Kapcsolati fluiditás

- Avagy nem csak nulla meg egy van -

2019. július 09. - Single Pink Lady

Az elmélet úgy szól, hogy valakivel vagy romantikus kapcsolatban vagyunk, vagy nem. Vagy szingli üzemmódban élünk, vagy párként. Vagy van áram, vagy nincs. Bináris kóddal emberi viszonylatokat nem lehet leírni. Nem csak nulla meg egy van. Hanem sok-sok tizedestört a kettő között. Meg 2 és 3 és több.

fluiditas_01.jpg

A kapcsolatok állandóságának elmélete megdőlni látszik

Minden mélyebb emberi kapcsolatunk különböző fázisokon megy keresztül. Noha le szokták írni a párkapcsolatok klasszikus ívét, a tipikus törési pontokat, a probléma az, hogy akik ezekkel a témákkal foglalkoznak, eleve csak párkapcsolatokban gondolkodnak. Az élet azonban sokkal színesebb. Sokkal kevésbé egyértelmű. Bonyolultabb, titkosabb, tele van szürke zónákkal. Megnevezhetetlen kapcsolati formákkal. Átmeneti állapotokkal. Ezt értem fluiditás alatt. Azt a folyékonyságot, ahogy a kapcsolatok állandóan átalakulnak. Nem statikus, merev szerkezetek, hanem amőbaszerűen mozognak, egy pillanatig sincsenek nyugalomban.

Ami az egyik nap még „csak” barátság, a másik nap már barátság extrákkal. Vagy éppen romantikus barátság. Vagy a kettő együtt. Ami az egyik nap működő házasság, a másik nap elhallgatásokkal teli társbérlet. Papíron és a külvilág számára romantikus (?) kapcsolat. Bár a legtöbb házasságról még a naivabbaknak se a romantika jut eszébe. De a valóságban a házasság millió dolog lehet, aminek semmi köze a romantikához. Vagy az erotikához. Vagy akár a barátsághoz.

Sok házasságban már se érzelmi, se szellemi, se testi kötelék nincs a felek között. Mindenki tudja, hogy így van. Mégis párkapcsolatnak tekintjük ezt a formációt. Pusztán a státusz miatt. Nem a kapcsolat megléte vagy nem léte a meghatározó ebből a szempontból. Nem annak minősége. Csakis a státusz. Mint ahogy létezik barát/barátnő státusz, menyasszony/vőlegény státusz, szexmentes barát státusz. És persze szeretői is.

fluiditas_02.jpg

A státusszal járó kötelességek terhe

A kapcsolat valódi állapota és jelentősége gyakorlatilag köszönő viszonyban nincs a külvilág felé mutatott státusszal. Persze, értem én, nem definiálhatjuk minden nap újra a dolgainkat. Nem tárgyalhatjuk újra hetente, hogyan viszonyulunk egymáshoz. De attól még a valóságban állandóan változik ez a viszonyulás. És sajnos elkövetjük azt a hibát, hogy nem veszünk róla tudomást. Vagy éppenséggel érzékeljük, de nem beszélünk róla. Vagy csak azzal nem beszélünk, aki a leginkább érintett. Mindaddig magukban tartjuk a változásokkal kapcsolatos nézeteinket, míg késő nem lesz. És míg ki nem derül, hogy a partner egészen mást gondolt a kapcsolatról, mint mi magunk.

Nem emberekben, hanem státuszokban gondolkodni garantáltan csalódásokhoz vezet. Ezért is olyan elidegenítő azt mondani, hogy a „feleségem”, a „férjem”, a „menyasszonyom”. Mintha a státuszra redukálnánk az embert. Hiszen ezek az elnevezések, pozíciók nagyon jól körülhatárolt elképzelésekkel járnak együtt. Tiltásokkal, tabukkal, szabályokkal, érzelmekkel. Enyém, tiéd, érinthetetlen, szent, bosszantó, zsémbes, unalmas, hatalmaskodó, kívánatos, szexi, és így tovább.

Mint ahogy az anya, apa, gyerek, nagymama szavak is státuszokat jelölnek, amelyek mögött sokszor eltűnik az egyén. Jönnek a „minden anya ilyen meg olyan” áligazságok, amelyekhez jó képet illik vágni. A nagymama jól főz. Mindent elnéz az unokának. Az apa szigorú. Az anya önfeláldozó. Persze valahol sejtjük, hogy ez marhaság. Egyikünk sem azonos az ilyen vagy olyan státuszával. Nem munkavállaló, családanya, háziasszony, szülő, mikor milyen kontextusban beszélünk róla. Hanem konkrét ember, konkrét személyiséggel, vágyakkal, hibákkal, erényekkel.

