várni kellett a gépekre és percre volt kiporciózva a net, a fizetősökön meg pengetni kellett minden megkezdett félóráért. Szóval a saját gép, otthoni befészkelődés és a kényelmes kajarendelés még a jövő zenéje volt. No meg az is, hogy anélkül éljek meg netes munkából, hogy programozózseni lennék.

Persze a filmbéli Angela eléggé megszenvedte, mikor kiderült, hogy extrém introvertált életmódja miatt senki nem tudja igazolni, hogy ő valóban ő: ugyanis megfosztják identitásától és még a lakását is kiadják másnak (a szomszédoknak fogalma sincs, hogy ott élt). Egyedül a pszichiátere (egyben volt szeretője) igazolhatná, hogy ő önmaga...

thenet_02.jpg(A kép forrása: triviahappy.com)

Még mielőtt elvesztené az identitását, Angela „véletlenül” összefut egy veszettül jóképű pasival a strandon (hogy kerül oda ez a lány? Elment nyaralni), aki egészen gyorsan behálózza, hiszen alaposan felkészült az ízléséből. Igaz, szerintem Jeremy Northam a 90-es években bármely heteroszexuális nőnemű lényt levett volna a lábáról akkor is, ha nem tanulmányozza előzetesen...

Most ehhez képest az online élő szingli nők nem fognak hirtelen strandra menni és jóképű csábítókba botlani – legalábbis jó ideig nem. De vigasztalódhatunk azzal, hogy Sandra se élvezte sokáig az ismerkedést, mi még nem vesztettük el az identitásunk és a saját lakásunkban vagy albérletünkben dekkolunk. (Ez most fogságnak tűnik, de mennyivel rosszabb lenne otthon nélkül.) Online annyit flörtölünk, amennyit csak akarunk, és ha már így alakult, akkor tegyük is meg, ha ráérünk...

Meg nézzünk régi filmeket, lehetőleg olyanokról, akik nagyobb bajban vannak, mint most mi! Az online flörtöt a régi filmek nézésével is össze lehet kötni, máris van közös téma...

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr9315601102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kofolafan 2020.04.13. 17:13:42

"Nem mindenki választja a szingli állapotot, sőt, igazából még azok sem, akik úgy tesznek mintha ők választották volna"

Egy nagyon okos cikk, tele rengeteg igazsággal. Kell egy kis lelkierő ahhoz, hogy egy szingliblogger is végigolvassa :) Elfogadni persze nem fogja, legalább is nem nyilvánosan.

azonnali.hu/cikk/20200413_meg-sose-volt-ennyire-pocsek-szinglinek-lenni-mint-most-a-karantenban
süti beállítások módosítása