Minden szinglik legnagyobb mumusa, a karácsony

2019. december 12. - Single Pink Lady

Talán az év legnehezebb időszaka a december vége mindazoknak, akik egyedül vannak. Bár persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon vannak egyedül.

kari_01.jpg

Egymagukban élnek, de van családjuk és ilyenkor a nagyobb közösség magába szippantja őket, vagy számításba jöhető családjuk sincs? Például mert a szüleik már meghaltak vagy annyira rossz a kapcsolatuk velük, hogy ilyenkor sem akarnak találkozni? Esetleg egykék, vagy ha van is testvérük, az túl messze él, állandóan dolgozik, nem tartja fontosnak az ünnepet, inkább a partnere családjával ünnepel?

Ha a szinglinek van gyereke, az megint teljesen más helyzetet teremt, főleg, ha a gyerek még kiskorú és vele él. Vagy nem él vele, de az ünnepek alatt biztos, hogy valamennyi időt együtt tud vele tölteni. Persze olyan is van, aki túl messze él a gyerekétől vagy a másik szülő mindent megtett annak érdekében, hogy távol tartsa tőle azt, akit legjobban szeret...

Szóval sokféle helyzet létezik.

Ilyenkor pedig folyamatosan bombáznak minket a tökéletes karácsony, tökéletes család, terített asztal, havas táj, jókedv és kacagás jellegű illúziókkal. Ember legyen a talpán, aki erre teljesen immúnis. Aki úgy képes átélni ezt az időszakot (és a bombázás már novemberben elkezdődik), hogy nem érzi: neki is kijárna ez a képeskönyvbe illő boldogság, de valahogy nem akar összejönni.

kari_02.jpg

És azon az ominózus három napon (mert még ezzel is tetézzük a dolgot, hogy idehaza három napig tart a karácsony), egyszerűen csak nagyon szarul érzi magát.

Pedig van ennél rosszabb. Aki megtapasztalta, az tudja, hogy hiába a látszólag ép család, ha a karácsonyt azzal kell töltened, akit már ki nem állhatsz. Ha a gyerekek vagy a szüleid miatt úgy kell tenned, mintha elviselhető lenne a pokol, amiben élsz. Nincs kiábrándítóbb, mint karácsony este összeveszni és gyűlölködni, mert ilyenkor nincs hová menekülni. Nem véletlen, hogy a legnagyobb családi konfliktusok ebben az időszakban csúcsosodnak ki.

Ha csak egy békés, magányos, filmnézős, teázós karácsonyi hangulat jut neked, ha csak azt a két és fél napot kell kibírnod, amíg a szerencsésebbek (vajon tényleg szerencsésebbek?) végigjárják a családjukat és degeszre zabálják magukat, akkor hidd el, nincs is olyan rossz dolgod.

Egyébként nem csoda, hogy mindig az ünnepek után ugrik meg a társkeresők száma. Ez a két hét hangsúlyozottan érezteti az egyedülállókkal, hogy magányosak, még akkor is, ha amúgy a hétköznapokban nem érzik magukat rosszul.

Persze megoldás lehet ilyenkor a barátokra koncentrálni, de nekem az a tapasztalatom, hogy december 24-25. mindenki számára a családról szól, azokat kivéve, akiknek egyáltalán nincs családjuk. Mondjuk a baráti családok részéről nagyon kedves lehet meghívni egy szinglit, de ehhez olyan bensőséges kapcsolat kell, ami már kevesekre jellemző, ráadásul a családosok nem igazán szeretnek egyedülállókkal barátkozni.

Mindenesetre az biztos, hogy egyedül még mindig jobb, mint rossz társaságot választani csak azért, mert félünk a magánytól.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiszingli.blog.hu/api/trackback/id/tr9215349210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control. 2019.12.14. 21:37:39

Azoknak sem nagy öröm, akik bár családosak, de párjuk teljesen elhidegült tőlük és ki nem álhatja őket. Társas magányban élnek egy gyűlölködő, frigid feleséggel. Na az pokoli. CSAK a gyerekek enyhítik az egészet.

Control. 2019.12.14. 21:40:20

blog.hu/user/1446523/tab/msg Miért nem moderálod ki kvadrillót. Teljesen értelmetlen dolgokat ír.