Felvállalni önmagunkat a kényszerszerepek helyett

A legtöbb kapcsolatunkban nem lehetünk önmagunk (ha egyáltalán tudjuk, kik is vagyunk), mert eltűnünk a szerep mögött. De legalább a barátság, a romantikus viszonyulás terén lenne rá lehetőségünk, hogy azok legyünk, akik vagyunk. Viszont a státusz alapú párkapcsolati felfogás ezt a kívánságunkat megfojtja. Bebetonoz egy állapotba, és ezzel hazugságra kényszerít. Ha olykor-olykor felfedjük valaki előtt valódi énünket, az meg van döbbenve. Lehet, hogy el is utasít, mert ő másnak képzelt.

Pedig valódi intimitás csak akkor létezik, ha önmagunk lehetünk. Mindegy, hogy milyen minőségben, hogy éppen barátként, szeretőként vagy házastársként. Nem az kellene, hogy számítson, mik vagyunk egymás számára hivatalosan. Vagy nemhivatalosan. Csakis az fontos, hogy milyen mély és igaz a kapcsolatunk. Ha megtapasztaljuk egy ilyen intimitás szabadságát, akkor a státusz már nem lesz fontos. De ehhez rengeteg bátorság kell. És olyan emberek, akik partnerek a kísérletben. Akik nem haragszanak meg ránk, amiért olyanok vagyunk, amilyenek. És nem háborodnak fel, ha nem tudunk többé párkapcsolatban élni velük.

Persze, csalódhatnak, meg is gyászolhatják a hozzánk kötődő illúzióikat. Együtt is érezhetünk velük ebben a gyászban. Főleg, ha azt civilizáltan, és nem vádaskodva, bennünket lekicsinyelve nyilvánítják ki. De haragudni valakire azért, mert már másképp szeret, mint azelőtt, vagy mert nem úgy szeret, ahogy mi szeretnénk? Komolyan, van ennek bármi értelme?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr8814931466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

acycloren 2019.07.10. 09:48:42

"Mindaddig magukban tartjuk a változásokkal kapcsolatos nézeteinket, míg késő nem lesz. És míg ki nem derül, hogy a partner egészen mást gondolt a kapcsolatról, mint mi magunk."

Ez nagyon igaz. Volt pár olyan barátnőm, akik azt vették a fejükbe, hogy velem holtomiglan-holtodiglan élnek majd együtt, bemutattak a szüleiknek, tervezgettek, közben én már az első hónap ismeretség után is csak szexpartnernek tekintettem őket. Teljesen mást gondoltunk a kapcsolatunkról, de én hagytam tévedésbe esni és tévedésben maradni őket, mert szexpartnernek megfeleltek. Nem esett le nekik, hogy nem voltunk egy szinten szellemileg, hogy nem elégítettek ki intellektuálisan, hogy én nem fogok úgy élni, ahogy az ő szüleik, paprikáskrumpli szagban a magyar vidéken. A nők többsége kitűz valami földhözragadt célt (ház, kocsi, gyerek, engedelmes férj) és ehhez keres egy balekot, ami ezt összerakja neki. Persze a férfiak többsége örül, ha ilyen balek lehet, mert egy nőt kaphat meg életében, ha szerencsés.
A nők megérzik az elkeseredettséget, magányt, bizonytalanságot és kihasználják.
Ezért kell akkor csajozni, ismerkedni, amikor még benne vagyunk egy kapcsolatban. Biztos nővel a hátunk mögött sokkal vonzóbbak vagyunk más nők szemében is.

Mindenki játsszon a saját szabályai szerint.

Nancsibacsi 2019.07.10. 09:48:48

Azt mondjuk nem tudom hogy a házasok vajon miért nem írnak irigykedő posztokat a szinglikről?

acycloren 2019.07.10. 14:34:09

@Nancsibacsi: A házas emberek folyton sóhajtoznak, hogy mással jobb lenne, bárcsak a Hufnágel Pistihez mentem volna feleségül, elpazaroltam rád a fiatalságomat stb.
A házasság egy olyan szerződés, ami ha egy kereskedelmi vagy társasági jogi ügylet lenne, akkor az ügyvéded azt mondaná, hogy alá ne írd, mert ezen csak veszíthetsz. De mivel több ezer éve csinálják az emberek, ezért megszokásból (egyre kevesebben ugyan) megkötik ezt a szerződést.
Ha én minden szexpartneremet elvettem volna feleségül és mindtől el kellett volna válnom, akkor már nem lenne semmim.

