Ezért házasodunk kevésbé, mint azelőtt

2019. november 14. - Single Pink Lady

Bár már korábban kifejtettük, hogy a házasságok számának csökkenése nem probléma, mert semmi nem bizonyítja, hogy a házasság boldogabbá teszi az egyént és stabilabbá a társadalmat, sokan mégis lamentálnak azon, hogy egyre kevesebb ember áll oltár vagy anyakönyvvezető elé.
Nem értik, mi a baj. Túl sok a szabadság? Túl önző a mai nemzedék? A túlnépesedéstől félünk? Nem vagyunk képesek szeretni? Ódzkodunk az elköteleződéstől? (Naná, hogy.) Esetleg nincs elég „megfelelő” nő/férfi a házassági piacon?

hazassag_nem.jpg

Tovább

Nem szeret, de azért maradj vele?

Nem mindenki képes a szeretetre. Egyesek csak kimutatni nem tudják, mások nem is érzik. Vagy azt hiszik, hogy szeretnek, de valójában csak biztonságban akarnak lenni: fontos nekik, hogy valaki legyen mellettük, gondoskodjon róluk, esetleg tartsa is el őket. 

nemszeret_01.jpg

Tovább

A szingliség jobb, mint a langyos víz

Sokan gondolják, hogy párban élni szinte mindig jobb, mint egyedül. Bár lehet, hogy egyre csökken azok száma, akik ezen a véleményen vannak. De még mindig ott tartunk, hogy a közbeszédben a párok együtt maradása pozitív, míg a szakítás, válás, kifejezetten negatív előjelet kap. Mégpedig anélkül, hogy bárki rákérdezne, az adott pár hogyan is él és milyen árat fizet azért, hogy együtt maradt.

szingli_jobb_01.jpg

Tovább

Mese a nyílt kommunikációról, amitől megjavul a kapcsolatod

Bárcsak láttam volna valaha olyan halódó kapcsolatot, amely annak hatására menekült meg, hogy a bennük sínylődő emberek elkezdtek őszintén beszélni egymással. Én még nem láttam ilyet, bár persze nem zárom ki, hogy létezik. Minden bizonnyal a mesében. Ami annyit tesz, hogy amerikai filmekben szép számmal akadnak hasonló sztorik. De aki elhiszi, hogy ez az életben is ilyen egyszerű, az nagyot koppanhat.

komm_02.jpg

Tovább

Azt hittem, ismerem...

Mikor megismerünk valakit, rengeteg mindent csak feltételezünk, de konkrétan szinte semmit nem tudunk róla. Még a számunkra teljesen közömbös, látásból ismert emberekről is vannak halvány tippjeink, besoroljuk őket valahová, általában hat-hét ellentétpár mentén osztályozzuk őket: férfi-nő, fiatal-öreg, vonzó-taszító, introvertált-extrovertált, megbízható-megbízhatatlan, értelmes-buta, és így tovább. Ilyenkor előzetes tapasztalataink alapján végezzük a besorolást.

ismerem_01.jpg

Tovább

Járni jár, csak nem jut

Jut-e partner mindenkinek?

Vagyis igaz-e, hogy minden zsák megtalálja a foltját? Nyilvánvaló, hogy nem. Bármennyi álbölcsességet felsorolhatunk, attól még nem lesz igaz, hogy egyszer valami mágikus okból kifolyólag mindenki rátalál a nagy őre. Igazából nincs is nagy ő. Belebotolhatunk egy vagy több emberbe, aki igazi lehet számunkra egy ideig vagy akár hosszabb távon, de garancia nincs semmire.

jarni_01.jpg

Tovább

Take Good Care of My Baby

Egyik kedvenc szerelmes számom Bobby Vee énekelte 1961-ben. Biztos sokan ismerik, nagyon fülbemászó a dallama. De persze a szövege miatt írok róla. Mert olyasmiről szól, amiről slágerek szerintem csak nagyon ritkán. És a valóságban se nagyon gyakori ez a fajta attitűd.

baby_01.jpg

Tovább

Gondolatrendőrség

Te kíváncsi vagy a partnered gondolataira? Már, ha épp van partnered. De tegyük fel, hogy ez egy általános kérdés. Kíváncsi lennél-e annak a gondolataira, akivel vagy együtt vagy, vagy együtt szeretnél lenni, esetleg valaha együtt voltál?

gondolat_01.jpg

Tovább

Miért házasodunk? És így miért nem kéne?

Ha valaki megkérdezi, miért kötöttünk házasságot, a kapcsolatunk sikerességétől függően különböző válaszokat adhatunk. Ha elégedettek vagyunk, azt mondjuk, szerelemből. Ha már megbántuk, azt mondjuk, akkor jó ötletnek tűnt. Esetleg leegyszerűsítjük a témát, és kijelentjük, hogy fogalmunk sincs. Ha még úgy akarunk tenni, mintha boldogok lennénk, akkor nem ilyen cinikusan fogalmazunk. De tény, hogy a házasságkötések nagy százaléka nem azért köttetik, mert két ember olyan nagyon szereti egymást, hogy már nem bírják ki papír nélkül.

hazassag.jpg

Tovább

Minden a férfiak hibája. Vagy mégse.

Imádunk általánosítani. Imádjuk úgy torzítani a történéseket, hogy az derüljön ki, mi vagyunk a normálisak, a másik pedig teljesen hülye. Jó, olykor ez igaz is. Nálam például tuti így van. De én kivétel vagyok...

ferfi_01.jpg

Tovább