Alick 2019.12.15. 00:19:03

Végre lenne már egy karácsonyom egyedül, pereputty nélkül! :)

élhetetlen 2019.12.15. 00:54:57

@kvadrillio: Én most megdöbbentem. Találkoztam már a nagybetűs kommentjeiddel, itt az elején is van, “Az smafu, hogy egy zsidóktól elzabrált villában él, és eszébe sem jutott, hogy az összeprivatizált családi milliárdokból némi kárpótlást adna a kifosztottaknak? Az piha, hogy utolsó percig kiállt ura mellett, amikor az engedett lövetni az ellene tüntetőkre?” Nem tudom, de úgy rémlik, hogy gumilövedékekkel lövetett térd magasságban, és az egy szem sérült lehet, hogy csak lehajolt a cipőfűzőjét megkötni, de lehet, hogy egy konckakőért hajolt le, így érte a baleset. Budapesten nagyon sokan élnek zsidóktól, és másoktól elzabrált, esetenként ketté vágott lakásokban. “A kohéziós milliárdok orbán általi szétosztogatását-fosztogatását ők """""ellenőrizték""""" a gyurcsányival !!! :O))) nekik is szépen fialllt ez...ugyehhh...” Tehát szerinted amit Orbán művel az új uralkodó réteg létrehozásával, az Gyurcsány hibája? Tudsz kettőnél több példát hozni a parlamentben, ahol megszavaztak egy ellenzéki javaslatot?
“NU, EZÉRT IS LENNE JÓ MÁR, HA AZ ÖSSZES ZSIDÓ HAZAMENNE IN NEN A BÜDÖS PICSÁBA A SAJÁT GYÖNYÖRŰŰŰŰ ORSZÁGUKBA ! OCCT OTT SERÉNYKEDJENEK A HARÁCSOLÁSOKKAL !!!!!”. Akinek már a nagyapja is itt született, az hova menjen haza? Téged hova kellene elküldeni? Kinyomoztad már a családfád kapcsán?
Aztán, a rendesen, nem ordibálva, kisbetűvel írt szövegeid egészen értelmesek. “Az ország kimondottan alkalmas lenne szélerőművek telepítésére: egy 2015-ös szaktanulmány az EWEA felmérésére hivatkozva“,”"akár 1,8 Gigawattnyi áramot is lehetne a hazai szélerőművekben termelni, ha az állam látna potenciát a terület fejlesztésében. Ez közel akkora teljesítmény, mint aminek előállítására a paksi atomerőmű képes,és fedezné az ország villamosenergia-igényének 30-40 százalékát is.”. “Nem megy, mert nem akarják”. “Hiszen ahhoz is időpontot kell kérni, hogy időpontot kérhessünk.“, “tudnod kell, hogy törvényben rögzítik a hatalom birtokosai, hogy a magyar állam nem segít rajtad, kitagad, elhagy, tudatja, nem számít a sorsod, az sem számít, ha nem vagy”, stb. És ehhez jön a zsidók elleni ordibálásod. Tudathasadás, vagy mi?

élhetetlen 2019.12.15. 01:04:34

Szingli karácsony, egyedül élek, a családomból már senki nincs életben. Persze készülök, szoktam sütiket sütni a barátaimnak, és van, aki hozza a karácsonyfámat, de ez lefut az ünnepek előtt. És nem érzem boldogtalannak magamat, csak azért, mert a barátaim a családjukkal, és nem velem karácsonyoznak. Ennyi.

never again 2019.12.15. 07:22:11

Én egyedül vagyok, é általában akkor a legboldogabb, ha a családomtól messze - minél messzebb élek. Nekem ezek a karácsonyi összekényszerítések borzasztó nyomasztóak, hetek kellenek utána hogy kiheverjem.
A család szeintem nagyon ritkán boldog és szeretetteljes úgy igazán. Sokan elfelejtik hogy a boldog karácsonyt az év többi napján rakod össze, amikor kedves és szeretetteli vagy a másikkal, és nem parancsszóra mosolyogsz hogy elkerüld a szülők sóhajtozásást, akik persze vastagon bennevannak a teremtett szar helyzet létrehozásában.Az olyan szövegtől, hogy "mert karácsony van", meg "de hát a cslád" a hideg futkos a hátamon.
Sebaj, majd elmúlok mint a szinglihordák egy generációval :)

Indriq 2019.12.15. 08:11:25

@MAXVAL bircaman közíró: meg a birkavágás.... tiéd mikor lesz?

AlexAston 2019.12.15. 13:13:32

Kedves blog író.
Az, hogy neked nem futja normális kapcsolatra, az a te bajod.
De ne általánosíts kérlek a hiányos tapasztalatoddal.