Az emberek többsége nem is a másikba szerelmes, hanem a fejében kialakított képbe, aminek sok köze nincs a valósághoz. Írtam fentebb, hogy volt olyan csajom, aki azt hitte, hogy hozzámjöhet feleségül. Ő a házasság, templomi esküvő stb. gondolatába volt szerelmes. De érdekes módon gyereket meg nem akart. Szexpartnernek kezdetben nem volt jó, fájdalmasan élte meg a behatolást, idegbeteg, bűntudatos katolikus lány volt, aztán én megtanítottam élvezni a szexet, de ennyi, el is múlt a vonzalmam iránta egy év alatt. Buta volt, de öntudatos. Egy szerepet játszott, a leendő feleség szerepét. Én ehhez nem akartam már asszisztálni.

Így több évtizedes szexuális tapasztalattal a hátam mögött látom, hogy nincs tökéletes partner. Kompromisszumos együttmozgások vannak, aztán elsodródunk egymás mellől. Nincs ezzel baj, csak sokan nem fogják fel, hogy mindennek vége van egyszer. Én nagyon szívesen együtt élek a mostani partneremmel, mert nem korlátoz. De ha vége lesz, az is rendben lesz. Akkor lettem elégedett, amikor magammal kibékültem. A lehetőségek száma végtelen, ezt felismerve felszabadultan tudok élvezni egy nőt, mert tudom, hogy akármennyit kaphatok helyette. Nem bárkit... de sok opcióm van mellette.

Almandin 2019.07.10. 14:34:18

@acycloren: Látom, nehezen tudod elképzelni a nőcsábász agyaddal, hogy sok férfi szereti a feleségét és valóban vágyik családi életre.
Amúgy vidéken se csak paprikás krumplit lehet enni és el is lehet költözni onnan párosan is, ha nem tetszik.

sarius 2019.07.11. 08:34:27

Hát igen, teljesen nyilvánvaló, hogy sokkal jobb szinglinek lenni, mint társsal leélni az életed! Hogy mást ne mondjak, mennyivel jobb tök egyedül megöregedni, mint egy olyan emberrel, akivel esetleg már évtizedek óta együtt vagy jóban-rosszban.

sarius 2019.07.11. 08:34:36

@MAXVAL bircaman közíró:

Ugyan, nem kell ilyen nagy ideológiát gyártani mellé. A szerző valószínűleg többször is pofára esett partnerkapcsolati téren, mondjuk alkalmatlan tartós kapcsolatra, s most megpróbálja megmagyarázni, hogy ő mindig így száll le a bicikliről :) :) :)

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2019.07.22. 09:19:55

"A legtöbb kapcsolatunkban nem lehetünk önmagunk"

vs.

"Pedig valódi intimitás csak akkor létezik, ha önmagunk lehetünk. "

Na, ez utóbbi az igaz, ott a pont. Csak akkor az előtte levő idézetet kellene revideálni, hogy a legtöbb párkapcsolatban kinéző, de amúgy csak szexkapcsolat/nincs jobb/valamiért beleragadtam, pedig azt hittem, hogy jobb lesz/adok még esélyt (minek?!)/stb. akármik nem párkapcsolatok. És akkor ez a fluiditás-elmélet is mehet a kukába. Illetve át kell fogalmazni úgy, hogy "a jó párkapcsolatot megtalálni nehéz. Sokszor beleragadunk rossz kapcsolatokban, miközben az igazit keressük".

Reactor 2020.08.26. 21:28:15

@MAXVAL bircaman közíró: Hogyne. Single Pink Lady pedig nyilván a nagy gonosz Soros fizetett ügynöke!
Ideje volna már orvoshoz fordulnod - ilyen agykúrász fajtához.

@Nancsibacsi: Blogokat nem írnak, ellenben a szingliket rendszeresen ekézik, mert savanyú az a bizonyos szőlő.

@sarius: Annak az esélye, hogy öregkorotokban is együtt lesztek ma már elképesztően csekély. Lehet ebben reménykedni, mondván, nagyanyáink is...azzal már egyikőtök se szembesül, hogy az egy teljesen más rendszer volt. De nem baj, a valóság majd rájuk rúgja az ajtót úgyis.
süti beállítások módosítása