Nekem 41 éve boldog karácsonyaim vannak. Még boldog családi és párkapcsolati életem.

Aki sem baráttal, sem családdal nem tudja tölteni a karácsonyt, azzal van a baj, nem azzal, amit másról gondol.

Szerintem persze.

várom a levelet 2019.12.15. 14:51:05

@kvadrillio: vigyázz magadra.mert megüt a guta.aztán nem éred meg a szeretet ünnepét.

spetya229 2019.12.15. 18:36:52

Pár kommentelőt megnéznék élőben.

Budapest a kutyaszar városa 2019.12.15. 19:14:13

@kvadrillio: Hol élsz te, ribillió ? Ez a hihetetlenül kártékony, korrupt, idióta, pénzégető, hazaáruló, szűklátókörű, fojtogató, diktatórikus, aljas és cinikus 9 és fél év után amit a csúti putyinsimogató kishitlered produkált ?

Andy73 2019.12.15. 19:52:09

'Ilyenkor pedig folyamatosan bombáznak minket a tökéletes karácsony, tökéletes család, terített asztal, havas táj, jókedv és kacagás jellegű illúziókkal.'

A reklámok gyakran illúziókat nyújtanak, hogy vedd meg az adott terméket, akkor neked is olyan boldog, tökéletes családod lehet. No meg hozzá a tökéletesen berendezett ház is, a kandallóban a ropogó tűzzel, a tágas nappaliban, nem messze a karácsonyfától.
Ennek ellenére a boldog család sokaknak nem csak illúzió, még akkor is, ha esetleg szerényebb körülmények között élnek.
Az egyedülállóknak alapvetően kétféle típusa lehet: a többség szerintem kényszerűségből az, mert ők is szeretnének párt, sőt boldog családot is gyerekekkel, csak ez nem jön össze nekik. Ebben az esetben biztosan nehéz ez az időszak.
A kisebbség lehet az, aki tudatosan szingli, aki szándékosan választja ezt az életformát, mert így érzi boldognak magát. Ha viszont ez a helyzet, mint úgy tűnik, a blogger esetében is, akkor nem értem, hogy miért nehéz nekik ez az időszak. Ha az éve 363 napján boldogok így, akkor nyilván ekkor is.

Single Pink Lady 2019.12.16. 09:48:33

@Arkadiai: Tiltottam. Ez a hátránya az előcenzúra nélküli kommentelési lehetőségnek. Az ember nem figyel egy pillanatra, és floodolnak a hülyék.

Berke 2019.12.16. 10:06:50

@AlexAston: Szóval szerinted, ha valakinek meghalt a párja mondjuk, és nem képes a fájdalom miatt új kapcsolatot kialakítani egy ideje, és tegyük fel meddőség miatt gyereke sem lehetett, és nincs testvére, és teljesen egyedül áll a világban, a barátai pedig mind a családjukkal vannak, (és azért itthon nem feltétlen szokás az egyedülálló barátot áthívni szenteste), akkor az megérdemli, hogy egyedül és magányosan töltse a karácsonyt. Gratulálok, igazán empatikus embernek tűnsz, aki remekül bele tudja élni magát a magányos emberek problémáiba, 41 év házasság után. Minden elismerésem. Ha ennyire boldog és elégedett vagy az életeddel, akkor minek olvasol szingli blogot? Talán mégsem olyan tündérmese minden így 41 év után.

AlexAston 2019.12.16. 18:21:06

@Berke: nem özvegy blog, ha nem tűnt fel.
Ha ezt nem tudod össze rakni, ne akarj kioktatni kérlek.

Berke 2019.12.17. 10:14:25

@AlexAston: Ne nyomd már fullba a kretént. Egy özvegy férfi vagy nő, akinek nincs párja, szerinted mégis mi? Ugyanúgy szingli, egyedülálló. Az a baj hozzád hasonló pöffeszkedő idiótákkal, hogy nem veszik észre, mennyi ember van egyedül, család nélkül, olyanok, akik nehéz körülmények között élnek, akiknek tényleg nincs senkijük, akik sok esetben nem saját hibájukból kerültek ilyen helyzetbe. De ha még így is lenne, akkor is ki vagy te, hogy általánosíts és ítélkezz felettük. Ja még valami, ha te annyira boldog családos vagy, akkor tényleg nem értem miért pofátlankodsz oda egy szingli blogra, lobogtatni a boldog családi életed, ami egyébként senkit nem érdekel. Ja, de tudom. Azt hiszed, ha leírod egy blog kommentjébe, akkor azt hiszed tényleg úgyis van.

AlexAston 2019.12.17. 14:07:04

@Berke: Látom az olvasás, szöveg értelmezés nehezedre megy.
Próbáld meg újra. Olvasd el a bejegyzést, és azt, hogy mit írtam. Talán másodszor, harmadszor megérted.

Ha nem, segítek annyit, hogy a blog írója nem azokról ír, amiről te. A családi karácsonyi boldogságot illúzónak állítja be, illetve a családi együttlétet is teherként tünteti fel. Pedig akivel én év közben nem tartom a kapcsolatot, azzal karácsonykor sem találkozom. Ahogy esküvőre sem illemből hívja normális ember a többieket, hanem azokat, akikkel meg akarja osztani az örömöt.

Én nem hiszek semmit egyébként, te állítasz, és személyeskedsz, közben meg te vagy felháborodva. Ha boldogtalan vagy, ne rám legyél mérges, nézz körül a saját házad körül.

Berke 2019.12.18. 09:44:14

@AlexAston: Ülj le, egyes. Ha már személyeskedésről van szó, te kezdtél el például a blog írójával személyeskedni (tudod más szemében a szálkát... ), és azt állítani nem futja neki normális kapcsolatra, és hogy erről ő tehet, meg azok is akik egyedül töltik a karácsonyt. Ezen a szövegértelmezésin felnevettem, olvasd már te is végig a cikket még egyszer, mert nem azt állítja, hogy senkinek nem lehet boldog családi karácsonya, maximum azt, hogy vannak olyan helyzetek és családok, akik hiába szeretnék ezt a képeslapos ünnepi hangulatot, előkerülnek a konfliktusok, amiket nem tudnak megoldani. Egyébként is elég sokféle helyzetet felvázol a cikk, és főleg az egyedülállók szemszögéből nézi, de ettől függetlenül lehet az írónak futja normális kapcsolatra, csak kicsit több szempontból is képes véleményt formálni egy helyzetről, nem úgy, mint te az illúzióiddal és az empátia hiányoddal.
Az különösen érdekes egyébként, hogy te támadásnak vetted a cikket, és úgy érzed a te boldog családi életed támadja. Egyértelműen projektálod a frusztrációdat a saját életeddel kapcsolatban. Ha ezt a cikket ilyen szempontból magadra vetted, akkor nálad van a gond, nem a blog írójával, vagy velem.

AlexAston 2019.12.18. 15:16:25

@Berke: Nézd. Lehet én értettem félre az írást, de véleményem szerint úgy írja, itt, és más bejegyzésben is, hogy minden csak illúzió, hamis kép a boldogságról.
Pedig szerintem pont nem. Vagyis a többség nem, az tuti. Nem is úgy íródott a dolog, hogy most a kevés kivétekről van szó.
Ha nem jól értelmeztem, akkor persze megkövetem magam.

Berke 2019.12.18. 16:43:17

@AlexAston: Ez is egy nézőpont, ami a cikkekben van, és nincs kihangsúlyozva szerintem, hogy melyik fajta kapcsolatból van több vagy kevesebb. Nem a boldog emberektől irigyli a boldogságot, és állít be mindent hamisnak, pusztán a hamis boldogságot kérdőjelezi meg, azt amit nap mint nap látunk a közösségi médiában is például. Nem hiszem, hogy mindenkire érvényes az itt megjelenő összes állítás, (széljegyzet, de én is a boldog párkapcsolatban élők táborába tartozom), de láttam már én is ilyen kirakat kapcsolatokat (társas magány), amikre sok szempontból igaz ez, és a többi cikkben megfogalmazott dolgok. Ha az embernek rendezett élete van, és a környezetének is, akkor azt hiszi ez az általános. Vannak egyedülállók, legyen az elvált, özvegy, vagy csak feldolgozatlan traumák miatt nem képes kapcsolatot kialakítani, vagy pont emiatt megy bele egy hamis kirakat kapcsolatba, és ha innen vesszük akár mondhatjuk is, hogy az illető hibája, de akkor sem kell pálcát törni a feje felett. De ettől függetlenül bárki, aki ilyen-olyan indokból arra kényszerül, hogy magányosan töltse otthon a karácsonyt, jár neki némi empátia.
süti beállítások módosítása